Nová politická taktika. Ako Biden a Trump využívajú v prezidentskej kampani silu satirických mémov

25.6.2024 05:00

Joe Biden aj Donald Trump využívajú v aktuálnej prezidentskej kampani internetové mémy, informuje o tom agentúra AP. Vtipné internetové obrázky sú údernejšie a šíria sa rýchlejšie než vyjadrovanie politických argumentov, no zároveň môžu kandidátovi uškodiť alebo rozvíriť kontroverziu.

Biden a Trump
Foto: TASR/AP

Zvláštne zábery

Kampaň neposkytla žiadne podrobnosti o svojom digitálnom tíme a používaní mémov. Hovorca Steven Cheung vo svojom vyhlásení zosmiešnil Bidena za jeho prešľapy v prejavoch alebo momenty, keď pôsobil zmätene.

"Joe Biden je chodiaci, hovoriaci mém, kedykoľvek sa objaví na verejnosti," povedal Cheung.

Bidenov tím si privlastnil postavu Dark Brandona a prijal mém pravicových konšpirátorov, ktorí prezidenta vykresľujú ako nebezpečnú silu, ako aj prezývku Brandon, ktorá sa na konzervatívnej scéne stala maskovanou urážkou Bidena.

Temný Brandon ho pôvodne vykresľoval ako hrozbu, ale demokrati si túto šablónu osvojili a používajú ju ako mém, ktorý zosmiešňuje konšpiračné teórie o údajnom Bidenovom vplyve na udalosti, ako je Super Bowl, alebo vykresľuje prezidenta ako mocenského hráča pri prezentácii jeho výsledkov.

Prezidentova kampaň teraz predáva nápisy, hrnčeky, dupačky a kávu, ktoré zobrazujú Bidena ako Dark Brandona s červenými lasermi v očiach.

Joe Biden Foto: Reprofoto: joebiden.com Mém Joe Bidena

Bidenova a Trumpova kampaň

Trump a jeho tím pravidelne zdieľajú mémy, ktoré oslavujú bývalého prezidenta iným spôsobom, napríklad ho zobrazujú ako vodcu skupiny tancujúcich vojakov v indickom filme.

A Bidenova aj Trumpova kampaň rýchlo vystrihujú potenciálne trápne zábery svojho súpera a v priebehu niekoľkých minút ich nahrávajú na internet, kde sa dostávajú do krvného obehu sociálnych médií a často ovplyvňujú spravodajstvo hlavných médií.

Trumpov štáb často zdieľa obsah od tvorcov, ktorí nie sú súčasťou kampane, a niekedy sa dištancuje od príspevkov, ktoré neskôr vyvolajú pobúrenie.

V roku 2016 bývalý prezident šíril meme o svojej vtedajšej súperke Hillary Clintonovej, na ktorom bola zobrazená postava pripomínajúca Dávidovu hviezdu nad kopou bankoviek, čo evokovalo antisemitský stereotyp.

Trump potom obrázok vymazal, ale dodal, že ide o "jednoduchú hviezdu, ktorú často používajú šerifovia".

Pozrite si archívne video z 5. marca o tom, čo je to Superutorok v USA.

Kritika kampaní

Minulý mesiac si Trump vyslúžil kritiku za zdieľanie mémov v podobe videa, ktoré obsahovalo odkaz na "zjednotenú Ríšu" v sérii hypotetických titulkov reagujúcich na jeho znovuzvolenie. Podľa denníka New York Times obsah vytvorila skupina spolupracujúca s Trumpovou kampaňou.

Nazýva sa Dilley Meme Team a prezentuje sa okrem iného ako "Trumpova internetová vojnová mašinéria".

Ťažko povedať, čie mémy majú väčší dosah. Trump má však viac sledovateľov ako Biden na Instagrame, Tiktok a X, hoci na platforme predtým známej ako Twitter nie je aktívny. Od odblokovania jeho účtu po útoku na Kapitol 6. januára nepridal ani jeden príspevok.

Jeho súčasťou bola aj fotografia jeho tváre, ktorá sa teraz tiež stala mémom.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok