Poslanci zasadli do lavíc. Prediskutovali viaceré návrhy, hlasovať budú vo štvrtok

25.6.2024 09:13 , Aktualizované: 25.6.2024 22:15

Poslanci Národnej rady SR ukončili utorkové rokovanie. Zídu sa opäť v stredu (26. 6.) o 9.00 h.

Zamestnávatelia sú nespokojní. Parlament a prezidentku vyzvali, aby neprijímali škodlivé zákony
Foto: TA3 / David Duducz

V skrátenom legislatívnom konaní

Diskutovali o vládnom návrhu novely zákona o finančných nástrojoch financovaných z európskych štrukturálnych a investičných fondov. Návrh je v druhom čítaní. NR SR o ňom rokuje v skrátenom legislatívnom konaní. Štátu totiž podľa ministerstva financií, ktoré návrh predkladá, hrozia v prípade nevyčerpania finančných prostriedkov z Európskeho poľnohospodárskeho fondu pre rozvoj vidieka do konca roka 2024 značné hospodárske škody.

"Výhodou finančných nástrojov, v porovnaní s nenávratnými finančnými príspevkami, je najmä ich návratný charakter, vďaka ktorému je možné takto alokované finančné prostriedky použiť opakovane, čím sa ich potenciálny účinok znásobuje. Dosahuje sa pákový efekt, ktorý umožňuje zapojenie finančných prostriedkov z ďalších zdrojov," priblížil v dôvodovej správe rezort financií.

Cieľom predloženého návrhu je tiež zaviesť flexibilnejšiu a rýchlejšiu úpravu vracania prostriedkov z finančného nástroja v prípade zistenia nezrovnalosti.

Pozrite si, ako parlament minulý týždeň schválil zmenu RTVS na STVR.

Novela zákona o mediálnych službách

Poslanci prediskutovali novelu zákona o mediálnych službách v prvom čítaní. Návrhu z dielne rezortu kultúry sa venujú v skrátenom legislatívnom konaní. V úvode diskusie návrh predstavila ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS).

Ministerka ozrejmila, že primárnym cieľom návrhu je implementácia aktu o digitálnych službách. Novelou sa má Rada pre mediálne služby ustanoviť za koordinačný orgán pre dohľad nad dodržiavaním povinností poskytovateľov online sprostredkovateľských služieb vrátane internetových vyhľadávačov. Podľa slov ministerky je práve rada na to najvhodnejším kandidátom.

Nové pravidlá pre sociálne siete a iné platformy

Priblížila, že akt o digitálnych službách je novou celoeurópskou reguláciou internetového obsahu v rámci poskytovania sprostredkovateľských služieb. Dodala, že zavádza nové harmonizované pravidlá pre poskytovateľov týchto služieb vrátane sociálnych sietí, online trhovísk či internetových vyhľadávačov a ďalších typov online platforiem.

Doplnila, že zámerom je okrem iného budovanie bezpečnejšieho a transparentnejšieho online prostredia či posilnenie ochrany základných práv užívateľov v online priestore a ďalšie.

Rokovanie o novele v zrýchlenom režime Jozef Hajko (KDH) namieta a odvoláva sa na vyjadrenia rezortu kultúry, že Slovensku nehrozia sankcie ani keby novela nadobudla účinnosť do 12. septembra.

Časť utorka v parlamente zhrnula v živom vstupe redaktorka Diana Štrusová.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok