Fico prvýkrát prehovoril. K atentátnikovi necíti nenávisť, vraj bol len poslom

5.6.2024 17:20 , Aktualizované: 5.6.2024 21:18

Robert Fico sa prvýkrát prihovoril verejnosti. V stredu uverejnil video na sociálnej sieti Facebook. Povedal, kedy sa vráti do práce a vyjadril aj názor na atentátnika. Podľa premiéra bol poslom zla a nenávisti opozície a médií.

Premiér Robert Fico by sa podľa jeho slov mohol vrátiť do práce na prelome júna a júla, ak všetko pôjde optimálne. Uviedol to vo videu, ktoré zverejnil na sociálnej sieti. Neplánuje žiadne kroky voči mužovi, ktorý na neho strieľal a odpúšťa mu.

“15. mája sa ma v Handlovej pre moje politické názory pokúsil zavraždiť aktivista slovenskej opozície. Skvelý zdravotnícky tím v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici zabránil najhoršiemu. Teraz sa už rovnako kvalitne ambulantne o mňa stará Nemocnica sv. Michala v Bratislave,“ uviedol Fico.

Atentátnikovi odpúšťa

Premiér neverí, že išlo o útok osamelého vlka. “Necítim žiadnu nenávisť voči neznámemu človeku, ktorý ma dostrieľal. Nebudem voči nemu vyvíjať žiadne aktívne právne kroky ani žiadať náhradu škody. Odpúšťam mu a nech si to, čo učinil a prečo tak učinil, vysporiada on sám vo svojej hlave. Nakoniec je evidentné, že bol len poslom zla a politickej nenávisti, ktorú politicky neúspešná a frustrovaná opozícia rozvinula na Slovensku do nezvládnuteľných rozmerov,“ povedal vo videu premiér.

O nebezpečenstve atentátu hovoril už niekoľko mesiacov predtým. Pred pár týždňami na rokovaní vlády dokonca požiadal ministrov, aby nechodili do davu.

Obáva sa, že médiá, politické mimovládne organizácie financované zahraničím a opozícia budú atentát bagatelizovať.

Príhovor premiéra Roberta Fica na Facebooku:

Má svoj vlastný názor

Vyjadril sa aj k zahraničnej politike. Nesúhlasí s politikou jediného správneho názoru, čo podľa neho tvrdo presadzuje Západ. “Nie všetky veľké demokracie boli nadšené, keď som odmietal bombardovanie Belehradu alebo stiahol slovenských vojakov z Iraku, blokoval zavedenie povinných kvót pre nelegálnych migrantov či radikálne odmietal návrh na zrušenie práva veta pre členské štáty EÚ. Sebavedomá suverénna slovenská zahraničná politika vychádzajúca síce z členstva v EÚ a NATO, ale orientovaná na všetky štyri svetové strany, nie je jednoducho v móde,“ vyjadril sa.

Je presvedčený, že situácia sa vyhrotila po ruskom útoku na Ukrajinu, kedy Slovensko odmietlo poskytnúť Ukrajine okrem humanitárnej pomoci akúkoľvek vojenskú pomoc zo štátnych zásob.

“Odpor proti politikovi, s ktorým nesúhlasíte, sa nerieši tak, že ho zastrelíte. Naopak. Rád by som vyjadril presvedčenie, že všetka tá bolesť, ktorou som prešiel a prechádzam, poslúži niečomu dobrému. Ľudia mohli na vlastné oči vidieť, aká hrôza môže nastať, ak niekto nie je schopný demokraticky súťažiť a rešpektovať iný názor,“ povedal Robert Fico a na záver sa poďakoval lekárom a zdravotníckemu personálu v Banskej Bystrici, ale aj zdravotníkov v Handlovej a leteckej záchrannej službe. 

PS reaguje

Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka vníma prvé vystúpenie Roberta Fica ako sklamanie. "Som rád, že Robert Fico sa cíti lepšie. Žiaľ, na jeho politike sa nič nezmenilo. Jeho prvé vystúpenie po atentáte bolo politickým sklamaním. Premiér 14 minút obviňoval médiá, opozíciu, umelcov, EÚ aj našich zahraničných partnerov. Namiesto toho, aby aktívne prispel k spoločenskému zmieru, nazval atentátnika “aktivistom politickej opozície” a opakoval konšpirácie o celosvetovom sprisahaní Sorosa proti Slovensku.

Šimečka spomenul, že mu všetci držali palce, aby sa čím skôr zotavil. Podľa neho čin atentátnika všetci ostro odsúdili, a dúfali, že vykročíme k spoločenskému zmiereniu. “Lenže z prvého vystúpenia sa zdá, že premiér Fico ho odmietol,“ uviedol líder PS.

SaS si myslí, že ide o krok späť

“Robert Fico mal príležitosť prekročiť svoj tieň a svoju minulosť. Mohol ukázať veľkosť štátnika. Miesto pokusu o celospoločenský zmier a urobenie kroku späť aj z jeho strany sme sa však dočkali presného opaku. Hádzanie špiny na opozíciu, médiá, mimovládny sektor či konšpirácie o Sorosovi, vražde Kuciaka či zahraničných snahách určovať slovenskú politiku sú skutočne cez čiaru,“ uviedol predseda SaS Branislav Gröhling.

Takto sa naša spoločnosť podľa Gröhlinga nielenže nikam nepohne, naopak, jej rozdelenie a nenávisť budú ešte väčšie.

Reakcia KDH

Slovensko sa mohlo po prejave premiéra Roberta Fica vydať na cestu pokoja a zmieru, žiaľ, pravdepodobne bude po ňom ešte viac rozdelené. Uviedla to poslankyňa Národnej rady SR a šéfka poslaneckého klubu KDH Martina Holečková v reakcii na premiérove stredajšie vyhlásenie na sociálnej sieti.

"Som rada, že je Robert Fico nažive a vyzerá to tak, že bude čoskoro v poriadku. Mrzí ma však, že svoje prvé vystúpenie po atentáte nevyužil na štátnický prejav, ale vo svojom videu len dookola obviňuje všetkých okolo seba," skonštatovala.

Pozrite si reakcie politikov na ta3:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok