Rokovala vláda. Kabinet schválil dlhoočakávaný lex atentát aj rekonštrukciu kaštieľa v Rusovciach

12.6.2024 10:00 , Aktualizované: 12.6.2024 19:05

Návrh zákona, tzv. lex atentát, vláda schválila. Legislatívu predložil na rokovanie podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) bez ďalších podrobností, materiál zverejnili až neskôr. Okrem toho vládou prešli aj ďalšie návrhy.

Vláda rokovala o uznávaní dokladov či akčnom pláne. Chce tiež zefektívniť fungovanie bezpečnostného systému
Foto: Facebook/Úrad vlády Slovenskej republiky

Lex atentát

Podľa návrhu bezpečnostných opatrení "lex atentát" by mali byť protesty na verejných priestranstvách, nie pred domami politikov. Informoval o tom minister vnútra Matúš Šutaj Eštok pred rokovaním vlády.

Koalícia chce okrem zákazu protestov pred obydliami politikov posilniť aj ochranu opozičných parlamentných lídrov.

Podľa ministra vnútra by mali dostať doživotnú ochranku bývalí premiéri a predsedovia parlamentu, ktorí pôsobili v úrade celé dve volebné obdobia, teda dvakrát štyri roky. Predstavitelia by mali dostať aj doživotnú rentu.

Šutaj Eštok povedal, že do tohto balíka opatrení sa zrejme nedostali pokuty za vulgárne osočovanie na internete.

Podrobnosti o schválenom návrhu "lex atentát" si môžete pozrieť na webe vlády.

Pozrite si vyjadrenie ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka.

Všetky najdôležitejšie podrobnosti nájdete v článku nižšie.

Zapisovateľ štátnej volebnej komisie

Novým zapisovateľom Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán bude od 1. júla Martin Gajdoš. Na tomto poste vystrieda Evu Chmelovú. Vláda vymenovala Gajdoša na stredajšom rokovaní.

"Zapisovateľka Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eva Chmelová sa v súvislosti s odchodom do starobného dôchodku vzdala tejto funkcie dňom 30. júna 2024," vysvetlilo Ministerstvo vnútra SR.

Gajdoš bude zároveň od 1. júla vykonávať funkciu riaditeľa odboru volieb, referenda a politických strán sekcie verejnej správy MV SR na základe úspešného výberového konania.

Zvýšenie kapitálu Eximbanky

Kapitál Exportno-importnej banky SR štát posilní sumou 250 miliónov eur. Vyplýva to z návrhu, ktorý v stredu schválila vláda. Peniaze by mali byť využité na zvýšenie podpory exportu slovenských firiem v nasledujúcich rokoch.

Eximbanka na základe rokovaní s Ministerstvom financií SR navrhla posilnenie svojho kapitálu v dvoch krokoch.

Prvým bude zvýšenie základného imania, ktoré v súčasnosti predstavuje 100 miliónov eur, o dodatočných 250 miliónov eur z prostriedkov štátnych finančných aktív. Následne sa tieto peniaze presunú zo základného imania do dvoch fondov banky.

Rekonštrukcia kaštieľa v Rusovciach

Rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatky kaštieľa v Rusovciach by mala byť dokončená do konca roka 2029, náklady sa odhadujú na takmer 110 miliónov eur. Vyplýva to z materiálu o spustení realizácie rekonštrukcie NKP kaštieľa v Rusovciach, ktorý v stredu schválila vláda.

Celkové predpokladané výdavky (109 942 727,96 eura) sa oproti roku 2019, kedy bolo financovanie rekonštrukcie schválené uznesením vlády, zvýšili o 14,5 percenta (vo finančnom vyjadrení nárast o 13,958 milióna eur).

"Zvýšenie zohľadňuje vysokú mieru inflácie za posledných päť rokov a s tým súvisiaci nárast cien energií, prác a materiálov," vysvetlil Úrad vlády SR, ktorý materiál predložil a ktorý má agendu rekonštrukcie v gescii.

Boj proti terorizmu

Národný akčný plán boja proti terorizmu do roku 2027 obsahuje 30 úloh, ktoré sa zameriavajú na prevenciu, ochranu, pripravenosť a koordináciu. Cieľom je rozšíriť nástroje boja proti terorizmu v Slovenskej republike a reagovať na zmeny bezpečnostného prostredia.

"Akčný plán predstavuje koordinované strategické riešenie v oblasti prevencie a boja proti terorizmu v Slovenskej republike," priblížil rezort vnútra.

Úlohy zohľadňujú súčasnú dynamiku a trendy terorizmu v Európe a vo svete, akými sú hrozby útokov tzv. osamelých aktérov či radikalizácia a samoradikalizácia na internete, vo vzdelávacích inštitúciách a náboženských komunitách.

Pozrite si prvý živý vstup redaktorky Barbary Štefanovičovej.

Peňažný príspevok na opatrovanie

Zvýšia sa všetky výšky peňažného príspevku na opatrovanie. Sadzba na jednu hodinu osobnej asistencie sa zvýši na 5,83 eura. Vyplýva to z návrhu ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Erika Tomáša (Hlas-SD).

Výška peňažného príspevku pri opatrovaní jednej fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím sa zvýši na 615,50 eura mesačne.

Zároveň aj príspevok na opatrovanie dvoch alebo viacerých fyzických osôb s ŤZP, a to na 818,60 eura mesačne.

Pozrite si archívnu reportáž z 5. júna 2024 k téme "lex atentát".

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok