Vzali jej slobodu, domov a vieru v mier. Prečítajte si svedectvo Izraelčanky, ktorú Hamas držal 53 dní v zajatí

Izraelská mierová aktivistka, ktorá bola 7. októbra unesená zo svojho domu a 53 dní držaná ako rukojemníčka v Gaze, povedala, že utrpenie zničilo jej vieru a myslí si, že mier medzi Palestínčanmi a Izraelčanmi nie je možný.

rukojemník, Hamas, Izrael
Foto: Profimedia

Ukončenie vojny

Po novembrovom oslobodení 75-ročná Ada Sagiová prezradila, ako ju v byte držali platení strážcovia. Palestínske hnutie Hamas ju krátko pred prepustením presunulo do nemocnice. Teraz verí, že svet nenávidí Židov.

"Neverím v mier," povedala pre BBC učiteľka arabčiny a hebrejčiny. "Chápem, že Hamas ho nechce," dodala.

Sagiová žila desaťročia v kibuci Nir Oz pri izraelsko-gazských hraniciach a snažila sa o mier tak, že učila Izraelčanov po arabsky, aby so susedmi mohli komunikovať.

Prekazené plány

Na jeseň 2023 plánovala v Londýne navštíviť syna Noama a osláviť s ním svoje narodeniny.

Všetko sa však zmenilo, keď Hamas zaútočil na južný Izrael, zabil 1 200 ľudí a do Gazy odviedol 251 rukojemníkov, medzi nimi aj učiteľku Sagiovú.

Ada, ktorá dovŕšila 75 rokov, keď ju držali ako rukojemníčku, opísala svojich únoscov ako "teroristov z Hamasu". Nakoniec ju oslobodili o 53 dní neskôr.

Prepustenie rukojemníkov

Ako informuje BBC, trvalo jej šesť mesiacov, kým sa mierová aktivistka odhodlala hovoriť s médiami o svojich skúsenostiach a názoroch. Čas strávený ako rukojemníčka jej vzal slobodu, domov a vieru v mier. 

"Izrael musí uzavrieť dohodu... vrátiť domov všetkých týchto rukojemníkov, ktorí sú nažive, ale aj mŕtvych," tvrdí s tým, že vie o 116 rukojemníkoch, ktorí ešte stále zostali v zajatí Hamasu a z ktorých 41 je podľa Izraela mŕtvych. 

Keď Sagiovú prvýkrát uniesli do južnej Gazy, bola s niekoľkými ďalšími rukojemníkmi ukrytá v rodinnom dome s deťmi, ale na druhý deň ju odviedli do bytu v južnom meste Chán Júnis, pretože to bolo "nebezpečné".

Majiteľ bytu im podľa Sagiovej povedal, že jeho manželku a deti poslal k príbuzným. Dodala, že tento muž pracoval ako zdravotný brat.

Študenti boli platení za to, aby ich strážili. "Počula som ich hovoriť... 70 šekelov (cca 18 eur) za deň," povedala.

"V Gaze je to veľa peňazí, pretože nemajú prácu. A ak máte prácu, ktorá nesúvisí s Hamasom, nie je to viac ako 20 šekelov za deň," povedala.

Klopanie na dvere

"Pri každom zaklopaní na dvere si myslíte, že si vás niekto príde vziať," povedala.

Keď sa rukojemníci dozvedeli, že došlo k dohode a že staršie ženy budú prepustené, povedala, že jedna zo žien, ktorá bola nakoniec oslobodená spolu s ňou, bola "vystrašená", že by mohla byť príliš mladá na to, aby bola zaradená.

Rukojemníčka prezradila, že ich neskôr odviezli do nemocnice v Nasser a povedali im, aby tam zostali.

Svedectvá rukojemníkov

Podľa svedectiev viacerých ďalších prepustených rukojemníkov sa v nemocnici Nasser nachádza celkovo 10 rukojemníkov. 

Keď BBC požiadala riaditeľa nemocnice, aby sa vyjadril k obvineniam Sagiovej, doktor Atef al-Hoot poprel, že by v nej boli držaní nejakí rukojemníci, a uviedol, že nemocnica poskytuje len humanitárne služby.

Izraelská armáda už skôr uviedla, že jej vojaci zadržali "približne 200 teroristov, ktorí sa nachádzali v nemocnici" počas februárového náletu na zariadenie, a že našli muníciu, ako aj nepoužité lieky určené pre izraelských rukojemníkov.

Pozrite si archívnu reportáž z 8. júna 2024 o tom ako Hamas prepustil ďalších rukojemníkov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok