Koalícia je po útoku na premiéra v strehu, na vláde predstaví "lex atentát". Toto má obsahovať

11.6.2024 21:57

Koalícia uvažuje o posilnení právomoci niektorých bezpečnostných zložiek. Dôvodom má byť zvýšenie bezpečnosti politikov počas výkonu funkcie. Po novom sa zmena môže týkať aj lídrov opozičných strán, napísal web Aktuality.sk.

Podľa terajších nastavení majú nárok na doživotnú rentu vo výške poslanca parlamentu (v tomto období ide o približne 3900 eur) a služobné auto so šoférom, ktorý je zároveň ochrankárom, len bývalí prezidenti. To by sa však mohlo zmeniť.

Návrhy vlády po atentáte

Zmeny majú nastať v rámci návrhov, ktoré vláda priniesla po atentáte na premiéra Roberta Fica, ide o takzvaný "lex atentát". Návrhy chce predložiť na najbližšie rokovanie vlády v stredu 12. júna. Plánované je skrátené legislatívne konanie, píšu Aktuality.

Podľa informácií spravodajského portálu koalícia v pondelok 10. júna diskutovalo o možnostiach rozširovania podobných benefitov aj na predsedu vlády a predsedu parlamentu. Nárok by sa týkal politikov, ktorí vo funkcii strávili aspoň dve volebné obdobia.

Vo vláde chcú presadiť aj to, aby sa protesty nemohli konať priamo pod oknami politikov tak, ako sa to diali v minulosti pod oknami rezidencie Bonaparte, kde vtedy býval premiér Fico. Podobný protest sa neskôr konal aj pred domom Igora Matoviča v Trnave.

Koalícia chce tvrdo zakročiť aj voči hrubým prejavom, trest by mal byť vo forme pokuty. Tie by mali byť za priamo vyslovené urážky, vrátane vulgárneho osočovania na internete, a to za podmienky, že súvisia s výkonom povolania.

Pozrite si archívnu reportáž z 5. júna 2024 k téme "lex atentát":

Vyjadrenia politikov

"Aby nedochádzalo k narušovaniu verejných zhromaždení. Aby mal každý právo demonštrovať, väčšinou to býva opozícia, a zároveň bol chránený pred tým, aby niekto narúšal jeho súkromie," priblížil minister obrany Robert Kaliňák v rádiu Expres.

Opozícia chce s reakciou počkať na finálnu podobu zmien, ktorú predstaví vláda. Predseda SaS Branislav Gröhling vníma terajšie nastavenie ochrany politikov ako dostačujúce.

"Nech sa zvýšená ochrana týka exponovaných poslancov, ktorým hrozí nebezpečenstvo. Ale nevytváral by som automaticky privilegovanú skupinu predsedov parlamentných strán," vyjadril sa Gröhling pre Aktuality.

Podľa šéfa hnutia Slovensko Igora Matoviča je na Slovensku nadštandardný počet chránených osôb napríklad v porovnaní s českými susedmi. "Aby sme pridávali ešte ďalšie osoby, tak si myslím, že ideme proti európskym zvyklostiam," uviedol. S rozširovaním benefitov na bývalých premiérov a šéfov parlamentu nesúhlasí.

Predseda KDH Milan Majerský s podobnými zmenami nie je stotožnený. Podľa neho argument, že politik sa po dvoch funkčných obdobiach na trhu práce uplatní len ťažko, je neobstojný.

"Jedna vec je bezpečnosť dlhoročných štátnych funkcionárov, to má aj nejaký dopad na človeka celoživotne. Renta, to počujem prvýkrát. Chceme sa na to pozrieť konštruktívne a s rozumom. Nechceme z toho robiť politiku," uviedol Martin Dubéci predseda klubu PS.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok