Stíhačky F-16 prídu už budúci mesiac. Odstavia ich v Kuchyni, aj keď tam nemali byť

Približne o mesiac by mali na Slovensko priletieť prvé tri zo 14 amerických stíhačiek F-16. Už je definitívne jasné, že ich domovskou základňou sa stane letisko v Kuchyni. Sliač na to totiž stále nie je pripravený.

Historicky najväčší nákup v dejinách našej armády. Stíhačky F-16 nás stáli viac ako jeden a pol miliardy eur. Prvé tri z nich si to zo Spojených štátov už budúci mesiac namieria na vojenskú základňu do Kuchyne na Záhorí, aj keď tam pôvodne vôbec nemali byť.

"Tam sme zrekonštruovali pevné hangáre, ale dokupujeme, v tejto chvíli je súťaž na mobilné hangáre pre ďalšie kusy," povedal minister obrany Robert Kaliňák.

Moderné americké stíhačky nemôžu mať základňu kdekoľvek. Na kvalitu pristávacej dráhy sú totiž mimoriadne citlivé.

"Majú spodné nasávanie. To znamená, že nasávajú vzduch odspodu. Zatiaľ čo v prípade Migov, ktoré sme mali doteraz, je to z hornej časti," tvrdí generál Pavel Macko.

V praxi to znamená, že problémy by stíhačkám na Sliači mohli spôsobiť kamienky aj prach. Treba tam preto vymeniť povrch pristávacej dráhy. Zrekonštruovať sa majú aj letiskové budovy, priestory na skladovanie paliva a muničné sklady. Hotové to malo byť už v roku 2022. Práve to bol totiž pôvodný termín dodania prvých stíhačiek z USA. Súčasný aj bývalý minister obrany sa teraz vzájomne obviňujú, koho je to vina. 

Celkovo sme od Američanov kúpili 14 stíhačiek. Na základni v Kuchyni však nie je miesto pre všetky. V hre preto zostáva aj to, že stíhačky bude musieť Slovensko garážovať v zahraničí. 

Ak by Slovensko nechalo stíhačky na základni v americkej Južnej Karolíne, nebolo by to zadarmo. Národný kontrolný úrad upozorňuje, že Američanom by sme zo štátneho rozpočtu museli poslať ďalšie peniaze. 

"Uskladnenie stíhacích lietadiel F-16 v priestoroch americkej leteckej základne bolo predbežne odhadované na náklady cca 4 miliardy eur na dva roky," píše sa v správe Národného kontrolného úradu.

Americký výrobca avizuje, že zvyšných 11 stíhačiek bude mať Slovensko k dispozícii na budúci rok. 

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok