Aktualizujeme Slovensko

Opozícia kritizuje podpísanie zákona o STVR, obráti sa na Ústavný súd. Smer Pellegriniho konanie obhajuje

1.7.2024 09:43 , Aktualizované: 1.7.2024 14:12

RTVS sa podľa zákona mení na STVR. Zákon podpísal prezident Peter Pellegrini, legislatíva je už účinná. Reakcie na jeho konanie sa líčia.

Pellegrini, Fico, voľby
Foto: TASR/Martin Baumann

Peter Pellegrini, prezident

Hlava štátu po preštudovaní schváleného textu zákona o STVR dospel k záveru, že zákon nie je v rozpore s Ústavou ani so slobodou slova. Preto sa rozhodol zákon podpísať a umožniť jeho platnosť v schválenom termíne.

"Zákon nie je v rozpore so súčasnými medzinárodnými normami, ktorými je Slovenská republika viazaná," vyhlásil v stanovisku Pellegrini.

Upozornil však vládnu koalíciu na nadchádzajúce nariadenie Európskeho parlamentu a Rady Európskej únie, známe ako Európsky akt o slobode médií, ktoré vstúpi do platnosti v auguste budúceho roka. Prezident vyzval vládu a parlament, aby zabezpečili súlad nového zákona s týmito európskymi smernicami do 13 mesiacov.

Prezident vyjadril nádej, že ak sa zákon stane predmetom záujmu európskych orgánov, budú voči Slovensku uplatnené rovnaké štandardy ako voči iným krajinám, kde došlo k zmenám vo verejnoprávnych médiách za búrlivejších okolností.

Politická strana SMER-SD

Strana Smer-SD odmieta útoky opozície na prezidenta v súvislosti s podpisom zákona o STVR. Podčiarkla, že prezident sa v súlade s Ústavou rozhodol nevyužiť právo veta a legislatívu podpísal.

"Skončila sa éra, kedy opozícia a médiá zakričali a hlava štátu sa postavila na ich stranu bez ohľadu na záujmy verejnosti, ktorá si výslovne želá zmeny vo vysielaní verejnoprávnej televízie a rozhlasu. Smer-SD nepochybuje, že prezident SR svoje právo veta využíva a bude využívať suverénne a nezávisle od vôle vládnych politických strán," uviedla strana.

Michal Šimečka, podpredseda NR SR, predseda PS

Michal Šimečka už v čase predkladania vládneho návrhu avizoval, že ak zákon prejde, jeho hnutie ho napadne na Ústavnom súde. Na Facebooku prejavil z podpísania legislatívy sklamanie.

"Peter Pellegrini podpísal zákon o likvidácii RTVS. Žiaľ, potvrdil naše obavy, že vo funkcii prezidenta nebude nezávislý ale pôjde na ruku svojim partnerom z koalície. Je to škoda, že ani ako prezident sa nedokáže vzoprieť hlúpym a škodlivým nápadom Andrej Danka, ktorý sa ledva dostal do parlamentu a nemá žiadnu legitimitu takto likvidovať fungujúce inštitúcie," píše Šimečka.

Politická strana Sloboda a Solidarita

Podpísaním zákona o STVR sa Peter Pellegrini stal predĺženou rukou vládnej koalície, označili akt liberáli.

"Peter Pellegrini mal na úvod svojho pôsobenia jedinečnú šancu ukázať, že dodrží svoje sľuby a bude prezidentom všetkých. Bohužiaľ, potvrdilo sa, že sa nedokáže oprostiť od vládnej koalície a bude len jej predĺženou rukou v paláci," skonštatoval predseda SaS Branislav Gröhling.

Potvrdil, že opozícia sa plánuje v najbližších dňoch pre zákon obrátiť na Ústavný súd. Zrušenie inštitúcie považuje za účelové. Jediným cieľom vlády je podľa Gröhlinga spraviť z doterajšieho Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) provládne a dezinformačné médium.

Roman Michelko, poslanec za SNS

V krátkosti sa na Facebooku vyjadril aj Michelko:

Martina Šimkovičová, ministerka kultúry, nominantka SNS

Podpísanie zákona považuje ministerstvo kultúry za vytvorenie novej verejnoprávnej inštitúcie.

„Dnešným dňom bol zavŕšený niekoľkomesačný náročný proces. Verím, že nová inštitúcia bude spĺňať všetky atribúty verejnoprávneho média. Moje poďakovanie patrí všetkým tým, ktorí sa na príprave zákona podieľali a podporili ho,“ povedala ministerka kultúry.

Veronika Remišová, poslankyňa, predsedníčka strany ZA ĽUDÍ

Remišová vo vyhlásení uviedla, že Pellegrini svojim expresným podpisom "likvidácie RTVS len potvrdil, že neslúži Slovensku a občanom, ale politikom vládnej koalície."

Zároveň poďakovala dosluhujúcemu riaditeľovi Ľubošovi za jeho prácu a redaktorom praje, aby sa "nedali zlomiť politickými tlakmi a vyhrážkami vládnej koalície".

Aké zmeny nastanú?

V zmysle nového zákona vznikne Rada, v ktorej bude štyroch členov menovať minister kultúry menovacím dekrétom, z toho jedného na návrh ministra financií. Zvyšných päť členov sa bude voliť v pléne Národnej rady - väčšinou. Funkčné obdobie člena Rady bude šesť rokov a po novom nebudú rotovať. 

Generálny riaditeľ bude po novom predkladať Koncepciu riadenia a rozvoja Slovenskej televízie a rozhlasu a jej programovej služby s dôrazom na verejný záujem. Rada bude schvaľovať uzavretie zmlúv STVR s tretím subjektom, ak výška plnenia zo zmluvného vzťahu prevyšuje sumu 1,5 milióna eur.

Zmeny sa dotknú aj spôsobu voľby a odvolávania generálneho riaditeľa. Toho bude voliť a odvolávať Rada jednoduchou väčšinou 5:4. 

Vznikne aj nový orgán Etická komisia – poradný orgán Rady. Jej úlohou bude zaujímať stanoviská k dodržiavaniu štatútu programových pracovníkov a dodržiavaniu iných etických princípov zamestnancov STVR a externých spolupracovníkov. Zložená bude z deviatich členov. 

V pléne Národnej rady boli v rámci legislatívneho procesu schválené aj pozmeňujúce návrhy poslancov, ktoré vyplynuli z diskusie v rozprave. Medzi najdôležitejšie patrí návrh, ktorým sa do zákona dostala povinnosť vysielať programy zamerané na Slovákov žijúcich v zahraničí s cieľom posilniť povedomie „krajanstva“ a prispieť k udržiavaniu a rozvoju povedomia vo vzťahu k Slovákom žijúcim v zahraničí.

Ďalším pozmeňujúcim návrhom bolo zavedenie povinnosti vysielania prostredníctvom regionálnych televíznych a rozhlasových štúdií. Tieto štúdiá budú zabezpečovať vysielanie najmenej 20 minút denne a podporovať tak rozvoj regionálnych štúdií najmä v Banskej Bystrici a v Košiciach. Umelecké súbory a telesá zriadené Slovenskou televíziou a rozhlasom budú podporovať aj pôvodnú slovenskú tvorbu, napríklad uvádzaním pôvodných slovenských hudobných diel.  

Garantované bude tiež širšie poskytovanie televíznych programových služieb tým, že rozširuje povinnosť vysielania z dvoch na tri. Rovnako sa predĺžilo funkčné obdobie generálneho riaditeľa z piatich na šesť rokov.

Pozrite si archívnu reportáž z 21. júna o schválení STVR v parlamente.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok