V prípade odmietnutia práce hrozí strata hmotnej dávky. Tomáš chce zamestnať čo najviac ľudí

2.7.2024 12:12 , Aktualizované: 2.7.2024 16:04

Ľuďom, ktorí odmietnu ponuku práce, môže byť krátená alebo úplne odobraná dávka v hmotnej núdzi na obdobie 12 mesiacov. Cieľom legislatívneho návrhu je zamestnať čo najviac obyvateľov Slovenska.

Opatrenia sa majú týkať aj kategorizácie aktivačného príspevku a zmeny režimu prác vo verejnom záujme. V utorok (2. júna) o tom na tlačovej konferencii informoval minister práce Erik Tomáš.

Siahnutie na dávku

"Ak nezamestnaný človek odmietne pracovnú ponuku, bude mu odobratá alebo krátená dávka v hmotnej núdzi. Samozrejme, musí ísť o pracovnú ponuku vhodnú a primeranú schopnostiam konkrétneho človeka," povedal Tomáš.

Zároveň dodal, že pôjde o podobný model, ktorý už v súčasnosti funguje pri prácach vo verejnom záujme.

V tomto prípade, ak ľudia odmietnu verejnoprospešné práce a neodpracujú 32 hodín mesačne, tak im je automaticky odobraná alebo krátená dávka v hmotnej núdzi.

Rovnaká situácia bude platiť podľa Tomáša aj pri ľuďoch, ktorí môžu pracovať, ale odmietnu ponuku práce napríklad preto, lebo sa im nepáči. Dávka v hmotnej núdzi im bude krátená alebo úplne odobraná na obdobie 12 mesiacov.

Iné, ak má rodinu

Tomáš podčiarkol, že nezamestnanému, ktorý odmietne relevantnú pracovnú ponuku, bude dávka v hmotnej núdzi odobraná. V prípade, že tento človek má rodinu a ďalšie príspevky, bude mu dávka krátená o konkrétnu sumu, ktorá sa vzťahuje na jednotlivca.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok