Biden bude pokračovať v boji o Biely dom. Dedička spoločnosti Disney stopla podporu pre demokratov, kým prezident neodstúpi z kampane

5.7.2024 07:42

Americký prezident Joe Biden prisľúbil, že bude pokračovať v súboji o Biely dom aj napriek výzvam, aby svoju kandidatúru stiahol. Počas osláv pri príležitosti Dňa nezávislosti vyhlásil, že nikam neodchádza.

Biden
Foto: TARS/AP

Potešil ho priaznivec

Osemdesiatjedenročného prezidenta vyzvali dosiaľ už traja kongresmani za Demokratickú stranu, aby odstúpil z novembrových prezidentských volieb, v ktorých sa stretne s republikánom Donaldom Trumpom. K Raúlovi Grijalvovi a Lloydovi Doggetovi sa pridal člen Snemovne reprezentantov USA Seth Moulton za štát Massachusetts.

Dôvodom na odstúpenie, ktoré kongresmani žiadajú, je Bidenov nepresvedčivý výkon v prvej predvolebnej debate s exprezidentom Trumpom.

Mnohí podporovatelia Bidena pochybujú, či je dostatočne silným demokratickým kandidátom, ktorý sa má vo voľbách Trumpovi postaviť.

Bidena počas osláv podporil istý priaznivec slovami, aby v boji o prezidentské kreslo pokračoval. "Dostal si ma, človeče. Nikam neodchádzam," reagoval prezident smerom k davu zhromaždenom v Bielom dome.

Realizmus, nie neúcta

Dedička spoločnosti Walt Disney a vnučka jej spoluzakladateľa Abigail Disneyová medzičasom pre televíziu CNBC oznámila, že zastaví poskytovanie darov Demokratickej strane, kým Biden neodstúpi.

"Mám v úmysle prestať strane prispievať, kým Bidena nevymenia na prvom mieste kandidátky. To je realizmus, nie neúcta. Biden je dobrý človek a svojej krajine slúžil obdivuhodne, v stávke je však priveľa," povedala Disneyová CNBC. "Ak Biden neodstúpi, demokrati prehrajú. Tým som si absolútne istá. Dôsledky tejto prehry budú naozaj hrozivé," dodala.

Súčasného šéfa Bieleho domu, naopak, v kandidatúre otvorene podporili guvernéri zo štátov New York, Minnesota a Maryland. Svoju podporu vyjadril aj líder asociácie demokratických guvernérov Tim Waltz z Minnesoty a prezidentova rodina.

Podporu ako jeho nástupkyňa už medzitým získala viceprezidentka USA Kamala Harrisová, pripomenula agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok