Znenie koaličnej zmluvy sa nemení, potvrdil Šutaj Eštok. Debatu o šéfovi parlamentu si lídri nechávajú na leto

10.6.2024 15:55 , Aktualizované: 10.6.2024 17:25

Predseda Hlasu Matúš Šutaj Eštok potvrdil, že znenie koaličnej zmluvy zostáva nezmenené, čo znamená, že post predsedu parlamentu patrí Hlasu. O túto funkciu prejavil záujem aj predseda SNS Andrej Danko. Túto otázku chcú riešiť v nasledujúcich mesiacoch.

Otázka na leto

Predstavitelia koalície sa na pondelkovej koaličnej rade dohodli na priebehu nadchádzajúcej schôdze parlamentu, zasadnutiach vládneho kabinetu aj na obsahu legislatívy, teda tzv. lex atentát. Dohodli sa tiež, že letné mesiace využijú na debatu o tom, čo môžu zlepšiť v rámci vzájomných vzťahov.

Informovali o tom nielen Šutaj Eštok, ale aj Danko. Koalícia sa v pondelok podľa Šutaja Eštoka nerozprávala o tom, kto bude nominantom na post predsedu parlamentu. Danko verí, že túto otázku vyriešia v lete.

"Dohodli sme sa na tom, že tri strany sa navzájom rešpektujú, rešpektujú svoje postoje aj výsledky parlamentných a prezidentských volieb," povedal Šutaj Eštok na pondelkovej tlačovej konferencii. Postoje Hlasu-SD sa nemenia, strana rešpektuje platnú koaličnú zmluvu a z nej vyplývajúce nároky.

Trvajú na tom, že post predsedu NR SR patrí Hlasu-SD a na tento post chcú podpredsedu Hlasu-SD Richarda Rašiho. Koaličná rada bola podľa neho konštruktívna. "Využijeme letné obdobie na to, aby sme nikoho s ničím neotravovali. Národná rada SR má povereného podpredsedu, ktorý bude schôdzu viesť, urobíme všetko preto, aby sme od septembra doručovali ľuďom výsledky," dodal.

„Nechceme riešiť funkcie, ale robiť politiku pre ľudí,“ zdôraznil Šutaj Eštok, pričom dodal, že koaličné strany sa navzájom rešpektujú.

Minister obrany Robert Kaliňák zo Smeru nedávno vyjadril podporu Andrejovi Dankovi na post predsedu parlamentu. „Pre stabilitu a vyváženosť koalície je to dobrý návrh. Podporuje ho tak Robert Fico, ako aj ja. Andrej Danko bol dobrý predseda parlamentu,“ uviedol Kaliňák.

Anketa

Myslíte si, že by mal Andrej Danko dostať post predsedu NR SR?

nie
- %
áno
- %
neviem odpovedať
- %
Celkovo hlasov: 97

Danko priblížil, že sa s partnermi dohodli aj na letných rokovaniach koaličnej rady. Venovať sa chcú príprave nového mediálneho úradu, ktorý by mal nahradiť Radu pre mediálne služby. Personálne otázky chcú podľa jeho slov vyriešiť v lete. "Nemienime na júnovej schôdzi dostať do úzadia personálnymi vecami prioritné témy," podčiarkol na tlačovej konferencii SNS.

Chcú rokovať aj s prezidentkou

Považuje za potrebné prerokovať návrhy zákonov vetované prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Poukázal na potrebu dokončiť rokovanie o návrhu na zmeny v RTVS. Avizoval, že zmeny, týkajúce sa mimovládnych organizácií, sa posunú na september, pretože súhlasili s diskusiou a budú rokovať s Európskou komisiou.

Zdôraznil, že nechcú nijako riskovať ohrozenie eurofondov. Avizoval tiež ďalšie zmeny v mediálnej oblasti ako napríklad úprava práva na opravu pri publikovaní nepravdivých článkov.

Podpredseda Smeru-SD Ľuboš Blaha zopakoval názor strany, že pre stabilitu vládnej koalície by bolo lepšie, keby Hlas-SD preukázal veľkorysosť a post predsedu NR SR by pripadol Dankovi. "Ale toto je naozaj otázka dohôd, aby tie dohody boli trvácne, musia s nimi súhlasiť všetci partneri a my," skonštatoval na tlačovej konferencii.

Pozrite si krátky záznam zo zasadania koaličnej rady.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok