Tomáš a Danko si cez médiá posielajú dymové signály. Minister v ta3 povedal, čo sa deje v koalícii

25.6.2024 20:24

Erik Tomáš a Andrej Danko si vzájomne cez médiá posielajú dymové signály. Bokom neostáva ani Smer-SD, ktorý sa na post predsedu parlamentu snaží dotlačiť práve Danka. Takáto nepriama komunikácia v koalícii je čoraz častejšia a nesvedčí o dobrých vzťahoch. Dokáže koalícia fungovať bez neustáleho dozoru Roberta Fica? Porozprával o tom minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD).

tema
Foto: ta3

Čo sa mení a čo nie

„Situácia v koalícii je stabilná, o čom svedčí aj stav v parlamente, keďže prakticky hladko prechádzajú všetky vládne zákony,“ priblížil hneď v úvode Tomáš s tým, že žiadne napätie tam nie je. Ešte včera 24. júna však naznačil problémy medzi dvoma vládnymi stranami.

Spomenul aj to, že ich "malého sporu o minimálnu mzdu" sa ihneď chytila SaS. Jej líder Branislav Gröhling podľa neho povedal, že prirovnal fungovanie koalície k vláde Igora Matoviča. Považuje to za neuveriteľné.

Preto Gröhlingovi odkázal, že taká hrozná vláda na Slovensku nikdy nebola a nebude a pripomenul mu, že jej slúžil aj on sám.

Detailne sme sa tomu venovali v článku nižšie.

Strana Hlas podľa neho nejde mimo rámec koaličnej dohody či programového vyhlásenia vlády. „A toto chceme aj od koaličných partnerov,“ odkázal im s tým, že ak sa toto dodrží, tak nebudú vznikať žiadne spory.

Ozrejmil, že od SNS chce, aby dodržala dohodu a podpísala minimálnu mzdu, na ktorej sa dohodli. Navýšenie by chcel schváliť v septembri 2024, lebo potom to už bude „veľký problém“. Pevne verí, že všetci koaliční partneri chcú, aby sa minimálna mzda v roku 2027 priblížila k tisíc eurám.

Tomáš tiež tvrdí, že koaličná dohoda neriešila situáciu po zvolení nového prezidenta, preto sa nič nemení na tom, že post predsedu parlamentu naďalej patrí strane Hlas. Za šéfa NR SR chce Richarda Rašiho.

Celú reláciu si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok