Pellegrini už teraz urobil viac ako Čaputová za päť rokov, tvrdí Danko. Nemyslí si, že Hlas by zvládol mať dve z troch najvyšších funkcií

26.6.2024 21:11

Slovenská národná strana nechce byť v koalícii len do počtu. Má však slabé karty a silných koaličných súperov. Zmenila na tom niečo voľba Petra Pellegriniho za prezidenta? Je situácia po atentáte na Roberta Fica iná? V Téme dňa o tom porozprával predseda strany Andrej Danko.

Dva ciele pred voľbami

Na úvod relácie Danko povedal, že dúfa, že slovenskí futbalisti postúpili zo základnej skupiny na majstrovstvách Európy (pozn. red. - duel sa skončil remízou 1:1, čo znamená postup našich do osemfinále ME). Koniec zápasu nemohol sledovať, keďže bol v tom čase v štúdiu televízie ta3.

Podotkol, že je rád, že vznikol nový rezort cestovného ruchu a športu. „Na začiatku bolo sľúbené, že do ministerstva pôjde 100 miliónov eur naviac ako finančná injekcia,“ uviedol. Aj Bratislave chýbajú športoviská, preto bol by rád, keby sa zmenilo.

Pred voľbami mala SNS iba dva ciele - „aby skončil Ódor“, premiér úradníckej vlády, a aby sa prezidentka Zuzana Čaputová „vrátila do Pezinka“. Peter Pellegrini podľa neho už teraz urobil viac ako ona za päť rokov. „Navštívil viac obcí a miest a urobil viac podujatí ako ona,“ povedal.

Koalícia je ako vzťah, porovnal Danko. „Neznamená to, že tam budeme doživotne. Pri podpise sú určité pravidlá. To neznamená, že sa nedajú meniť,“ myslí si líder národniarov.

Moderátor šéfovi SNS povedal, že sa povráva, že je údajne v koalícii nespokojný. „Taký je život. Ak by bolo všetko dokonalé a všetko fungovalo, tak by nebol asi žiaden progres,“ reagoval Danko.

Situácia v koalícii sa podľa neho zmenila, a to z dôvodu, že sa Pellegrini stal prezidentom, „či sa to niekomu páči, či nie“.

Prepojenie so Smerom

Líder SNS očakáva stretnutie premiéra Roberta Fica a prezidenta Pellegriniho, a neskôr zvolanie koaličnej rady, kde sa dohodnú ako ďalej.

Ohľadom funkcie šéfa parlamentu sa mali rozprávať ešte pred atentátom, napokon tak učinia až počas leta. „Opozícia z toho robí nejakú tragédiu. Ostáva nám jediná vec - slušný a dôstojný rozhovor. Žiadne vydieranie a búchanie sa o zem. My to zvládneme, som o tom presvedčený,“ vyjadril sa.

Medzi SNS a Smerom-SD cíti „prepojenie v mnohých veciach - voliči, mentálne či ľudsky“. „Určite nezradím Smer,“ vyhlásil. Pri Hlase si nie je istý, či by zvládol „moc“, ak by mal aj prezidenta, aj šéfa NR SR.

Zdvihnutie minimálnej mzdy na tisíc eur sa Dankovi zdá „likvidačné pre niektoré firmy.“ „Preto sme vraveli, že dvíhajme aj minimálne dôchodky. A to práve preto, aby sme Erika Tomáša dostali do reálnej debaty.“ To, čo povedal minister práce v rádiu, nazval „úletom“.

Sám Tomáš by podľa Danka nič nezvládol, ak by to nepodporili SNS, Smer a Hlas. K téme prípadnej zmeny volebného systému doplnil, že „sa zbytočne otvára“ a bola by pre malé strany likvidačná.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok