Česko mieri do kozmu. Do piatich rokov tam chce poslať astronauta Svobodu

21.6.2024 05:00

Česká vláda chce najneskôr do piatich rokov poslať svojho astronauta a člena záložného tímu astronautov Európskej kozmickej agentúry Aleša Svobodu do vesmíru.

Pavel, Česko
Foto: X/prezidentpavel

Cesta do vesmíru

Vznikol preto zámer Česká cesta do vesmíru, ktorého cieľom je vzbudiť o túto tému záujem firiem, vedeckých inštitúcií aj škôl. Vo štvrtok to uviedol český minister dopravy Martin Kupka. Predseda českej vlády Petr Fiala zámer označil za českú národnú misiu, informuje spravodajkyňa v Prahe.

Projekt má priniesť nielen "letenku" pre českého astronauta, ale tiež rozvoj českej vedy, technológií a ďalších odvetví. Koordinátorom projektu bude riaditeľ kozmických aktivít a výskumu, vývoja a inovácií ministerstva dopravy Václav Kobera. Kupka je presvedčený o tom, že vesmírne aktivity môžu Česko vo svete zviditeľniť.

Preskočil konkurenciu

Český premiér pripomenul, že Svoboda uspel v konkurencii 22 000 uchádzačov z celej Európy a dnes má podľa neho reálnu šancu, že sa do vesmíru dostane a stane sa druhým českým kozmonautom. Podľa Fialu zatiaľ nie je jasné, kedy presne by k letu do vesmíru mohlo dôjsť. Dodal však, že "letenku" mu vláda určite kúpi.

"Česká cesta do vesmíru je naša národná misia. Je to misia Aleša Svobodu k samotným hraniciam ľudských možností, ale aj misia ČR za lepším vzdelaním, vedou a špičkovým priemyslom. V tomto zmysle môžeme všetci dosiahnuť až ku hviezdam," povedal Fiala.

Kam smeruje Česko?

Český premiér podotkol, že európsky kozmický priemysel je tretí najväčší na svete – najviac sa na ňom podieľajú Francúzsko, Nemecko, Taliansko či Španielsko, ale je tu podľa neho veľká príležitosť aj pre krajiny ako Česko.

"Aby sme mohli konkurovať najväčším krajinám, musíme v ČR zaistiť dostatok pracovitých, motivovaných odborníkov," uviedol Fiala s tým, že práve k tomu smerujú reformy vzdelávacieho systému či podpora aplikovaného výskumu. Je tiež podľa neho potrebné zamerať sa na študentov základných a stredných škôl.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok