Šutaj Eštok: Zmeny v telerozhlase sú len kozmetické. KDH požiadalo prezidenta, aby zákon o STVR vetoval, potvrdil Majerský

23.6.2024 12:25

Hosťami relácie V politike boli predseda Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok a šéf KDH Milan Majerský. Zhrnuli sme pre vás to najpodstatnejšie.

Šutaj Eštok Majerský V politike
Foto: ta3/Branislav Kopča

RTVS končí, začína STVR

RTVS od 1. júla končí, nahradí ju STVR. Po mesiacoch vášnivých diskusií v parlamente, protestoch časti zamestnancov a kritike opozície tak vo štvrtok (20. 6.) rozhodol parlament.

Opozícia hovorí, že ak prezident SR Peter Pellegrini návrh zákona o STVR schváli, tak sa obráti na Ústavný súd SR.

Matúš Šutaj Eštok tvrdí, že zmeny vo verejnoprávnom telerozhlase sú len "kozmetické". Podľa neho ľudí netrápi verejnoprávna televízia. "Majú iné problémy," skonštatoval.

Anketa

Ktorý z hostí vás najviac svojimi argumentmi najviac presvedčil?

Milan Majerský (KDH)
- %
Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD)
- %
Celkovo hlasov: 989

"Keď si 1. júla zapnete verejnoprávnu televíziu, tak tam bude, ona nezmizne," uviedol šéf Hlasu-SD. Kritizoval aj to, že RTVS prišla o práva na vysielanie veľkých športových podujatí, ako napríklad MS v hokeji a ME vo futbale.

"Nezveličujme, nefabulujme, aj zajtra vyjde slnko a verejnoprávna televízia bude pokračovať, bude však vysielať tak, ako by to malo byť v demokratickej krajine," doplnil Šutaj Eštok.

Hlasná trúba SNS a vlády, hovorí Majerský

Predseda KDH Milan Majerský podotkol, že sa obáva, že z STVR sa stane štátna televízia. "Verejnoprávna televízia sa stala mocenským bojom vládnej koalície, kde si SNS uzurpuje moc a chce mať tzv. trafiku, ktorá bude ich hlasnou trúbou," dodal.

KDH oslovilo prezidenta Petra Pellegriniho, aby zákon o STVR vetoval. "Budeme iniciovať aj podnet na Ústavný súd," potvrdil.

Majerský podotkol, že RTVS prišla o práva na veľké podujatia aj kvôli tomu, že telerozhlas nebol dostatočne finančne zabezpečený.

"Verejnoprávna televízia sa stratila na svojej ceste. Strana SaS zrušila koncesionárske poplatky," skonštatoval Šutaj Eštok.

Hlas chce otvárať otázky o financovaní

Hlas-SD má záujem otvárať otázky vo vládnej koalícii o tom, ako lepšie nastaviť financovanie novej STVR. "Verejnoprávna televízia má informovať aj o udalostiach z regiónov, o ktorých neinformujú komerčné médiá," podotkol Šutaj Eštok.

Šéf KDH Majerský skritizoval, že zákon prešiel bez odbornej diskusie. "Prešiel narýchlo a bol šitý horúcou ihlou," uviedol a obáva sa, že STVR stratí objektivitu.

V politike aj o liste policajných odborárov

Policajní odborári poslali ministrovi vnútra Matúšovi Šutajovi Eštokovi otvorený list, chcú zlepšiť platové a pracovné podmienky. Keďže tvrdia, že napriek prísľubom sa nič neudialo. Celý nasledujúci týždeň chcú nosiť čierne pásky.

"Chápem potrebám policajtov a viem, čo potrebujú. Ja si ich prácu nesmierne vážim," reagoval Šutaj Eštok.

V relácii V politike prisľúbil, že v tomto polroku im budú vyplatené aj odmeny. "Sú tam problémy, ktoré 30 rokov nikto neriešil," podotkol.

Matúš Šutaj Eštok povedal, že platy policajtov chce zvýšiť a bude o tom rokovať aj s ministrom financií Ladislavom Kamenickým (Smer-SD). "Sú to desiatky až stovky miliónov eur. Môžeme sa však zatiaľ prikrývať takou plachtou, na akú máme. Prostriedky však budeme hľadať," doplnil.

Pozrite si zostrih z relácie o liste policajných odborárov.

Problém sa ťahá niekoľko rokov

"Problém nevznikne zo dňa na deň, ťahá sa už niekoľkými vládami," reagoval Milan Majerský.

Tvrdí, že aj jeho policajti žiadali, aby sa prihovoril u ministra vnútra.

Problém vidí v tom, že vlády neriešili decentralizáciu polície. "Tento systém napríklad v Česku presunul kompetencie tzv. okienkovej agendy pod kraje. Každá jedna vláda sa toho bojí," uzavrel.

Celú časť relácie si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok