Čo ak by voľby vyhral Trump? Odborníci analyzujú možné scenáre vývoja konfliktu na Ukrajine

30.5.2024 05:45

Súčasné americké volebné prieskumy hovoria o vyrovnaných preferenciách Donalda Trumpa a Joe Bidena. Doterajšia politika Spojených štátov v súvislosti s pomocou Ukrajine je zjavná. Ak by však nadchádzajúce voľby vyhral Trump, je možné, že Biely dom bude robiť veci inak ako doteraz, píše The Kyiv Independent.

Trump_Hush_Money371270.jpg
Foto:
Bývalý prezident Donald Trump hovorí s médiami, keď porota rokuje v procese na Manhattanskom trestnom súde, 29. máj 2024 v New Yorku

Trump verzus vojna na Ukrajine

Ukrajinský list The Kyiv Independent sa odborníkov pýtal na vplyv Trumpovho víťazstva na vojnu. Na článok upozornil český portál CNN Prima News.

Mal viacero vyjadrení o vojne na Ukrajine a kritizoval americkú pomoc, ktorá bola podľa neho riešená na úkor vlastných problémov USA. Vyhlásil tiež, že po jeho zvolení by ukrajinsko-ruský konflikt dokázal vyriešiť za 24 hodín.

Negatívne vyhliadky do budúcnosti

Niektorí odborníci sa pre Kyiv Independent vyjadrili, že Trumpov nástup môže priniesť na front radikálne zmeny. Do úvahy prichádza, okrem dištancovania sa od vojenskej pomoci pre Ukrajinu, viacero krokov.

Jacob Heilbrunn, autor knihy America Last: The Right's Centure-Long Romance with Foreign Dictators (preklad: Posledná Amerika: Storočný románik pravice so zahraničnými diktátormi, pozn. red.), povedal, že víťazstvo Trumpa by pre Ukrajinu neznamenalo "nič pekné".

"Zvolenie Trumpa je ekvivalentom zvolenia Viktora Orbána alebo Vladimira Putina za prezidenta Spojených štátov," zhodnotil.

Bývalý americký veľvyslanec na Ukrajine Steven Pifer sa obáva, že Trump by mohol z pozície hlavy USA opustiť NATO. Vychádza z Trumpovho vyjadrenia, že by nepomohol krajinám, ktoré nevykladajú dostatok úsilia na obranu.

Pozrite si reportáž z 29.5.2024 o súdnom procese s Trumpom.

Nekritizujúce hlasy

Historik Michael Kimmage má oproti predošlým odborníkom kontrastný názor. Trump by sa podľa neho Kremľu rázne postavil. „Vojna by mohla pokračovať ako doteraz alebo by sa Spojené štáty mohli zapojiť ešte viac,“ uviedol historik.

Odborník dodal, že Trump sa môže chcieť odlíšiť od svojich predchodcov. Môže sa preto pokúsiť o väčšiu eskaláciu konfliktu na Ukrajine a vydobytie lepšej pozície pre prípadné vyjednávanie.

Novinár Curt Mills vníma Trumpa ako skvelého rečníka a vyjednávača. Myslí si preto, že by potenciálny budúci šéf Bieleho domu mohol urýchliť mierové rokovania.

Pozrite si archívnu reportáž z februára 2024 o tom, ako sa vyjadril Trump k úmrtiu lídra ruskej opozície:

Ukrajincov voľby v USA nezaujímajú

Vojnou zmietaná Ukrajina má teraz viacero problémov a americké voľby nevníma ako prioritnú tému, uviedol šéf ukrajinského rezortu zahraničia Dymtro Kuleba.

„Počujte, ja som Ukrajinec, ktorý ide večer spať s tým, že nevie, či mu na dom v noci nedopadne ruská raketa. Aká bude realita, do ktorej sa prebudím? Milióny Ukrajincov sa cítia rovnako. Takže to posledné, čo ma trápi, je výsledok volieb v iných krajinách. A to sa dokonca týka aj nášho najdôležitejšieho spojenca - Spojených štátov,“ povedal.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok