Zmení sa volebný systém? SaS apeluje na KDH, aby Smeru a Hlasu nepomohlo, proti je aj PS

24.6.2024 12:09 , Aktualizované: 24.6.2024 16:52

Na Slovensku by sa mohol zmeniť volebný systém. Mohlo by vzniknúť viacero volebných obvodov. V nedeľnej diskusnej relácii V politike sa na tom zhodli minister vnútra a predseda Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok a opozičný poslanec a šéf KDH Milan Majerský. SaS aj PS zdvíhajú varovný prst.

VOĽBY 2023: Chcete voliť poštou? Blíži sa termín podávania žiadostí o voľbu na diaľku
Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Hlas podľa ministra príde s myšlienkou zmeny volebného systému do vládnej koalície. Považuje to za dobrý nápad, ako vrátiť politiku k ľuďom. O počte volebných obvodov treba podľa Šutaja Eštoka diskutovať.

"Každý jeden z okresov by mal mať svojho politického zástupcu v Bratislave, pretože tak vie ľahšie presunúť ťažisko problémov na to, aby sa riešili," skonštatoval.

Zmene by mala predchádzať odborná debata

KDH je za osem volebných obvodov, ktoré budú určené hranicami samosprávnych krajov. Za každý obvod by bol zvolený potrebný počet poslancov do súčtu 150. Majerský si vie predstaviť, že by v tomto prípade hnutie dodalo koalícii hlasy na schválenie návrhu.

"Ale musí byť spustená odborná debata všetkých politických subjektov, odborníkov na regionálnu samosprávu, združenia miest a obcí, únie miest, zduženia SK8," podotkol Majerský. Chce, aby sa táto zmena diala odborne a nie politicky.

Pozrite si debatu o zmene volebného systému v relácii V politike:

SaS nesúhlasí so zrušením jedného volebného obvodu

Strana SaS so zrušením jedného volebného obvodu nesúhlasí, čo je téma, ktorá sa opakovane otvára vo viacerých stranách koalície aj opozície.

Argument o kvalitnejšom zastúpení v parlamente a väčšej demokracii však podľa SaS neobstojí. “Ak majú totiž zákony schválené parlamentom platiť na celom území, občania majú mať možnosť si voliť svojich zástupcov z celého Slovenska. Tvrdenia, že zvolený poslanec z daného kraja spraví pre to územie viac, ako ktokoľvek iný, popierajú aj dlhoroční politici Smeru z východu Slovenska, ktorí pre tento región nespravili absolútne nič,“ uviedol predseda Branislav Gröhling.

Podľa strany by bola zmena volebného systému účelová. “Ďalším nesporným faktom v prípade zrušenia jedného volebného obvodu je obrovský prepad hlasov a ich nerovnosť. Jediný, komu pomôže táto zmena, je strana Smer, pretože by získal oveľa viac mandátov než by dostal v dnešnom systéme,“ hovorí podpredseda SaS Marián Viskupič.

SaS apeluje na KDH, “aby sa nenechali zlanáriť vládnymi stranami a nepristúpili k takejto účelovej zmene“.

PS sa nebráni diskusii, no Slovensko má podľa neho dôležitejšie problémy

Opozičné PS sa v dlhodobom horizonte nebráni diskusii o volebnom systéme, treba sa však podľa neho pozerať aj na to, kto zmeny navrhuje a s akou motiváciou. Zmeny volebného systému z dielne vládnych strán nepodporí. Vyplýva to z vyjadrenia predsedu PS Michala Šimečku.

"Každého, kto teraz uvažuje o zmene volebného systému, by som sa spýtal, či naozaj na Slovensku nemáme väčšie a dôležitejšie problémy," poznamenal Šimečka. Obáva sa tiež, že ak zmeny navrhujú strany zo súčasnej vlády, ich motiváciou pre zmeny volebného systému bude snaha zabetónovať sa pri moci. "Bol by som preto veľmi opatrný a za PS môžem povedať, že niečo také určite nepodporíme," uzavrel.

Reakcia rezortu vnútra

Prípadná zmena volebného systému by závisela od výsledkov odbornej diskusie a dohody parlamentných politických strán. Uviedli to z tlačového odboru Ministerstva vnútra SR.

"Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok avizoval záujem o otvorenie debaty na uvedenú tému v rámci vládnej koalície. Prípadná zmena volebného systému by závisela od výsledkov odbornej diskusie a dohody parlamentných politických strán," uviedol rezort.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok