Padol v službe za bezpečnosť Nemecka. Policajt zomrel na následky zranení po útoku v Mannheime

2.6.2024 22:00

Na následky zranení v nedeľu zomrel policajt, ​​ktorého pobodal útočník v centre nemeckého Mannheimu. S odvolaním sa na políciu o tom informovala agentúra DPA. Páchateľ 29-ročného policajta niekoľkokrát bodol do oblasti hlavy a pri útoku zranil ďalších päť ľudí.

nemeckí policajti si v Mannheime v Nemecku zložili čiapky po tom, čo sa dozvedeli, že policajt, ​​ktorého tam pred dvoma dňami dobodali, zomrel
Foto: TASR/AP
Nemeckí policajti si v Mannheime v Nemecku zložili čiapky po tom, čo sa dozvedeli, že policajt, ​​ktorého tam pred dvoma dňami dobodali, zomrel v nedeľu 2. júna 2024.

"Policajt bezprostredne po čine podstúpil operáciu a bol uvedený do umelého spánku, svojim vážnym zraneniam ale podľahol 2. júna neskoro popoludní," uviedli úrady. "Trúchlime za stratou policajta, ktorý svoj život obetoval za bezpečie ostatných," píše sa vo vyhlásení.

Kritici islamu

Útok na námestí Marktplatz v centre Mannheimu sa odohral v piatok dopoludnia počas akcie hnutia Pax Europa, ktoré je kritické voči islamu. Bolo zranených päť príslušníkov tohto hnutia vrátane jeho šéfa, kritika islamu Michaela Stürzenbergera.

Motív 25-ročného útočníka je stále nejasný. DPA píše, že muž sa narodil v Afganistane, do Nemecka sa prisťahoval ako dospievajúci v roku 2014. Je ženatý, má dve deti a žije v meste Heppenheim severne od Mannheimu. Pri útoku bol tiež zranený - pri zásahu ho postrelila polícia. Kriminalisti ho kvôli zraneniam doteraz nemohli vypočuť.

Šok nad úmrtím

"Správa o tragédii ma zasiahla až do špiku kostí," uviedol ministerský predseda spolkovej krajiny Bádensko-Württembersko, kde sa útok odohral, ​​Winfried Kretschmann.

Svoj šok nad smrťou mladého muža vyjadrilo aj mnoho ďalších politikov. Spolkový kancelár Olaf Scholz vyjadril svoje "najhlbšie" zdesenie na platforme X . "Jeho nasadenie pre bezpečnosť nás všetkých si zaslúži najvyššie uznanie. V týchto ťažkých hodinách som v myšlienkach s jeho rodinou a všetkými, ktorí ho oplakávajú," napísal politik.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová uviedla, že ju smrť mladého policajta "nekonečne zarmútila". "Statočne zakročil, keď chcel zachrániť životy. Padol v službe za bezpečnosť nás všetkých," uviedla. Nemecké policajné odbory reagovali vyjadrením ľútosti, ale aj rozhnevanou reakciou: "Násilie, s ktorým sa denne stretávame, je brutálne, neľudské a často smrteľné," uviedol regionálny šéf odborového zväzu policajtov Ralf Kusterer.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok