Parlament: Schválil lex atentát, Gašpar nahradil Blahu na poste podpredsedu, Kolíková a Šipoš prišli o miesto šéfov výborov

27.6.2024 08:50 , Aktualizované: 27.6.2024 21:25

Poslanci ukončili 11. rokovací deň 15. schôdze. Schválili lex atentát; post podpredsedu parlamentu získal Tibor Gašpar; Máriu Kolíkovú a Michala Šipoša odvolali z postov predsedov parlamentných výborov.

Poslanci schválili lex atentát

Za bolo 79 poslancov, proti hlasovalo 63. Novela nadobúda platnosť 15. júla. Právna úprava zavádza nové dôvody na zákaz zhromaždenia. Najvyšší ústavní činitelia budú mať na základe stanovených podmienok nárok na doživotnú rentu a právo na nehnuteľnosť.

Poslanci schválili všetky pozmeňovacie návrhy zo spoločnej správy parlamentných výborov, ktoré koalícia avizovala už minulý týždeň.

O tom, čo všetko obsahuje sa dočítate v článku nižšie.

KDH žiada prezidenta o vetovanie lex atentát

Opozičné KDH bude žiadať prezidenta SR Petra Pellegriniho, aby vrátil lex atentát do parlamentu.

Zákon podľa hnutia prináša ohrozenie ústavných práv občanov na slobodu prejavu a právo na zhromažďovanie. Informovala o tom hovorkyňa hnutia Lenka Kovár.

Ak zákon Pellegrini podpíše, KDH avizuje iniciovanie podania na Ústavný súd SR.

"Lex atentát nerieši ochranu ústavných činiteľov a bezpečnosť ľudí na Slovensku. Od začiatku sme upozorňovali, že návrh zákona bol šitý horúcou ihlou a bez riadnej odbornej diskusie. Najskôr mala vláda vyhodnotiť atentát s odborníkmi, prísť na základe toho s konkrétnymi riešeniami a až potom predložiť balík opatrení reagujúcich na atentát v Handlovej," uviedol predseda KDH Milan Majerský.

Doživotná renta

Mária Kolíková (SaS) zdôraznila, že Fico je jediný predseda vlády, ktorému na základe schváleného zákona prináleží doživotná renta.

Ak mu chce Smer-SD zabezpečiť doživotnú rentu, má na to podľa nej dosť prostriedkov, keďže niekoľkokrát vyhral voľby a za výsledok parlamentných volieb dostávajú strany príspevok od štátu.

Pripomenula tiež, že zákon prináša vážny zásah do politických práv, napríklad do zhromažďovacieho práva.

Kritizuje, že sa vopred zakážu zhromaždenia pred bydliskom politikov bez toho, aby bola situácia najskôr vyhodnotená.

Kritizuje aj obmedzenie dvoch zhromaždení, ktoré sa budú konať naraz.

"Bude možne zakázať zhromaždenia len preto, lebo sú tu dve zhromaždenia, ktoré chcú poukázať na tému, o ktorej sa verejne diskutuje," povedala s tým, že sa vopred dáva obciam možnosť, aby takéto zhromaždenia zakázali.

Odvolanie dvoch predsedov výborov

Koalícia podľa informácií Denníka N odvolala Máriu Kolíkovú (SaS) aj Michala Šipoša (Slovensko) z postov predsedov parlamentných výborov. 

Tibor Gašpar nahradí Ľuboša Blahu na poste podpredsedu parlamentu.

Neznámy kandidát na sudcu

Parlament opäť nezvolil ani jedného kandidáta na sudcu Ústavného súdu. 

Poslanci nevedia zvoliť sudcu už od septembra 2023, kedy sa postu vzdala bývalá poslankyňa Smeru Jana Laššáková.

Rada pre mediálne služby koordinátorom

Koordinačným orgánom pre dohľad nad dodržiavaním povinností poskytovateľov online sprostredkovateľských služieb vrátane internetových vyhľadávačov sa stane Rada pre mediálne služby (RpMS).

Vyplýva to z návrhu novely zákona o mediálnych službách a transpozície príslušných nariadení Európskej únie.

"Národný koordinátor" bude mať úlohu presadzovať nariadenia EÚ o digitálnych službách a dohľad nad trhom s právomocou ukladať sankcie za porušenie povinností.

Novela Zákona o mediálnych službách        

Národná rada schválila novelu Zákona o mediálnych službách.

Jej cieľom je implementácia nariadenia Európskeho parlamentu a Rady Európskej únie o jednotnom trhu s digitálnymi službami a o zmene smernice do slovenského právneho poriadku.

Akt o digitálnych službách je novou celoeurópskou reguláciou internetového obsahu v rámci poskytovania sprostredkovateľských služieb.

Zavádza nové harmonizované pravidlá pre ich poskytovateľov, vrátane sociálnych sietí, online trhovísk, internetových vyhľadávačov, webhostingových a cloudových služieb, online cestovných a ubytovacích platforiem, obchodov s aplikáciami a iných typov online platforiem.

PS neuspelo s novelou Trestného zákona

Poslanci za PS neuspeli s novelou Trestného zákona. Navrhovali v nej rozšíriť kategóriu osôb pri trestnom čine spáchanom z osobitného motívu. Návrh odmietla Národná rada SR.

Zmeny mali umožniť medzi trestné činy spáchané s osobitným motívom zaradiť aj trestné činy spáchané voči osobe alebo skupine osôb na základe toho, že ide o obrancov ľudských práv, ľudí pracujúcich v médiách či iné povolania, pre ktoré sa ľudia stávajú terčom rôznych útokov.

Prelomenie veta novely k výrobu drevín

Poslanci prelomili veto hlavy štátu opätovne schválili novelu zákona o ochrane prírody a krajiny.

Do parlamentu ju vrátila ešte predchádzajúca prezidentka Zuzana Čaputová. Novela má priniesť viaceré zmeny v oblasti výrubu drevín.

Po novom sa nebude súhlas na výrub vyžadovať na stromy s obvodom kmeňa do 60 centimetrov, meraným vo výške 130 centimetrov nad zemou, a súvislé krovité porasty s výmerou do 20 štvorcových metrov, ak ide o drevinu rastúcu v zastavanom území obce na pozemkoch, ktoré sú územným plánom obce určené na zastavanie.

Súhlas nebude treba ani pri stromoch s obvodom kmeňa do 90 centimetrov meraným vo výške 130 centimetrov nad zemou a súvislých krovitých porastoch s výmerou do 200 štvorcových metrov, ak ide o dreviny rastúce za hranicami zastavaného územia obce.

Výbor o situácii v polícii nerokoval

Parlamentný brannobezpečnostný výbor vo štvrtok nerokoval o situácii v polícii. Poslanci neschválili program mimoriadneho zasadnutia, ktoré iniciovala opozícia v súvislosti s výhradami Odborového zväzu polície v SR o podmienkach v Policajnom zbore.

Podpredseda výboru Samuel Migaľ (Hlas-SD) neschválenie programu zdôvodnil neprítomnosťou ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD), ktorého mal nahradiť štátny tajomník. Šéf rezortu podľa neho neprišiel pre pracovné povinnosti.

"My by sme boli radi, keby pri takejto vážnej téme nebol v zastúpení, ale aby naozaj prišiel a dokázal vysvetľovať a odpovedať na všetky otázky," dodal.

Predĺženie výpovedných lehôt lekárov či sestier 

Lekári, zdravotné sestry a pôrodné asistentky nebudú môcť mať oproti ostatným zamestnancom dlhšiu výpovednú lehotu, pokiaľ by dali výpoveď z pracovného pomeru.

Tá sa mala v závislosti od dĺžky trvania pracovného pomeru pohybovať od štandardných dvoch mesiacov až do pol roka. Vyplýva to z návrhu novely Zákonníka práce opozičného poslanca Petra Stachuru (KDH), ktorý Národná rada SR neposunula do druhého čítania.

Úrad podpredsedu vlády SR

Vznikne samostatný Úrad podpredsedu vlády SR pre Plán obnovy a znalostnú ekonomiku, čím sa majú posilniť kompetencie podpredsedu vlády SR. Vyplýva to z novely zákona o organizácii činnosti vlády.

Novelu zákona o krajinnom plánovaní

Rokovanie o vládnej novele zákona o krajinnom plánovaní v druhom čítaní sa presunie na ďalšiu riadnu schôdzu Národnej rady SR, ktorá sa má začať 10. septembra.

Legislatíva, ktorú predložilo ministerstvo životného prostredia v súlade s cieľmi plánu obnovy, má zvýšiť a zlepšiť ochranu krajiny a jej hodnôt. Poslanci sa jej venujú v skrátenom legislatívnom konaní.

Príspevok na opatrovanie detí s ŤZP

Peňažný príspevok na opatrovanie detí s ťažkým zdravotným postihnutím sa nezvýši o 200 eur, teda zo 100 na 300 eur. Vyplývalo to z novely zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia z dielne opozičných poslancov Národnej rady SR z klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ, ktorú parlament vo štvrtok neposunul do druhého čítania.

"Rozdiel oproti súčasnej právnej úprave by spočíval v tom, že by sa strojnásobil príspevok na opatrovanie v prípade opatrovania fyzických osôb s ťažkým zdravotným postihnutím, ak by išlo o dieťa alebo viacero nezaopatrených detí. Pre vylúčenie pochybností by sa návrhom zákona nezasahovalo do základnej výšky príspevku na opatrovanie," spresnili predkladatelia.

Pozrite si prvý živý vstup redaktorky Diany Štrusovej.

Poslanci neodobrili správu o činnosti RpMS

Rade pre mediálne služby v priebehu vlaňajška doručili 361 podnetov o obsahu vysielania rádií, televízií, internetového vysielania či audiovizuálnych mediálnych služieb na požiadanie.

Z 299 vybavených podnetov vyhodnotila 14 ako opodstatnených. Vyplýva to zo Správy o stave vysielania v SR a o činnosti RpMS za rok 2023.

V rámci televízneho vysielania prijala RpMS vlani 282 podnetov. Z nich do konca roka vybavila 235, 12 vyhodnotila ako opodstatnených.

Najviac podnetov smerovalo k televíziám TV Markíza a TV JOJ. Z hľadiska oblastí zákona sa najviac podnetov týkalo objektivity a všestrannosti vysielania.

Zavedenie študentskej stáži do Zákonníka práce

Inštitút dohody o študentskej stáži sa do slovenskej pracovno-právnej legislatívy nezavedie.

Vyplýva to z návrhu novely Zákonníka práce, z dielne opozičných poslancov Beáty Jurík a Dávida Deja (obaja Progresívne Slovensko - PS).

Návrh neposunuli do druhého čítania.

Zamedzenie nežiaduceho vývoja cien

Opatrenie na zamedzenie nežiaduceho cenového vývoja v podobe zákazu dohodnúť novú formu neprimeranej ceny, sa neustanoví.

Vyplývalo to z návrhu novely zákona o cenách z klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ. Novelu neposunuli do druhého čítania

"Každý podnikateľský subjekt, ktorý pôsobí nielen na slovenskom trhu, ale zároveň aj na trhu niektorého zo susedných štátov, ktoré sú členmi EÚ, a ktorý dosiahol minimálne ročný obrat vo výške 50 miliónov eur na Slovensku, bude mať povinnosť harmonizovať svoju cenotvorbu pri predaji rovnakých potravín od rovnakého výrobcu v rovnakom obchodnom reťazci," uviedli predkladatelia.

Ústav pamäti národa

Poslanci nevzali na vedomie výročnú správu o činnosti Ústavu pamäti národa za rok 2023.

Zo správy vyplýva, že medzi priority Ústavu pamäti národa v minulom roku patrilo napĺňanie zákona o pamäti národa, aplikácia zákonov o protikomunistickom odboji, delimitácie dokumentov z rezortu spravodlivosti, ako aj riešenie priestorovej situácie ústavu.

"Navýšenie finančných prostriedkov umožnilo posilnenie personálnych kapacít ÚPN," píše sa vo výročnej správe.

Ústav zdôraznil, že jeho prácu aj naďalej determinovala priestorová situácia, keďže ÚPN sídlil na dvoch miestach, v prenajatých a vypožičaných priestoroch, a v závere roka sťahovanie.

Záver 11. rokovacieho dňa

Poslanci v závere 11. dňa 15. schôdze opäť diskutovali o novele zákona o Audiovizuálnom fonde (AVF). Do rozpravy je ešte prihlásených vyše 30 rečníkov.

Viacerí opoziční poslanci z klubu PS v rozprave zopakovali výhrady k návrhu legislatívy. Namietali tiež proces prijímania zákona. Prekáža im najmä pozmeňujúci návrh predložený na poslednú chvíľu, ktorý podľa nich mení celý zákon.

Jeden z predkladateľov zákona Roman Michelko (SNS) reagoval, že o zákone sa v pléne rokovalo v prvom a druhom čítaní vyše sedem hodín. V konaní opozície vidí obštrukciu. Deklaroval, že vo svojom stredajšom (26. júna) vystúpení vyvrátil všetky katastrofické scenáre aj "tendenčné" interpretácie zákona.

Z návrhov zmien v AVF vyplýva, že o poskytnutí financií na podporu audiovizuálnej kultúry nemá po novom rozhodovať riaditeľ Audiovizuálneho fondu, ale rada. Počet členov rady sa má zvýšiť na 13, pričom piati členovia majú byť menovaní priamo ministrom kultúry bez návrhu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok