Kto bude šéfovať parlamentu? Danko povedal, ako si predstavuje politické gesto zmierenia Hlasu a SNS

25.6.2024 17:12

SNS sa nevzdala myšlienky obsadiť uvoľnené miesto predsedu parlamentu. Zároveň odmietla obvinenia predstaviteľa strany Hlas-SD, ktorá tvrdí, že podľa koaličnej zmluvy zastáva post šéfa im.

danko
Foto: TASR/Martin Baumann

Kto bude novým šéfom parlamentu?

Niektorí predstavitelia strany Smer tiež podporili SNS v jej snahe obsadiť post šéfa parlamentu, ktorý do svojho zvolenia za hlavu štátu zastával bývalý predseda strany Hlas Peter Pellegrini.

Na druhej strane Hlas tvrdí, že zvolenie Pellegriniho za hlavu štátu nezmenilo situáciu v NR SR a že nevidí dôvod na zmenu koaličnej zmluvy.

"Hlas-SD má jednu z najsilnejších politických pozícií. K určitým politickým dohodám musí dôjsť. Pre mňa by bol najlepší model, aby na postoch najvyšších ústavných činiteľov boli zástupcovia Smeru, Hlasu a SNS," povedal Danko novinárom.

Prenechanie postu predsedu parlamentu strane SNS by podľa neho bolo veľké "politické gesto zmierenia" v mnohých veciach, "ktoré medzi nami škrípali."

Posledná schôdza pred prázdninami

Miesto predsedu, ktoré sa volí tajným hlasovaním, nebolo obsadené od apríla, keď Pellegrini vyhral prezidentské voľby a z kresla odišiel.

Parlament v súčasnosti vedie podpredseda parlamentu Peter Žiga (Hlas-SD). Voľbu nového šéfa však tri vládnuce strany nezaradili do programu aktuálnej parlamentnej schôdze, ktorá by mala byť poslednou pred letnými prázdninami.

Tlačovú besedu o fungovaní koalície si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok