Hamas vrátil telo rukojemníka. Muža zabili vo väzení, tvrdí Izrael

6.4.2024 14:00

Izraelská armáda vyzdvihla telo jedného uneseného rukojemníka v Chán Júnise na juhu Pásma Gazy. Podľa agentúry AFP to uviedla vo svojom oznámení a dodala, že muža zabili jeho väzni. Telo patrí Eladovi Kacirovi.

Europe_Israel_Uneasy_Allies226779.jpg
Foto: TASR/AP (ilustračná fotografia)

Odkaz z januára

V čase, keď ho vlani 7. októbra pri teroristickom útoku palestínskeho hnutia Hamas na Izrael uniesli z kibucu Nir Oz, mal 47 rokov. Podľa armádneho vyhlásenia ho „zabila v zajatí teroristická organizácia Islamský džihád“.

Útočníci v októbri zajali aj Kacirovu matku Hannu, ktorá bola prepustená 24. novembra, keď platilo doteraz jediné prímerie v šesťmesačnej vojne medzi Izraelom a Hamásom. Otca Avrahama Hamas zabil spolu s ďalšími zhruba 1 200 ľuďmi hneď v deň útoku.

Kacir povedal vo videu z 8. januára, ktoré Islamský džihád zverejnil na internete: „Bol som blízko smrti viac ako raz. Je zázrak, že som ešte nažive. Chcem odkázať svojej rodine, že ich mám veľmi rád a že mi veľmi chýba.“

Kacirovo telo bolo repatriované do Izraela, kde sa uskutočnila formálna identifikácia, uviedla armáda. Rodine vyjadrila najhlbšiu sústrasť.

Izrael vyhlásil za mŕtvych podľa rôznych informačných zdrojov najmenej 35 rukojemníkov z 253 ľudí unesených do Gazy.

Podľa palestínskych zdrojov boli niektorí zabití pri izraelských úderoch. Izrael to síce vo viacerých prípadoch potvrdil, ale v iných prípadoch tvrdí, že telá niektorých nájdených rukojemníkov niesli známky toho, že boli zavraždené.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok