Trestné oznámenia pre stíhačky MiG-29. Hegerov kabinet čelí aj obvineniu z vlastizrady

Obvinenia, aké tu ešte neboli. Ministerstvo obrany podalo trestné oznámenia na svojich predchodcov. Bývalý kabinet Eduarda Hegera čelí okrem iného aj obvineniu z vlastizrady. Dôvodom je vojenská pomoc Ukrajine. Bývalá vláda obvinenia odmieta.

Marec 2023. Jediné štyri letu schopné stíhačky MiG-29, ktoré Slovensko malo, odleteli na Ukrajinu. O pár týždňov neskôr sme našim susedom, bojujúcim vo vojne, poslali aj ďalších 9 nefunkčných uzemnených stíhačiek, avšak už po zemi. Už skôr nás o to žiadal ukrajinský prezident.

"Je pre nás veľmi dôležité, aby sme mali bojové lietadlá západného štandardu a takisto Migy," povedal prezident Volodymyr Zelenskyj.

Mohli sme stíhačky darovať?

Vláda, ktorá vtedy rozhodnutie urobila, však bola v demisii. Právnici sa preto sporili o to, či vôbec môže stíhačky darovať. Vtedajší minister obrany Jaroslav Naď napokon ukázal právnu analýzu a tvrdí, že tá to vláde dovoľovala. 

Súčasné vedenie ministerstva obrany tvrdí, že žiadnu analýzu nenašlo. Avizuje preto právne kroky. 

Rezort pod vedením Roberta Kaliňáka avizoval podanie viacerých trestných oznámení. Tri sú na celú vládu a jedno osobne na bývalého ministra Naďa. 

Trest 25 rokov až doživotie

Prvýkrát v histórii Slovenska čelí celá bývalá vláda takým závažným obvineniam. Keďže Migy sme Ukrajine poslali počas mimoriadnej situácie, trest za vlastizradu môže byť 25 rokov až doživotie. 

Už vlani podali členovia Smeru v súvislosti s darovaním stíhačiek trestné oznámenie, vtedy ho však polícia odmietla. Ministerstvo obrany tvrdí, že teraz k podaniam pridávajú nové fakty a právnu argumentáciu. 

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok