Prezident podpísal zákon o STVR. V Zbierke zákonov sa objavil ešte pred polnocou, platnosť nadobudol už v pondelok

30.6.2024 22:31 , Aktualizované: 1.7.2024 10:20

Na Slovensku vstúpil do platnosti zákon o zrušení verejnoprávnej stanice Rozhlas a televízia Slovenska a o zriadení jej nástupkyne pod názvom Slovenská televízia a rozhlas. Normu v nedeľu 30. júna podpísal prezident Peter Pellegrini a už bola aj publikovaná v zbierke zákonov.

Peter Pellegrini
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Stihlo sa to

Zákon o zrušení RTVS a zriadení novej STVR sa pred polnocou objavil v Zbierke zákonov a stal sa tak účinným, píše Denník N.

Na to, aby bol zákon účinný od pondelka 1. júla, musel ešte do polnoci vyjsť v Zbierke zákonov. A to sa aj stalo.

Ešte vo štvrtok Pellegrini avizoval, že o podpise rozhodne počas budúceho týždňa. "Nebudem podliehať mediálnym tlakom ani emóciám, ktoré situácia v Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS) vyvoláva, a budem posudzovať výlučne text zákona," uviedol s tým, že pokiaľ v zákone nevzhliadne rozpor s ústavou alebo zásah do slobody slova, je pripravený ho podpísať.

Schválený text však počítal s tým, že zákon vstúpi do platnosti už na začiatku júla - na to bolo potrebné, aby bol včas oficiálne publikovaný.

Aké zmeny nastanú?

RTVS sa zmení na STVR. Riaditeľa má voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi ministerstva kultúry. Poradným orgánom rady má byť deväťčlenná etická komisia. Zákon je účinný od 1. júla. 

Dňom účinnosti zákona zároveň zaniká funkcia súčasného šéfa RTVS Ľuboša Machaja aj mandát členov súčasnej Rady RTVS.

Zákon pripravilo ministerstvo kultúry. Legislatíva podľa neho nerozdeľuje verejnoprávnu inštitúciu zabezpečujúcu televízne a rozhlasové vysielanie, no vytvára podmienky na samostatný rozvoj televízie a rozhlasu.

"Prináša vyššiu mieru odpolitizovania procesov pri voľbe generálneho riaditeľa inštitúcie, kreovaní Rady Slovenskej televízie a rozhlasu a zavádza nový inštitút etickej komisie, ktorá bude poradným orgánom rady," vysvetlilo.

Zmeny rezort odôvodnil negatívnymi skúsenosťami vyplývajúcimi z aplikácie zákona o RTVS i porovnania skúseností z fungovania verejnoprávnych inštitúcií v zahraničí. Legislatíva podľa neho reaguje aj na podnety laickej i odbornej verejnosti apelujúcich na zlepšenie súčasného stavu inštitúcie.

Pozrite si Tému s ministerkou kultúry, kde rozprávala o vzniku STVR.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok