Šokujúce zistenia: Strelec z Prahy nosil zbrane do školy. Polícia vedela, že hľadá nebezpečného vraha

27.6.2024 20:16

V prípade decembrovej streľby na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity, pri ktorej zahynulo 14 ľudí a ďalších 25 bolo zranených, mali policajti vedieť, že hľadajú veľmi nebezpečného človeka. Podľa spisu mala sestra páchateľa uviesť, že jej brat vlastní krátke a dlhé strelné zbrane a často si ich berie do školy, píšu idnes.cz a cnn.iprima.cz.

Praha streľba
Foto: TASR/AP

Len o minútu skôr

Všetko sa začalo, keď policajná hliadka našla v dome v Hostouni mŕtveho muža. Podľa úradného záznamu polícia prišla na miesto o 13:15. V tom čase už bol na mieste veliteľ zásahu, technici, koroner a súdny znalec, píše idnes.cz.

Polícia podľa nich pracovala s verziou, že študent smeroval do Prahy, aby si vzal život. Možno to však nesedí. Od sestry vraha vedeli, že jej brat vlastnil krátke a dlhé strelné zbrane a často ich brával do školy.

"Jeho veľkou záľubou je škola, dejepis a inak veľmi rád strieľa a vlastní niekoľko krátkych a dlhých upravených strelných zbraní. Tie má zvyčajne uložené v trezore vo svojom dome, inak ich berie so sebou do Prahy, keď po škole chodí na rôzne strelnice," povedala policajtom podľa úradného záznamu. To potvrdila aj jej matka, ktorá sa neskôr zrútila, upozornil ďalší český web.

Medzi 13:15 a 13:19 malo operačné stredisko vyhlásiť pátranie. Podľa zvukového záznamu veliteľ hovoril o "osobe, ktorá sa vyhráža samovraždou, môže byť nebezpečná a spojená s vraždou".

Do budovy Filozofickej fakulty na Palachovom námestí prišlo šesť policajtov s tým, že "idú preveriť výskyt muža menom Dávid Kozák, podozrivého z vraždy svojho otca v rodinnom dome v Hostouni".

V zázname je uvedené, kedy prišli na miesto, s kým hovorili, komu ukázali fotografie a ďalšie podrobnosti. Nie je v ňom však zmienka o tom, že by chceli vidieť záznam z priemyselnej kamery. Kozák vošiel do budovy len minútu pred nimi a šiel na štvrté poschodie, kde strávil desiatky minút na toaletách prípravou na streľbu.

Zriadili bezpečnostný výbor

Hliadky zistili, že muž mal mať vyučovanie na Celetnej ulici, preto sa vybrali do druhej budovy. Žiadny z policajtov nezostal na mieste činu. Na Celetnej sa mala konať väčšia akcia. Hliadky strážili vchod, aby nikto nevychádzal ani nevchádzal dovnútra. Na miesto prišli aj ďalší policajti.

"Dávid Kozák bol podozrivý z vraždy svojho otca, vyhrážal sa samovraždou. Podľa ďalších informácií sa predpokladá, že ide o psychicky narušenú osobu, ktorá má v držbe aj niekoľko strelných zbraní. Úlohou bolo vykonať skryté fyzické šetrenie v priestoroch Filozofickej fakulty na Celetnej ulici s cieľom zistiť, či sa tam podozrivý nachádza, prípadne či sa dá očakávať, že príde na fakultu," uvádza sa v zázname.

Kozák sa v budove nenachádzal. Policajti následne zistili, že jeho mobilný telefón sa prihlásil do siete na Páričkovej ulici. Aj napriek tomu sa do budovy na Palachovom námestí hliadka nevrátila, píšu české weby.

Odpovede na otázky by mohla poskytnúť parlamentná vyšetrovacia komisia, ktorú v stredu 26. júna na návrh hnutia ANO schválili poslanci. Komisia bude mať desať členov, z toho po dvoch z ANO, ODS a STAN a jedného zástupcu z ostatných klubov.

"Je pravda, že informácie, ktoré dostal bezpečnostný výbor, vykazujú niektoré slabé miesta a nejasnosti, ktoré je potrebné objasniť, aby bol celý postup jasný. Aj preto som podporil zriadenie vyšetrovacej komisie," povedal cnn.iprima.cz poslanec Karel Krejza.

Pozrite si reportáž z 20. júna o záveroch vyšetrovania streľby v Prahe.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok