Smrť siedmich humanitárnych pracovníkov neostala bez dohry. Izraelská armáda potrestala vojakov

5.4.2024 12:58 , Aktualizované: 5.4.2024 14:02

Izraelská armáda prepustí zo služby dvoch dôstojníkov, ktorí sa podieľali na vzdušnom údere na humanitárny konvoj potravinovej charity World Central Kitchen (WCK), niekoľkým ďalším udelí pokarhanie.

Izrael
Foto: TASR/AP

Armáda to v piatok oznámila na svojom webe po tom, čo vo štvrtok dokončila vyšetrovanie incidentu. Pri pondelkovom útoku zahynulo v Pásme Gazy sedem humanitárnych pracovníkov, z toho niekoľko zahraničných občanov.

Hrubá chyba

Útok bol podľa izraelskej armády hrubou chybou, dôsledkom zlej identifikácie a omylov v rozhodovaní.

"Vyšetrovanie dospelo k záveru, že incident sa nemal stať. Tí, ktorí vykonanie úderu schválili, boli presvedčení, že cielia na ozbrojených bojovníkov Hamasu, nie pracovníkov WCK," uviedla izraelská armáda.

Pozrite si reportáž z 3. apríla, kde Izrael priznal chybu:

Prepustili veliteľov

Nemenovanými prepustenými zo služby budú major, ktorý dohliadal na palebnú podporu, a plukovník, najvyššie postavený dôstojník brigády, ktorá útok vykonala. Obaja podľa vedenia armády porušili pravidlá použitia síl.

Armáda dodala, že závery vyšetrovania predstavila zahraničným veľvyslancom, novinárom aj organizácii WCK, ktorej opäť vyjadrila "hlbokú sústrasť".

"Jednotka neidentifikovala dotknuté vozidlá ako späté s WCK," stojí vo vyhlásení.

Izraelská armáda dnešné vyhlásenie uzatvára prísľubom, že sa z incidentu poučí. "IDF opätovne zdôrazňuje svoj záväzok bojovať s teroristickou organizáciou Hamas pri zachovávaní svojich hodnôt, dodržiavaní vojnového práva a vyhýbaní sa ujmám na civilnom obyvateľstve," uvádza armáda.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok