Na poste podpredsedu parlamentu môže Blahu nahradiť Gašpar. Poslanci ukončili rokovanie parlamentu

26.6.2024 09:00 , Aktualizované: 26.6.2024 20:21

Poslanci Národnej rady SR ukončili stredajšie rokovanie diskusiou k novele zákona o Audiovizuálnom fonde (AVF). Počas rozpravy podali pozmeňujúce návrhy Karol Farkašovský (SNS) a Zora Jaurová (PS).

Farkašovský okrem iného navrhuje, aby o poskytnutí financií na podporu audiovizuálnej kultúry nerozhodoval riaditeľ fondu, ale rada. Počet členov rady sa má zvýšiť na 12, pričom piati členovia majú byť menovaní priamo ministrom kultúry bez návrhu. Jaurová navrhla zvýšiť výšku príspevku na podporu audiovizuálnej kultúry v nadväznosti na kumulovanú medziročnú mieru inflácie.

Nový podpredseda parlamentu

Poslanci Národnej rady v stredu rokovali aj o návrhu na voľbu nového podpredsedu parlamentu.

Kandidátom na daný post je poslanec Tibor Gašpar (Smer-SD). Predseda poslaneckého klubu Smer-SD Ján Richter tvrdí, že jeho meno odsúhlasili aj koaliční partneri. Návrh nového podpredsedu parlamentu potvrdil na Telegrame aj Ľuboš Blaha.

Gašpar poďakoval Smeru-SD, že ho ako kandidáta navrhol. "Je to pre mňa prejav pocty a dôvery," poznamenal. Tvrdí, že zatiaľ nie je dohoda, kto bude po ňom v prípade jeho zvolenia novým predsedom parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť. Poslanec Marián Saloň (Smer-SD) nevylúčil, že Gašpar na poste zotrvá.

Miesto podpredsedu sa uvoľnilo po Ľubošovi Blahovi zo Smeru-SD. Ten sa funkcie vzdal potom, ako ho zvolili za poslanca Európskeho parlamentu.

Novela zákona o ochrane prírody a krajiny

Novela zákona o ochrane prírody a krajiny ráta so zjednodušením postupov pri výrube drevín. Na opätovné prerokovanie ju poslancom vrátila ešte predchádzajúca prezidentka Zuzana Čaputová.

Zákon predstavuje podľa exprezidentky zásah do ochrany prírody a krajiny, a teda aj zásah do ústavou chráneného práva na priaznivé životné prostredie.

Argumentovala tiež tým, že zákon prináša významné zníženie ochrany pre dreviny, preto hrozia ťažko zvrátiteľné a dlhodobé negatívne následky. Namietala tiež nesplnenie podmienok pre skrátené legislatívne konanie.

Poslanci sa do lavíc vrátia vo štvrtok, čaká ich hlasovanie o viacerých prerokovaných bodoch, keďže uplynulé dni sa nehlasovalo. Definitívne by mali napríklad rozhodnúť o prijatí balíka zákonov - lex atentát. Vo štvrtok ráno majú poslanci pokračovať prebratím niekoľkých opozičných návrhov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok