Prezidentke sa nepodarilo splniť jeden cieľ. Zahraničné vzťahy u nej boli vždy silné, zhodli sa Lenč a Roth

Novozvolený prezident Peter Pellegrini sa 15. júna oficiálne stane prezidentom Slovenskej republiky. Po piatich rokoch vystrieda prezidentku Zuzanu Čaputovú. Jeho inaugurácia bude iná, než sme zvyknutí. Diskutovali sme s politológom Jozefom Lenčom a bývalým riaditeľom protokolu kancelárie prezidentky Romanom Rothom.

STUDIO-TA3-LENC-ROTH-INAUGURACIA-13:05
Foto: ta3

Začiatky boli rozpačité

Zuzana Čaputová bola prvou prezidentkou na Slovensku. Roth bol po jej boku štyri roky.

"Je prvou ženou nielen na Slovensku, ale v rámci celej Európy. Človek nevedel, ako má reagovať a správať sa k žene, ktorá je funkčne vyššie a ešte k tomu na najvyššej možnej pozícii. Stalo sa párkrát, že niekto oslovil prezidentku mužským rodom, alebo pani prezidentka, alebo sa zakoktal," povedal Roth s tým, že bolo vidieť, že ľudia na to nie sú zvyknutí.

Nedôvera a nezvyk

Po bývalom prezidentovi Andrejovi Kiskovi nastúpila do funkcie prezidenta žena. A každá novinka v politike je pre politológa zaujímavá. "Zaujímalo ma, ako si s podobným mandátom podarí ďalší nepolitik," prezradil Lenč. 

Vysvetlil, že aj keď bola podpredsedníčkou politickej strany, ktorá bola mimoparlamentná, z tejto pozície nemala toľko skúseností. 

"Už v momente, keď sa stala prezidentkou, padli otázky, ktoré zvýrazňovali nedôveru. Zdôrazňovalo sa to, že je prvou prezidentkou, čo bude robiť a akým spôsobom sa bude správať. Kládol sa veľký dôraz na to, ako bude vyzerať na pozícii hlavy štátu," vysvetlil.

Čomu prezidentka čelila?

Prezidentka čelila spolu s bývalou vládou viacerým krízam, ktoré sme tu nikdy predtým nemali.

"Päť rokov, päť predsedov vlád. Čakali nás parlamentné voľby 2020. Stretli sme sa s nepredpokladateľnou pandémiou. Plynule sme prešli do konfliktu na Ukrajine. Vonkajšie vplyvy boli neuveriteľne negatívne a domáca atmosféra sa stále zhoršovala a polarizácia spoločnosti bola horšia," opísal Roth. 

Nad rámec všetkého boli podľa neho útoky na prezidentku. "Osobné útoky vrátane rodinných príslušníkov, bolo nepríjemné vykonávať dôstojne mandát. Napriek všetkým negatívam to bolo bravúrne zvládnuté," myslí si. 

Zuzana Čaputová je však podľa odborníkov uznávanou ženou aj vo svete. Tvrdia, že zahranično-politický aspekt bol u nej veľmi silný. Dôkazom toho bola aj štvordňová návšteva pápeža priamo na Slovensku. Hlava štátu sa zúčastnila na pohrebe britskej kráľovnej Alžbety II. a zažila následnú korunováciu jej syna Karola III., v zahraničí absolvovala 17 vstupných návštev.

Najpamätnejšie momenty Zuzany Čaputovej

Upokojenie a zjednotenie spoločnosti sa, žiaľ, prezidentke nepodarilo, čo si stanovila za cieľ ešte na začiatku mandátu. "Najpamätnejšie sú politické rozhodnutia, ktoré mohli byť možno niekedy iné a naplnili by zásadný cieľ, ktorý si prezidentka stanovila na začiatku volebného obdobia," podotkol Lenč. 

Ťažké obdobia tu podľa neho určite boli, ale aj možnosti, keď mohla prezidentka prekročiť svoju bublinu a otvoriť sa.

Celú reláciu si môžete pozrieť vo videu nižšie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok