Tomáš: Všetci by sme sa mali tešiť, že sa premiér vracia. V prvom vystúpení vyhlásil vojnu demokracii, kritizoval Viskupič

7.7.2024 12:23

Hosťami relácie V politike boli minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD) a podpredseda SaS Marián Viskupič. Zhrnuli sme pre vás to najpodstatnejšie.

Tomáš Viskupič
Foto: ta3/Branislav Kopča

Premiér Robert Fico (Smer-SD) vystúpil takmer dva mesiace po atentáte prvýkrát na verejnosti na oslavách sv. Cyrila a Metoda na Devíne.

V príhovore kritizoval liberálne ideológie. V rámci obrany proti nim bude podľa neho možno treba hľadať zhodu na politickej scéne pri úprave Ústavy SR.

Premiér by chcel postaviť silnejšiu hrádzu ideológiám, ktoré sa podľa neho šíria ako "jed, či rakovina".

"Teším sa, že sa objavil na verejnosti a sviatok sv. Cyrila a Metoda považoval za tak dôležitý, že sa prihovoril ľuďom," uviedol Erik Tomáš.

Minister práce dodal, že premiér bol v dobrej fyzickej kondícii. "Vzhľadom na rozsah zranení, ktoré mal. Všetci by sme mali tešiť, že predseda vlády SR sa vracia do politického života," skonštatoval.

Anketa

Ktorý z hostí vás najviac presvedčil?

Marián Viskupič (SaS)
- %
Erik Tomáš (Hlas-SD)
- %
Celkovo hlasov: 509

Minister nechcel hodnotiť formu prejavu Fica

Tomáš nechcel hodnotiť formu prejavu Roberta Fica na Devíne. "Musíme si chrániť naše tradície a hodnoty, z ktorých sme vzišli. Z liberálnych kruhov zaznievajú hlasy, ktoré spochybňujú význam a prínos príchodu sv. Cyrila a Metoda," povedal.

Potvrdil, že ak by vznikla diskusia o potrebe zmeny Ústavy SR, tak Hlas-SD je pripravený sa zúčastniť.

Šíril nenávisť a bičoval emócie, reaguje Viskupič

Podpredseda SaS Marián Viskupič reagoval, že "nikto nespochybňuje význam príchodu sv. Cyrila a Metoda".

"Bohužiaľ, vyjadrenia premiéra, kde hovoril o rakovine a budovaní silnej hrádze proti liberalizmu, boli zneužitím kresťanského sviatku a verejnoprávnej televízie. Šíril nenávisť a bičoval emócie," povedal Viskupič.

Dodal, že slová Roberta Fica nevie vnímať inak, ako to, že "vyhlasuje vojnu demokracii". Marián Viskupič označil jeho vystúpenie za "absolútne neakceptovateľné".

"Mrzí ma, že prezident SR Peter Pellegrini sa neozval, keď pán premiér označuje takmer polovicu národa za rakovinu, ktorá škodí tejto spoločnosti," kritizoval podpredseda SaS.

Erik Tomáš oponoval. "Opozícia a strana SaS prispeli k takému vybičovaniu vášní, že to viedlo k atentátu na premiéra," uviedol.

Padol verdikt Ústavného súdu

Ústavný súd rozhodol, že časť novely trestných kódexov môže definitívne nadobudnúť účinnosť. Viaceré kauzy sa definitívne premlčia.

"Rešpektujeme rozhodnutie Ústavného súdu, ktorý drvivú väčšinu novely označil za v súlade s Ústavou SR," reagoval Viskupič.

Podotkol, že sú však aj časti, ktoré označil za protiústavné. "Napríklad použitie nezákonne získaného dôkazu v prospech obvineného. Boli zrušené aj štyri prechodné ustanovenia," dodal podpredseda SaS.

Minister práce Erik Tomáš reagoval, že "zo 435 ustanovení noviel trestných kódexov Ústavný súd SR konštatoval iba v piatich prípadoch rozpor s Ústavou SR".

"Drvivá väčšina noviel trestných kódexov bola v súlade s Ústavou SR a s princípmi demokracie. Je to debakel pre opozíciu a jej kompetentnosť," uzavrel.

Celú časť relácie si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok