Danko bráni let na Euro: Vo svete je to normálne, lietajú tak všetci predstavitelia. Majerský by na palube privítal detské talenty

21.6.2024 14:14

V relácii Téma diskutovali predseda strany SNS a podpredseda NR SR Andrej Danko a predseda strany KDH Milan Majerský.

Nová tvár telerozhlasu

RTVS sa zmení na Slovenskú televíziu a rozhlas (STVR). Riaditeľa má voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi ministerstva kultúry. Vyplýva to zo zákona o STVR, ktorý vo štvrtok schválili poslanci.

„My sme urobili všetko pre to, aby sa RTVS z postkomunistickej inštitúcie zmenila na modernú inštitúciu, ktorá si bude vedieť na seba zarobiť,“ hovorí Danko. Zákon ešte musí podpísať prezident Pellegrini, ktorý bude podľa Danka pri podpise „pozerať najmä na základné ústavnoprávne princípy, práva zamestnancov a určite sa rozhodne správne“.

Pre KDH sú sloboda slova a úcta k pravde dôležitými atribútmi, ktoré si treba ctiť. „Ja sa obávam, že táto STVR, ktorá bude vznikať počas leta, bude určitou trafikou SNS alebo možno vládnej koalície," povedal Milan Majerský.

Podľa šéfa KDH mal byť telerozhlas verejnoprávnou inštitúciou, nie štátnou. „A bojím sa, že týmto rozhodnutím, a bol by som veľmi rád keby sa mýlim, sa z inštitúcie stane štátna televízia a rozhlas.“ Hnutie poprosí prezidenta, aby zákon nepodpísal. Ak tak nespraví, tak sa KDH obráti na Ústavný súd SR. 

Na futbal vládnym špeciálom

Na obavy, či sa v STVR objaví aj kritika koalície Danko reagoval tým, že niektorí novinári si jeho vyjadrenia zostrihajú, „aby boli čisto pro-progresívni“ a ľuďom tak podsúvajú informácie.

Pripomenul informáciu o lete vládnym špeciálom na futbalový zápas do Nemecka. „Ja som v 2016-20 bol predsedom parlamentu, v mojom lietadle nebol žiaden rodinný príslušník,“ dodal s tým, že na zápase bol na pozvanie belgických zástupcov a UEFA. „Sme tam v lóži s najvyššími predstaviteľmi, vo svete je to normálne, lietajú tak všetci predstavitelia. A oni urobia účelovo kauzu.“  

„Do STVR budeme vždy vyberať ľudí, ktorí budú pozývať normálnu opozičnú stranu KDH a normálnu koaličnú stranu, a ja verím, že sa diskusia vyváži,“ dodal.

Majerský k letu na futbal uviedol, že KDH nekritizovalo, že na zápas smeroval vládny špeciál. „My sme kritizovali, kto v tom lietadle sedel,“ dodal líder KDH s tým, že tam boli výlučne členovia vlády a vládnej koalície.

Majerský vyčítal, prečo do lietadla nezobrali napríklad chudobné deti a futbalové talenty. „Aby malé deti, ktoré sú talentované a ich rodičia si nemôžu zaplatiť letenku na majstrovstvá Európy, nech vidia, ako vyzerá svetový futbal.“

„Nebrnkajte na city ľuďom s detičkami z detských domovov,“ reaguje Danko. Pripomenul, že v lóži boli zástupcovia belgickej strany aj primátor Frankfurtu nad Mohanom. „Bol to rýchly vývoj a sled, a nikto nič nezneužil. Ústavní činitelia na toto mandát majú a takýchto ústavných činiteľov budú na majstrovstvách Európy stovky,“ tvrdí podpredseda parlamentu.

Lex atentát

Vláda schválila dlho očakávaný lex atentát, ktorý má podľa slov vládnych politikov zlepšiť bezpečnostnú situáciu v Slovenskej republike.

Majerský pripomenul, že sa na súbor zákonov sa zniesla vlna kritiky z viacerých strán. „Keby tento zákon bol prijatý pred polrokom alebo pri vzniku tejto koalície, neochránil by premiéra pred tým, čo sa stalo,“ povedal predseda KDH.

Danko dodal, že sa musí zastaviť spoločenská psychopatia, ktorú podľa neho podnecujú falošné informácie v médiách. V lete budú pracovať na lex atentát 2, keďže na Slovensku podľa jeho slov chýbajú „inštitúty ako súhlas dotknutej osoby na zverejnenie nahrávky“. V spoločnosti sa podľa Danka musíme rozprávať o tom, „ako chrániť etiku, morálku a spoločenskú bytosť ako takú, pretože to, že sa ľudia vzájomne urážajú, vyústilo do atentátu“.

Celú reláciu Téma si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok