Mätie vás volebný systém v USA? Prinášame vám jednoduchý prehľad, ako sa volí najmocnejší muž sveta

7.3.2024 00:00

Primárky v USA sú v plnom prúde. Po nich bude definitívne jasné, ktorí kandidáti si zmerajú sily v prezidentských voľbách. Američania zamieria k volebným schránkam v novembri 2024. Nový prezident vo veľkej miere ovplyvní nielen zámorie, ale tiež politiku celého sveta, približuje portál BBC News.

Biden a Trump
Foto: TASR/AP

Súboj demokratov a republikánov

V politickom systéme v modernej histórii USA dominujú len dve strany – demokrati a republikáni, objasňuje spravodajský portál BBC News.

Demokrati sú najmä liberáli, ktorých hlavnou agendou je presadzovanie občianskych práv, riešenie sociálnych otázok a opatrení pri riešení klimatických zmien. Aktuálnym kandidátom demokratov je Joe Biden, ktorý chce bojovať o druhé funkčné obdobie na prezidentskej stoličke.

Republikáni sú konzervatívna politická strana. Ich hlavnou agendou je presadzovanie nižších daní, zmenšovanie veľkosti vlády, garantovanie práva na zbrane a prísnejšie obmedzenia prisťahovalectva a potratov. Aktuálne si republikáni svojho prezidentského kandidáta ešte nevybrali, najsilnejšie vyhliadky však má Donald Trump.

Pozrite si archívnu reportáž z 3. 3. 2024 o prieskume verejnej mienky Američanov v súvislosti s voľbami prezidenta:

Nominovaní kandidáti

Prezidentská kampaň v roku 2024 je v plnom prúde. Začalo sa s 15 kandidátmi – deviatimi republikánmi, štyrmi demokratmi a dvomi nezávislými.

Republikáni a demokrati si svojich hlavných zástupcov vyberú na základe štátnych primárok a volebných zhromaždení. Proces sa v jednotlivých štátoch líši.

Jeden z najväčších volebných dní je známy ako superutorok, ktorý je pomenovaný podľa toho, že viac ako 12 štátov usporadúva svoje primárne súťaže v utorok 5. marca.

Ako funguje voľba prezidenta v USA?

Obaja prezidentskí kandidáti budú súťažiť o hlasy Zboru voliteľov. Každý štát má určitý počet hlasov voliteľov, minimum sú tri.

Dva hlasy má štát za oboch senátorov, ktorí ho zastupujú. V americkej Snemovni majú štáty viacero zástupcov, tí sú odvodení od počtu obyvateľov. Aljaška, ktorá má "len" vyše 700-tisíc obyvateľov, má v Snemovni len jedného zástupcu. Kalifornia, ktorá má 39-miliónovú populáciu, má 52 zástupcov.

Aljaška má vo voľbách prezidenta tri (2+1) hlasy a Kalifornia 54 (52+2) hlasov.

mapa štátov USA Foto: Profimedia Elektorálne hlasy štátov USA

Celkovo je k dispozícii 538 hlasov, takže víťazom je kandidát, ktorý získa 270 alebo viac. To znamená, že voliči rozhodujú o kandidátoch na úrovni štátu. Preto je možné, že kandidát môže získať najviac hlasov celonárodne, tak ako Hillary Clintonová v roku 2016, napriek tomu ostane porazený Zborom voliteľov.

Všetky štáty, okrem dvoch, sa riadia pravidlom - víťaz berie všetko. Kandidát, ktorý získa najvyšší počet hlasov, dostane všetky hlasovacie miesta volebného zhromaždenia štátu.

Väčšina štátov je silno naklonená k jednej politickej strane. Kandidáti na prezidenta sa preto väčšinou sústreďujú na takzvané "battleground states", teda štáty, v ktorých má šancu vyhrať ktorýkoľvek kandidát.

Súbežné voľby

Okrem šéfa Bieleho domu budú Američania voliť aj nových členov Kongresu – vládneho zákonodarného zboru. Vo voľbách je všetkých 435 kresiel v Snemovni reprezentantov, pričom sa hrá aj o 33 kresiel v Senáte.

Republikáni ovládajú Snemovňu a demokrati majú Senát. Tieto dve komory schvaľujú legislatívu, takže môžu kontrolovať plány Bieleho domu.

Kto a kedy bude hlasovať?

Na voľbe prezidenta sa môže podieľať každý Američan, ktorý už dosiahol vek 18 rokov. Voľby sa v roku 2024 budú konať v utorok 5. novembra. Víťaz prezidentského boja bude od januára 2025 pôsobiť v Bielom dome nasledujúce štyri roky.

Anketa

Ktorý z kandidátov má podľa vás väčšie šance stať sa prezidentom USA?

Donald Trump
- %
Joe Biden
- %
Celkovo hlasov: 299

Kedy budeme vedieť, kto vyhral?

Zvyčajne sa víťaz vyhlási v noc volieb. V roku 2020 však spočítanie všetkých hlasov trvalo niekoľko dní.

Obdobie po voľbách, od novembra do konca roka 2024, bude pre americkú vládu prechodné. Nová administratíva, vrátane ministrov, má v tomto období pripraviť plány na nové funkčné obdobie prezidenta.

Prezident oficiálne zloží prísahu do úradu na slávnostnom ceremoniáli známom ako inaugurácia, a to v januári 2025.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok