Inšpekcia vyšetruje obvinenia z brutality na košickej stanici. Policajti mali zadržaného muža dobiť a zneužiť

Policajné uznesenie opisuje, ako muži zákona na obvodnom oddelení Košice-Staré Mesto na Pribinovej ulici bili zadržaného muža po hlave, trupe i končatinách a následne zažil sexuálne násilie. Úrad inšpekčnej služby začal v júni v tejto veci trestné stíhanie.

Bratislavskí policajti kontrolovali dodržiavanie opatrení, zamerali sa aj na karanténu
Foto: TA3 / David Duducz

Upozornenie: Text nie je vhodný pre slabé povahy a maloleté osoby.

Na situáciu upozornil anonym, ktorý do redakcie Denníka N poslal policajné uznesenie z konca júna. Prípad zobrali do rúk vyšetrovatelia.

Ministerstvo vnútra túto informáciu pre denník potvrdilo. V policajnom uznesení sa píše o nezákonnej brutalite pri vypočúvaní zadržaného muža na košickom obvodnom oddelení. 

Spomenuté bolo aj sexuálne násilie, kedy údajne zadržanému mužovi "do konečníka strkali palicu ukončenú guľou".

Úrad inšpekčnej služby začal 12. júna 2024 trestné stíhanie pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa a pre ublíženie na zdraví, ktoré vyšetrovateľ neskôr rozšíril o zločin sexuálneho násilia.

Na skutkoch sa podieľali viacerí policajti

Podľa anonymného zdroja to nebolo prvýkrát, čo muži zákona "opäť mučili človeka". Na skutkoch sa podieľali viacerí policajti.

Hrozivé detaily

Podľa vyšetrovateľa zadržaného muža jeden z policajtov v aute päťkrát udrel päsťou do hlavy.

Na stanici mu nasadili putá na nohy a v miestnosti na výsluch ho iný policajt začal škrtiť.

Ďalší policajt ho bil palicou po hlave, kým nespadol na zem. „Policajt mu bielu palicu s guľovým koncom v dĺžke 10 centimetrov strčil do konečníka a po jeho vytiahnutí, ako kričal o pomoc, pristúpil k nemu ďalší nestotožnený príslušník Policajného zboru, ktorý ho päťkrát kopol špičkou topánok do oblasti pravej strany rebier, boku, stehna, hlavy a pravého oka,” opisuje hrozivé detaily vyšetrovateľ.

Následne mu ďalší policajt dupol na prsty. Muž podľa lekárskej správy utrpel zranenia vrátane pomliaždenia hrudníka a podliatin.

Nie je jasné, či stíhaní policajti naďalej chodia do práce. Ministerstvo vnútra pre Denník N uviedlo, že v prípade obvinenia za úmyselný trestný čin nadriadený predloží návrh na dočasné pozbavenie výkonu služby.

Pozrite si archívnu reportáž zo 14. marca 2022 o policajtovi, ktorý v Prešove zastrelil kolegu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok