Vláda o protivzdušnej obrane stále rokuje. Slovensko si vyberá zo štyroch ponúk

24.6.2024 14:14 , Aktualizované: 24.6.2024 15:06

Slovensko si pri protivzdušnej obrane finálne vyberá zo štyroch ponúk. Potvrdil to minister Robert Kaliňák. Podľa neho by k záverečnej dohode a podpisu zmluvy mohlo dôjsť v najbližších týždňoch.

Náš vzdušný priestor od apríla nestráži strategický systém. Pred viac ako dvomi mesiacmi totiž zo Slovenska odišli talianski vojaci a ich Mamba. Pôsobili u nás ako náhrada za starý sovietsky systém S-300, ktorý sme darovali Ukrajine.

"Predbežne sa bavíme, aby tá chrbtica celého protivzdušného systému bola postavená na 4-6 systémoch stredného dosahu a dva, ktoré by boli strategického dosahu pre dlhý dosah," informoval Robert Kaliňák.

Viacvrstvová protivzdušná obrana

Protivzdušná obrana je totiž viacvrstvová. Aktuálne ochranu pred raketami v krátkom a strednom dosahu zabezpečujú systémy Igla, Kub a Mantis. Najvyššiu vrstvu ochrany zase majú na starosti stíhačky od spojencov z Česka, Poľska a Maďarska. Vláda sa však teraz pokúša zabezpečiť stálu ochranu kritickej infraštruktúry, napríklad jadrových elektrární.

"Ale treba povedať, že v stave bezpečnosti, pokiaľ nie sme vo vojne, je takmer nereálne že by sa vôbec používali systémy zem-vzduch," povedal generál vo výslužbe Pavel Macko.

Kým Slovensko zazmluvní a reálne dostane systémy protivzdušnej obrany, môže to trvať aj niekoľko rokov.

Počas toho by sa u nás opäť mohli so svojimi systémami striedať aj spojenci. Prezident Peter Pellegrini to chce vyrokovať výmenou za podporu končiaceho holandského premiéra Marka Rutteho na pozíciu generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie.

Nákup izraelského systému

Súčasná a bývalá vláda sa aj naďalej vzájomne obviňujú z toho, kto môže za vzniknutú situáciu. Úradnícky kabinet totiž ešte minulý rok schválil nákup izraelského systému Barak MX.

"Jediná vec, ktorú mal urobiť Kaliňák po tom, čo to Ódorova vláda schválila bolo, že podpíše kontrakt," povedal Jaroslav Naď.

Robert Kaliňák tvrdí, že nevie, kto radil bývalej vláde. "My sme nemohli podpísať zmluvu, ktorá bola predrokovaná, lebo tam bolo zakázané posielať úroky z omeškania."

Rezort obrany tvrdí, že ponuky chce definitívne vyhodnotiť v najbližších týždňoch. 

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok