Po útoku v Gaze zahynulo sedem humanitárnych pracovníkov, medzi nimi aj Poliak. Izrael priznal neúmyselné zabitie

2.4.2024 06:41 , Aktualizované: 2.4.2024 14:45

Nezisková organizácia World Central Kitchen (WCK) pozastavila svoju činnosť v Pásme Gazy po izraelskom útoku, pri ktorom zahynulo sedem jej pracovníkov. Lode s približne 240 tonami nedodanej pomoci sa preto vracajú z tejto palestínskej enklávy, informuje Cyprus.

WCK pozastavila aktivitu v oblasti

Cyperský minister zahraničných vecí Konstantinos Kombos uviedol, že charitatívna organizácia pozastavuje svoje operácie v Gaze z úcty k obetiam, ako aj preto, aby preverila svoje bezpečnostné protokoly.

Cyprus zohráva kľúčovú úlohu v úsilí vytvoriť koridor námornej pomoci do Pásma Gazy z prístavného mesta Larnaka. V súčasnosti sa však objavili komplikácie, keď WCK po útoku zastavila svoju činnosť, komentuje AP.

Obeťou je aj pracovník z Poľska

Ministerstvo zdravotníctva v Pásme Gazy, ktoré ovláda militantné hnutie Hamas, predtým informovalo, že telá štyroch zahraničných humanitárnych pracovníkov a ich palestínskeho vodiča boli privezené do nemocnice v meste Dajr al-Balah po tom, ako ich vozidlo zasiahol izraelský nálet.

Hamas informoval, že zabití zahraniční pracovníci mali "britskú, austrálsku a poľskú" národnosť.

Izraelská armáda v reakcii na správu prisľúbila, že incident dôkladne prešetrí, aby zistila jeho okolnosti. Dodala, že s WCK "úzko spolupracuje" na úsilí o dodanie potrebnej pomoci Palestínčanom.

WCK sa podieľa na doručovaní potravinovej pomoci do Gazy na lodiach z Cypru, ako aj na výstavbe dočasného móla pri pobreží mesta Gaza, kde je možné takýto náklad vyložiť.

Na pokraji hladomoru

Pásmo Gazy je momentálne vystavené takmer úplnej blokáde a mimovládne organizácie a OSN obviňujú Izrael, že bráni dodávkam humanitárnej pomoci potrebnej pre 2,4 milióna obyvateľov, ktorí sa väčšinou sústreďujú v meste Rafah a jeho okolí na južnom cípe enklávy.

Izrael obhajuje svoje konanie, ktorého hlavným cieľom je eliminácia radikálneho palestínskeho hnutia Hamas ako hlavného vykonávateľa teroristického útoku zo 7. októbra.

 Izrael nalieha na OSN, aby zaistila a poslala Palestínčanom viac humanitárnej pomoci, zároveň však odmieta správy OSN a mimovládnych organizácií, že zdĺhavé inšpekcie izraelských úradov blokujú prepravu potravín a iných nevyhnutných komodít na pomoc palestínskym civilistom. OSN taktiež dlhodobo varuje, že severná časť Gazy je na pokraji hladomoru.

Izrael vyjadril ľútosť a incident prešetrí

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uviedol, že humanitárni pracovníci v Pásme Gaze zahynuli pri "neúmyselnom zásahu" izraelských vojsk.

"Vo vojne sa to stáva, budeme to vyšetrovať až do konca. Sme v kontakte s vládami a urobíme všetko pre to, aby sa to už neopakovalo," dodal izraelský premiér.

Izraelská armáda vyjadrila úprimnú sústrasť spojeneckým krajinám kvôli smrti siedmich ľudí, ktorí pracovali v Pásme Gazy pre medzinárodnú charitatívnu spoločnosť World Central Kitchen, a sľúbila nezávislé a profesionálne vyšetrenie incidentu. 

Úprimnú sústrasť krajinám a rodinám zabitých humanitárnych pracovníkov vyjadril tiež izraelský minister zahraničia Jisrael Kac.

Hovorca izraelskej armády Daniel Hagari vo svojom vystúpení zverejnenom na sieti X uviedol, že incident bude vyšetrený pomocou "mechanizmu na zisťovanie a vyhodnocovanie faktov", ktorého označil za "nezávislý, profesionálny a odborný" orgán. Ďalšie podrobnosti neuviedol.

Hagari tiež oznámil, že hovoril so zakladateľom WCK, šéfkuchárom Josém Andrésom, a vyjadril mu úprimnú sústrasť. Andrés predtým vyzval izraelskú vládu, aby prestala v Gaze obmedzovať humanitárnu pomoc, zabíjať civilistov a humanitárnych pracovníkov a zneužívať nedostatok potravín ako zbraň.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok