List prezidentovi: Štrajkový výbor telerozhlasu žiada Pellegriniho o vetovanie zákona o zrušení RTVS

Štrajkový výbor RTVS poslal prezidentovi Petrovi Pellegrinimu list. Chce, aby vetoval zákon o zrušení RTVS. Informoval o tom na sociálnej sieti.

Iniciatíva za verejnoprávnosť a nezávislosť, RTVS
Foto: Facebook/Iniciatíva za verejnoprávnosť a nezávislosť

V liste, ktorý mu adresovali členovia výboru, argumentujú, že schválenie tohto zákona by ohrozilo dôveryhodnosť verejnoprávneho média a otvorilo cestu k jeho politickému ovládnutiu.

Výbor vyjadril obavy, že zrušenie RTVS by negatívne ovplyvnilo nezávislosť a objektivitu spravodajstva, čím by utrpela celá spoločnosť.

Prečítajte si celý list nižšie

Vážený pán prezident Peter Pellegrini,

obraciame sa na Vás so žiadosťou o veto účelového zákona o STVR, ktorý má zrušiť fungujúce verejnoprávne médium a ohroziť nezávislosť a slobodu našej tvorby.

Oslovujeme Vás ako tvorcovia – nielen spravodajstva a publicistiky – ale aj rozhlasových hier, televíznych dokumentov a vzdelávacích programov. Píšeme Vám s nádejou, že ste prezidentom, ktorý bude obhajovať predovšetkým záujmy občanov.

Verejnoprávne médium totiž nemá slúžiť politikom, ale občanom. Nový zákon neprináša žiadne zlepšenie kvality programu pre divákov a poslucháčov. Práve naopak, podkopáva dôveryhodnú pozíciu verejnoprávneho média. Otvára cestu k jeho politickému ovládnutiu a ohrozuje jeho fungovanie, keďže bude niekoľko mesiacov po jeho účinnosti bez riadneho vedenia.

Píšeme Vám však nielen ako tvorcovia, ktorí roky tvoria rozhlasové a televízne programy, ale tiež ako občania Slovenska. Nový zákon o STVR vznikal bez verejnej diskusie, v atmosfére útokov na novinárov a vyjadrení vládnych politikov, ktorí dehonestovali našu prácu. Bez možnosti, aby sme sa ako dlhoroční tvorcovia obsahu verejnoprávneho média mohli k nemu vyjadriť.

Hovoríte, že sa pri rozhodovaní o prijatí novej legislatívy o STVR budete riadiť literou zákona. Ponúkame Vám konkrétne argumenty, prečo a čím je ohrozená sloboda prejavu vo verejnoprávnom médiu a kde sú v novom zákone konflikty záujmov.

Podľa znenia zákona má riaditeľa verejnoprávneho média voliť Rada STVR, ktorú kreujú ministerstvo kultúry, ministerstvo financií a NR SR, v ktorej má väčšinu opäť vládna koalícia. Nová Rada STVR tak bude zvolená výlučne nominantmi aktuálnej vládnej moci.

To dáva možnosť jednej časti politického spektra nadobudnúť nad verejnoprávnym médiom mocenský vplyv.

Kto pri takomto nastavení môže veriť, že cieľom zrušenia RTVS je väčšia objektívnosť a pluralita vo verejnom priestore?

Jasne nie sú v zákone vymedzené ani kompetencie a pôsobenie novovzniknutej Etickej komisie STVR.

Jej členmi majú byť aj predstavitelia inštitúcií, ako je napríklad Matica slovenská, ktorá ako verejnoprávna inštitúcia dostáva dotácie od Ministerstva kultúry, teda od vládnej moci. Zároveň Ministerstvo kultúry menuje časť členov dozorného orgánu Matice slovenskej. Ide len o jednu z mnohých organizácií a nevedno, prečo práve ona dostala toto privilégium. Vieme však o jej negatívnom postoji voči súčasnej RTVS. Kde sú teda v zákone záruky, že bude takto arbitrárne konštituovaná Etická komisia rozhodovať nezávisle a nebude bičom na nepohodlných novinárov? Toto považujeme za priamy konflikt záujmov.

Niektorí koaliční politici sa už vyjadrili, že Etická komisia STVR by mala posudzovať nielen našu prácu (na ktorej posudzovanie jej členovia nemusia mať kvalifikačné predpoklady), ale aj náš súkromný život. Preto máme obavu o návrat kádrových komisií, ktoré poznáme spred roka 1989.

Zákon konštatuje, že služba verejnosti má byť pripravovaná na základe redakčnej nezávislosti. Kde sú však v litere tohto zákona definované mechanizmy, ktoré by boli garanciou slobody a nezávislosti našej novinárskej práce?

Mnohí z našich kolegov si nevedia predstaviť pôsobenie v médiu, ktoré by sa dostalo pod politickú kontrolu a hovoria o odchode, čo môže ohroziť nielen kvalitu, ale tiež elementárny chod vysielania.

Sme presvedčení, že takáto právna úprava porušuje naše práva podľa článku 36 Ústavy SR na spravodlivé a uspokojujúce pracovné podmienky.

Ešte dôležitejší ako litera zákona je však jeho duch.

Aký zmysel má rušenie etablovanej inštitúcie a založenie úplne novej? Nie je to nehospodárne, neúčelné a morálne spochybniteľné míňanie verejných zdrojov v čase, keď ľudia zbierajú peniaze na liečbu smrteľných ochorení pomocou verejných zbierok?

Vznik „nového” verejnoprávneho média nie je adekvátne pripravený a hrozí, že sa touto zmenou zastaví na dlhší čas výroba viacerých programov, ktoré dnes vyrábame vo verejnom záujme.

Pochybnosti o úmysloch predkladateľa zákona vyvolávajú aj najnovšie zistenia o tom, že internetové domény novej verejnoprávnej inštitúcie si kúpila manželka predkladateľa Lukáša Machalu Edita Machalová.

Chceli by sme Vám tiež pripomenúť, že obavy z novej právnej úpravy vyslovil aj komisár Rady Európy pre ľudské práva Michael O´Flaherty.

Proti týmto zmenám sa vyslovili nielen medzinárodné novinárske organizácie, filmové asociácie, organizácie spisovateľov, ale tiež dlhoroční rozhlasoví a televízni tvorcovia, ktorých profesijný život je s rozhlasom alebo televíziou spojený desaťročia.

Svoju podporu nám vyjadrili aj osobnosti, ktoré sa postavili proti fašistickej a komunistickej totalite. Za všetkých spomeňme storočného povstalca a preživšieho holokaustu Otta Šimka či posledného bojovníka, ktorý sprevádzal generálov Goliana a Viesta, 99-ročného Branislava Tvarožka, preživších holokaustu Evu Mosnákovú a Ivana Pasternáka alebo Naďu Evansonovú, ktorej otec zahynul v sovietskom gulagu.

No tiež slovenských signatárov Charty 77 Mariána Zajíčka, Martina Matuštíka, Kyru Matuštík, Miroslava Lehkého a Tibora Novotku. Podporu nám vyjadril aj Imrich Gablech mladší, syn legendy odboja, príslušníka Royal Air Force, generála Imricha Gablecha.

Vážený pán prezident,

vo svojom inauguračnom príhovore ste zdôraznili, že máte úctu k histórii, odboju a k odkazu Slovenského národného povstania.

Preto by ste mali vedieť, že všetky tieto osobnosti sa obávajú, že po 35 rokoch od Nežnej revolúcie sme sa opäť ocitli v situácii, kedy je ohrozená sloboda prejavu aj právny štát. Zostane nevypočutý aj hlas posledných bojovníkov proti totalite?

Na záver by sme chceli Vašu pozornosť upriamiť aj na dôležitý fakt, že zákon o STVR popiera viaceré princípy slobodnej novinárskej tvorby garantované v Európskom akte o slobode médií, teda je v rozpore s európskou legislatívou.

Slovensku jeho prijatím hrozia sankcie, vrátane zastavenia niektorých schém financovania z eurofondov.

Konkrétne podnety už boli orgánom Európskej únie doručené – spomeňme list Nemeckej asociácie novinárov DJV, ktorá Európsku komisiu vyzýva ku konaniu pre závažné porušenie základných hodnôt Európskej únie zo strany Slovenskej republiky. „Ide o vážne porušenie základných hodnôt Európskej únie. Európska komisia musí začať konať,“ píše v predmetnom liste.

Preto sa na Vás obraciame, aby ste tento zákon nielen vetovali, ale tiež zvážili podanie na Ústavný súd SR, ktorý môže preskúmať kontroverzie sprevádzajúce nový zákon o STVR.

Škody, ktoré vzniknú po prijatí účelového zákona, budú nenávratné a história, ktorú máte v úcte, si bude pamätať, kto pri ohrození verejnoprávnych médií zohral akú úlohu.

S úctou

Štrajkový výbor Iniciatívy zamestnancov RTVS za verejnoprávnosť a nezávislosť v zastúpení:

Vladimír Amrich, Tomáš Bartoněk, Ivan Brada, Soňa Gyarfašová, Michal Várošík a Rozália Vlasková.

Pozrite si, ako parlamentom prešiel zákon o STVR.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok