FOTO: Posledná zahraničná cesta prezidentky Čaputovej. Tradíciu neporušila a išla do Česka

12.6.2024 10:17 , Aktualizované: 12.6.2024 19:17

Prezidentka Zuzana Čaputová začala svoju poslednú návštevu Česka ako hlava štátu. Dvojdňovou cestou krátko pred skončením svojho päťročného mandátu zavŕši rozlúčkové zahraničné cesty.

Na Pražskom hrade ju spolu s partnerom prijal prezident Petr Pavel s manželkou.

Blízkosť medzi Slovenskom a Českom

Prezidentka Čaputová na svojej poslednej zahraničnej ceste v prezidentskej funkcii zopakovala, že vzťahy medzi SR a ČR sú mimoriadne a ich základ tvorí najmä ľudská blízkosť. "Zároveň sme si takí blízki, že si občas môžeme dopriať aj úprimnú a konštruktívnu spätnú väzbu... Som presvedčená, že táto mimoriadna blízkosť medzi našimi krajinami bude pokračovať aj ďalej," povedala slovenská prezidentka.

Blízkosť medzi SR a ČR je podľa nej obzvlášť dôležitá v súčasnosti, keď svet čelí krízam. Česku v závere svojho príhovoru zaželala stabilitu, prosperitu a pokojnejšie časy.

"Patrí jej veľká vďaka"

Pavel sa Čaputovej poďakoval za spoluprácu a dodal, že na Pražskom hrade bude vždy vítaná. "Osobným prístupom pani prezidentky, jej ústretovosťou, otvorenosťou a korektnosťou boli vzťahy medzi našimi krajinami v posledných rokoch prehlbované a upevňované v tom žiaducom smere a za to jej patrí veľká vďaka," ocenil slovenskú hlavu štátu český prezident.

Pavel podotkol, že keďže s Čaputovou mali mimoriadnu zhodu v mnohých témach, s príchodom nového slovenského prezidenta sa to možno zmení. Dodal však, že chce nadviazať na to najlepšie, čo v česko-slovenských vzťahoch na tejto úrovni bolo. Podľa Pavla je na tom záujem aj zo strany Petra Pellegriniho.

Zdôraznil, že hoci boli prerušené medzivládne konzultácie, nebola prerušená spolupráca medzi krajinami. "Všade, kde bude priestor k zhode, budeme postupovať spoločne... Ale žijeme v demokraciách a nemusíme mať všetci rovnaký pohľad na vec," povedal Pavel.

Najvyššie štátne vyznamenanie

Vo štvrtok prezidentka prednesie prejav na 10. ročníku konferencie Prague European Summit, na ktorej si tiež prevezme ocenenie Vision for Europe. To sa od roku 2016 každoročne udeľuje osobnostiam, ktoré sa zaslúžili o rozvoj európskych ideálov. V minulosti ocenenie dostal napríklad bývalý český minister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg či slovenský expremiér Mikuláš Dzurinda.

Potom Pavel udelí Čaputovej na Pražskom hrade najvyššie české štátne vyznamenanie Rad Bieleho leva. Čaputová rovnako Pavla ocení najvyšším slovenským vyznamenaním - Radom Bieleho dvojkríža.

Zaužívaná tradícia

Čaputovú v polovici júna vystrieda v prezidentskom úrade bývalý predseda parlamentu a vlády Peter Pellegrini.

Čaputová návštevou dodrží tradíciu prezidentov Česka a Slovenska, že ich prvá a posledná cesta vo funkcii vedie do druhého štátu bývalého Československa.

Cestu do Česka po uvedení do funkcie plánuje aj Pellegrini.

Pozrite si tlačovú besedu po stretnutí prezidentky Čaputovej a prezidenta Pavla.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok