Čo vám ušlo z V politike: Tomáš vyhlásil boj proti nezamestnanosti. Viskupič víta novú iniciatívu ministerstva práce

Hosťami relácie V politike boli minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD) a podpredseda SaS Marián Viskupič. Rozprávali sa o sociálnych dávkach pre nezamestnaných, pracovných príležitostiach, aj o konflikte v koalícii.

v politike tomáš viskupič
Foto: ta3

Tomáš pred pár dňami vyhlásil boj proti nezamestnanosti, resp. tým, ktorí podľa jeho slov radšej zostanú doma a poberajú dávky. Od začiatku svojho pôsobenia na ministerstve práce sa snaží spúšťať nové pracovné programy pre nezamestnaných, ktorí si hľadajú prácu.

Tomáš chce vytvoriť reálne pracovné návyky

Aj napriek historicky najnižšej nezamestnanosti máme 165-tisíc nepracujúcich. Voľných pracovných miest je takmer 90-tisíc, na Slovensku pracuje 105-tisíc cudzincov, z toho 75-tisíc cudzincov z tzv. tretích krajín, tvrdí Tomáš. Myslí si, že musíme vytvoriť novú paletu pracovných povolaní pre nízkokvalifikovaných ľudí.

Už dnes podľa Tomáša funguje princíp odpracovania verejnoprospešných prác, inak môže človek prísť o dávky v hmotnej núdzi. Vzťahuje sa to ale na ľudí, ktorí sú zdraví a ich rodina nie je v ťažkej životnej situácii. Pri aktivačných prácach si podľa ministra človek nevytvorí reálne pracovné návyky, preto chce ponúkať reálne pracovné ponuky zodpovedajúce pracovným skúsenostiam dotyčného človeka.

Viskupič iniciatívu Tomáša podporil

Viskupič povedal, že toto je dobrá iniciatíva a dobré riešenie nezamestnanosti. Povedal však, že minimálnu mzdu treba zvyšovať opatrne. Ak sa zvýši nad zmysluplnú úroveň, ľudia, ktorí si len budovali pracovné návyky, by tak o prácu prišli. Ak človek nevytvorí hodnotu práce na úrovni minimálnej mzdy, tak v produktívnej časti ekonomiky takéto pracovné miesto nevznikne.

Tomáš dodal, že zvyšovaním minimálnej mzdy tlačia na rast platov ako takých.

Anketa

Ktorý z hostí vás najviac presvedčil?

Marián Viskupič (SaS)
- %
Erik Tomáš (Hlas-SD)
- %
Celkovo hlasov: 509

Trvá na svojich slovách

Minister sa vyjadril aj k sporu s SNS. Národniari údajne tvrdia, že Tomášove opatrenia stoja štát stámilióny eur. „Absolútne trvám na svojom pôvodnom vyjadrení z rádia Expres, že aký má koalícia zmysel, pokiaľ neplní svoje programové vyhlásenie vlády,“ povedal Tomáš. Pre Hlas je vyššia minimálna mzda rovnako principiálna ako trináste dôchodky. Špekulácie o programovom vyhlásení považuje za „zahrávanie sa s dôverou občanov“. 

Myslí si, že ani Dankovi by sa nepáčilo, keby si dal Hlas verejné podmienky k ich zákonom. Malo sa o tom hovoriť za zatvorenými dverami. Hlas volil Tibora Gašpara na post podpredsedu parlamentu. Rovnako tak chcú, aby bol Richard Raši zvolený na post predsedu parlamentu. „Každá koalícia má zmysel, pokiaľ sa drží koaličných dohôd a programového vyhlásenia vlády,“ povedal Tomáš s tým, že majú zodpovednosť za voličov a občanov Slovenska.

Sociálna poisťovňa je v dvojmiliardovom deficite

Viskupič spomenul, že tento rok bude mať Sociálna poisťovňa deficit 2,5 miliardy eur. Ešte tri roky dozadu vyplácala poisťovňa dôchodky vo výške jej príjmov. „Krajina si jednoducho nemôže požičať 2,5 miliardy ročne na to, aby vyplácala dôchodky,“ povedal poslanec. Tvrdil, že na to nemáme a stojí nás to aj úroky. Ku konfliktom koalície sa nechcel vyjadrovať.

Spomenul, že v ekonomicky najúspešnejších krajinách nie je minimálna mzda stanovená vôbec. Minimálnu mzdu by mal stanoviť pracovný trh. Viskupič nechápe, ako sa môžu ľudia stále nechať vykorisťovať, keď máme dnes na trhu práce dostatok príležitostí. Mali by sme podľa neho podporiť nezávislosť ľudí, ktorým zamestnávateľ dáva „len niečo nabielo a zvyšok načierno“. Takým ľuďom radí z práce odísť. 

Celú diskusiu si môžete pozrieť vo videu nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok