Vláda schválila ďalšie novely. Návrhy v rámci lex atentát by mala riešiť budúci týždeň

5.6.2024 06:49 , Aktualizované: 5.6.2024 15:11

V stredu (5.6.) rokovala vláda. Schválila novelu zákona o azyle, na riešenie kontaminácie rieky Slaná vyčlenila 1,5 milióna eur, no navrhla aj rozšírenie služieb pošty.

Bezpečnostná rada a lex atentát

Pred rokovaním zasadla bezpečnostná rada. Od atentátu na premiéra, teda od 15. mája, sa pravidelne schádzajú. 

Pred zasadnutím bezpečnostnej rady a vlády minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) avizoval riešenie pripravovaných opatrení v rámci tzv. lex atentát

"Dnes sa iba otvorí debata v rámci vecí a opatrení, ktoré chystáme. Podľa toho, čo ja viem, bude to budúcotýždňová vláda, ktorá už bude riešiť konkrétne aj legislatívne návrhy," uviedol minister. Dodal, že s koaličnými partnermi si chcú veci najskôr prediskutovať. Je skôr za dobré ako rýchle opatrenia.

Načrtol, že obmedzenia týkajúce sa miesta protestov by sa mohli týkať toho, aby boli chránené obydlia ústavných činiteľov, prípadne opozičných predstaviteľov. "Aby sa tak ako v minulosti nestávali veci, že sa pred domami politikov stavajú šibenice, vynášajú rakvy a podobne," povedal.

Rozšírenie služieb pošty

Vláda plánuje rozšíriť poskytovanie služieb vo verejnom záujme prostredníctvom Slovenskej pošty. Ide o jeden z krokov, ktorým sa Slovensko snaží napĺňať digitálne ciele stanovené EÚ. Uvažuje sa napríklad o možnosti požiadať o vydanie dokladu či zaplatiť pokutu aj na pošte, poštové služby by sa dali využiť napríklad aj pri voľbách či sčítaní obyvateľov. Vyplýva to z návrhu na riešenie poskytovania služieb vo verejnom záujme prostredníctvom verejnej poštovej siete, ktorý v stredu schválil vládny kabinet.

"Poskytovanie kvalitných, spoľahlivých a najmä dostupných služieb vo verejnom záujme má z pohľadu štátu výrazne pozitívny vplyv aj na budovanie dôvery vo verejné inštitúcie a služby obyvateľom. Zároveň môže prispieť k zvýšeniu kvality života a spokojnosti obyvateľov. Verejné subjekty môžu tak v partnerstve s určeným poštovým podnikom efektívne využívať vybudovanú verejnú poštovú sieť pri implementácii národných alebo lokálnych iniciatív od zberu dát, volieb až po environmentálne témy obehovej ekonomiky a odpadového hospodárstva," uvádza sa v návrhu, ktorý predložilo ministerstvo dopravy. Pri jeho príprave sa rezort inšpiroval aj skúsenosťami z okolitých krajín.

Kontaminované vody

Na zamedzenie zvýšenému prieniku znečistených vôd z bývalej sideritovej bane do rieky Slaná vyčlení vláda 1,5 milióna eur. Kabinet prostriedky v stredu schválil na základe informácie o narastajúcom objeme vytekajúcej kontaminovanej vody.

Ministerstvo hospodárstva SR v dokumente upozornilo, že výtok znečistených vôd narástol z objemu dva litre za sekundu na súčasných päť litrov za sekundu. Prostriedky z rozpočtov MH a Ministerstva vnútra SR preto majú použiť na výrazné obmedzenie vtekania banských vôd do hlbokých častí banského diela, a tým zabránenie ich následnej kontaminácii a vytekaniu na povrch a do rieky Slaná.

Rovnako sú peniaze určené aj na financovanie prác v podzemí banského diela, ktoré majú zvýšiť jeho celkovú stabilitu.

Príspevok za ubytovanie odídencov

Príspevok za ubytovanie odídencov sa má po novom poskytovať iba 120 dní od prvého poskytnutia dočasného útočiska na území SR. Bez časového obmedzenia by ho mohli čerpať definované zraniteľné skupiny osôb. Nový systém má zabezpečiť väčšiu adresnosť a najmä udržateľnosť podpory na ďalšie obdobia. Vyplýva to z novely zákona o azyle, ktorú v stredu schválila vláda. Parlamentu ju navrhuje prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

"Súčasný model tejto podpory je poskytovaný širokému okruhu odídencov, čo je z dlhodobého hľadiska neudržateľné. Taktiež je žiaduce, aby sa odídenci čo najskôr zaradili do bežného života a podieľali sa na zabezpečovaní základných životných potrieb aj z vlastných zdrojov," zdôvodnil predkladateľ.

Novela zákona o krajinnom plánovaní

Ďalším návrhom legislatívnej zmeny, ktorým sa bude vláda zaoberať, je novela zákona o krajinnom plánovaní. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) ňou chce zvýšiť a zlepšiť ochranu krajiny a jej hodnôt. Envirorezort zároveň upozornil, že cieľom krajinného plánovania nie je zakazovanie určitých činností, napríklad obmedzenie výstavby, ale práve zhodnotiť potenciál územia, vyhodnotiť podmienky pre výstavbu.

Pozrite si živý vstup redaktorky Veroniky Cepkovej z úradu vlády:

Novela zákona o finančných nástrojoch z európskych fondov

Ministerstvo financií na rokovanie kabinetu predložilo návrh novely zákona o finančných nástrojoch financovaných z európskych štrukturálnych a investičných fondov. Novela by mala umožniť využitie finančných nástrojov financovaných z Európskeho poľnohospodárskeho fondu na rozvoj vidieka a upraviť riadiace, implementačné a kontrolné mechanizmy ich vykonávania.

Vláda SR schválila aj návrh na predĺženie odvodovej úľavy z poistného na sociálne poistenie pre určitých zamestnávateľov v poľnohospodárstve a akvakultúre.

Predĺženie dočasnej výnimky pre vybraný okruh zamestnávateľov má platiť od 1. júla 2024 do konca tohto roka. Nadviaže tak na súčasnú platnosť nariadenia, ktoré vyprší 30. júna 2024. Cieľom je prispieť ku konkurencieschopnosti slovenských podnikov v týchto odvetviach na otvorenom európskom trhu.

IMG-20240605-WA0019.jpg Foto: ta3/Matej Kurila Oznámenie o pokračovaní odvodovej úľavy za zamestnancov
Témy: vláda Slovensko
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok