Nová politická taktika. Ako Biden a Trump využívajú v prezidentskej kampani silu satirických mémov

25.6.2024 05:00

Joe Biden aj Donald Trump využívajú v aktuálnej prezidentskej kampani internetové mémy, informuje o tom agentúra AP. Vtipné internetové obrázky sú údernejšie a šíria sa rýchlejšie než vyjadrovanie politických argumentov, no zároveň môžu kandidátovi uškodiť alebo rozvíriť kontroverziu.

Biden a Trump
Foto: TASR/AP

Čo môže ovplyvniť voľby?

Či už ide o usmievajúceho sa Bidena ako Dark Brandona alebo tvár Trumpa zakomponovanú do scény z Hry o tróny, štáby oboch hlavných kandidátov na prezidenta USA tento rok využili digitálne mémy ako prostriedok kampane.

V čase, keď desiatky miliónov ľudí využívajú sociálne siete ako hlavný zdroj informácií, môže bitka mémov ovplyvniť výsledok novembrových volieb. Mnohí Američania nie sú nadšení z opakovania súboja Biden - Trump a vďaka rastúcim digitálnym návykom je ťažšie osloviť ľudí prostredníctvom tlačených médií alebo televízie.

Online svet

Kampane demokratického prezidenta a republikánskeho exprezidenta intenzívne vytvárajú a zdieľajú obsah online v snahe formovať obraz oboch mužov.

Bidenov štáb dokonca nedávno zverejnil pracovnú ponuku na administrátora mém stránok.

Tie majú často podobu vizuálneho obsahu, napríklad obrázku alebo videa, s konkrétnym posolstvom, ktoré u ľudí rezonuje na základe ich príslušnosti k určitej skupine alebo špecifických znalostí.

Mémy nemusia byť politické alebo satirické, ale zvyšuje sa tým pravdepodobnosť, že budú široko zdieľané. A hoci politici dnes zámerne vytvárajú a retweetujú mémy, niektoré z najznámejších mémov začali neúmyselne.

Výber mémov

Jedným z prvých mémov modernej éry bol nadšený výkrik vermontského guvernéra Howarda Deana počas primárok v roku 2004, ktorý politikovi priniesol posmech a poškodil jeho už aj tak potácajúcu sa prezidentskú kampaň.

O päť rokov neskôr, keď sa do Bieleho domu nasťahoval prezident Barack Obama, mnohí priaznivci odchádzajúceho Georgea Busha mladšieho zdieľali jeho fotografiu s nápisom: "Už mi chýbaš?"

"Ak to urobíte správne, trafíte niečo, na čom sa skupina zhodne alebo čo považuje za podozrivé, trafíte niečo, čo zapôsobí na publikum," povedala Rebecca Ortizová, odborníčka na marketing zo Syrakúzskej univerzity, ktorá skúmala úlohu mémov pri budovaní politickej identity.

Zásoba fotografií

Bidenova kampaň si vytvorila vlastnú zásobu fotografií a videí na distribúciu na oficiálnych kanáloch spojených s prezidentom. Podľa jedného zo zamestnancov Bidenovi poradcovia zvažujú aj spoluprácu s nezávislými tvorcami v snahe osloviť cieľové publikum, ktoré už zrejme sympatizuje s prezidentovou rétorikou.

Cieľom kampane je presvedčiť niektorých nerozhodnutých voličov tým, že sa k nim dostane jej posolstvo z iného zdroja, ktorý už sledujú.

Trump, ktorý bol častým používateľom sociálnych médií už pred kandidatúrou na prezidenta, už nejaký čas sleduje a zdieľa mémy, rovnako ako jeho poradcovia alebo niektoré z jeho dospelých detí.

Jeho najstarší syn Donald mladší ich často posiela ďalej a na Instagrame sa označuje za "generála v mémovej vojne".

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok