Košická župa zareagovala na prípad údajnej policajnej brutality. Tvrdí, že zadržaný muž si zranenia spôsobil sám

6.7.2024 10:50

Minulý mesiac (11. júna) sa v sídle Košického samosprávneho kraja odohrala udalosť, ktorú obe strany konfliktu opisujú úplne rozdielne.

Na snímke prvé autá pre policajtov.
Foto: TASR/Dano Veselský

Košickí policajti mali zadržaného muža udierať do hlavy, škrtiť a sexuálne napadnúť. Inšpekcia ministerstva vnútra pre Denník N potvrdila, že vyšetruje prípad policajného násilia.

Incident sa mal odohrať na obvodnom oddelení Košice-Staré Mesto na Pribinovej ulici.

Existuje však aj odlišná verzia. Košický samosprávny kraj pre TV Markíza na prípad zareagoval a tvrdí, že si muž spôsobil zranenia sám.

Zadržaný muž vo výpovedi, ktorú má k dispozícii Denník N, uviedol, že 11. júna išiel na Úrad Košického samosprávneho kraja a chcel tam ručne napísať podanie.

Keďže bolo desať minút pred zatvorením úradu, informátorka za okienkom mu nechcela vyhovieť a zavolala pracovníka SBS.

Ten mal podľa výpovede do muža strčiť tak, že sa skotúľal dole schodmi a zavolal políciu. Hliadka prišla do dvoch minút.

Muža mali následne bez výzvy spútať a odviesť do auta.

Pracovník SBS mal ešte hliadke povedať, že bol 15 rokov ich kolega, a že zadržaný "by mal dostať, čo si zaslúži".

Podľa župy si zranenia spôsobil sám

Košická župa však tvrdí, že sa muž zhodil zo schodov sám a odmietal opustiť priestory úradu.

„Podľa našich informácií bol v podnapitom stave. Jeho agresívne správanie sa vystupňovalo až tak, že sa hodil o zem, spadol zo schodov, čím si sám spôsobil značné zranenia, svedkami čoho bolo viacero zamestnancov,“ reagoval kraj pre TV Markíza.

Prípad vyšetruje inšpekcia

Prípad zobrali do rúk vyšetrovatelia. Úrad inšpekčnej služby začal 12. júna 2024 trestné stíhanie pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa a pre ublíženie na zdraví, ktoré vyšetrovateľ neskôr rozšíril o zločin sexuálneho násilia.

Uznesenie píše o nezákonnej brutalite

Ďalší priebeh incidentu už opisuje policajné uznesie, v ktorom sa píše o nezákonnej brutalite pri vypočúvaní zadržaného muža.

Podľa vyšetrovateľa zadržaného muža jeden z policajtov v aute päťkrát udrel päsťou do hlavy.

Na stanici mu nasadili putá na nohy a v miestnosti na výsluch ho iný policajt začal škrtiť.

Ďalší policajt ho bil palicou po hlave, kým nespadol na zem. „Policajt mu bielu palicu s guľovým koncom v dĺžke 10 centimetrov strčil do konečníka a po jeho vytiahnutí, ako kričal o pomoc, pristúpil k nemu ďalší nestotožnený príslušník Policajného zboru, ktorý ho päťkrát kopol špičkou topánok do oblasti pravej strany rebier, boku, stehna, hlavy a pravého oka,” opisuje hrozivé detaily vyšetrovateľ.

Následne mu ďalší policajt dupol na prsty. Muž podľa lekárskej správy utrpel zranenia vrátane pomliaždenia hrudníka a podliatin.

Nie je jasné, či stíhaní policajti naďalej chodia do práce. Ministerstvo vnútra pre Denník N uviedlo, že v prípade obvinenia za úmyselný trestný čin nadriadený predloží návrh na dočasné pozbavenie výkonu služby.

Pozrite si aj reportáž z 24. júna o tichom proteste policajtov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok