Slovákom na Eure fandili aj politici, do Nemecka leteli vládnym špeciálom. Išlo o oficiálne pozvanie, tvrdí rezort vnútra

18.6.2024 13:40 , Aktualizované: 18.6.2024 20:09

Slovenský vládny špeciál bol v nemeckom Frankfurte nad Mohanom v čase, keď tam slovenský národný tím hral zápas majstrovstiev Európy s Belgickom. Stretnutie sledovalo z tribún niekoľko politikov vládnej koalície vrátane predsedu strany SNS Andreja Danka či ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka.

Upozornil na to denník SME, podľa ktorého nikto z týchto činiteľov neinformoval o pracovnej ceste do Nemecka.

Slovenský Airbus A-319 vzlietol z bratislavského letiska v pondelok skoro ráno, aby o hodinu neskôr pristál na letisku Frankfurt-Hahn.

V ten istý deň večer Danko zverejnil selfie zo štadióna s textom: "Pozdravujeme z Frankfurtu a držíme palce Slovensku". Krátko po zápase potom špeciál odletel späť do Bratislavy, uviedol denník s odvolaním sa na verejne dostupné dáta portálov Flight Radar a Globe ADSB-Exchange.

Fandili aj ministri

Fotografiu zo štadióna si urobil a na sociálnych sieťach zverejnil aj minister práce Erik Tomáš a podľa informácií SME boli na zápase prítomní tiež poverený predseda parlamentu Peter Žiga, minister školstva Tomáš Drucker a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

"Žiadny z predstaviteľov vlády neavizoval, že by mal v pondelok v Nemecku pracovný program," napísal denník, ktorý náklady na spiatočný let vyčíslil na približne 30-tisíc eur.

Oficiálne pozvanie

Ministerstvo vnútra, ktoré o využití vládnych špeciálov rozhoduje, následne v stanovisku zaslanom médiám uviedlo, že "v nijakom prípade nešlo o voľnočasovú aktivitu ústavných činiteľov".

"Návšteva úvodného zápasu našej futbalovej reprezentácie na ME vo futbale v Nemecku sa uskutočnila na základe oficiálneho pozvania Slovenského futbalového zväzu a aj Únie európskych futbalových zväzov (UEFA) pre zástupcov vlády SR a NR SR, čo je bežné všade vo svete na podporu národného mužstva na takomto významnom športovom podujatí," uviedlo ministerstvo.

Podľa rezortu do Frankfurtu cestovali dvaja podpredsedovia parlamentu, traja ministri, dvaja štátni tajomníci, asi 20 zástupcov rôznych ministerstiev a predstavitelia polície. Súčasťou cesty boli podľa ministerstva aj stretnutia so zástupcami belgickej vlády a starostom mesta Frankfurt nad Mohanom.

Futbalový zväz zareagoval

Po medializovaných informáciách zareagoval aj Slovenský futbalový zväz.

"Futbal je výnimočný fenomén presahujúci rámec športu. Preto aj Slovenský futbalový zväz v rámci svojho protokolu pozýva na všetky medzištátne zápasy našej reprezentácie, ktoré organizuje, stále rovnaký okruh ústavných a verejných činiteľov - hlavu štátu, reprezentantov parlamentu, vlády, ale aj samosprávy a iných ústredných orgánov," napísal v stanovisku.

Zároveň tvrdí, že v prípade záverečných turnajov priamo UEFA pozýva na každý zápas osem ústavných činiteľov resp. politických reprezentantov každej krajiny a SFZ je v tomto prípade sprostredkovateľom.

"Považujeme za správne a potrebné (aj z medzinárodného hľadiska), že ide o najvyšších ústavných činiteľov, či už to bol v roku 2016 vtedajší prezident alebo včera podpredsedovia parlamentu a ministri. Tento postup sme uplatňovali a budeme uplatňovať vždy - bez ohľadu na to kto je v koalícii a kto v opozícii," uzavrel zväz.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok