VIDEO: Muž s nožom sa vrhol na ľudí na námestí. Pobodal známeho kritika islamu, útok mal plánovať

31.5.2024 17:49

Traja ľudia pred poludním utrpeli zranenie pri útoku nožom na námestí v centre nemeckého Mannheimu, uviedol server rozhlasovej a televíznej stanice SWR. Je medzi nimi aj policajt, ​​ktorý je podľa agentúry DPA v ohrození života. Ďalšie nebezpečenstvo nehrozí, polícia útočníka postrelila.

útok nemecko nôž
Foto: X/AUF1

Zranení sú v nemocnici, policajta operujú

Server denníka Bild napísal, že terčom útoku sa stal aj kritik islamu Michael Stürzenberger.

Polícia v tlačovej správe uviedla, že sa útok na viacero ľudí na námestí Marktplatz odohral okolo 11:35. Počet zranených ani závažnosť ich poranení však nespresnila, aj keď oznámila, že je medzi nimi jeden policajt. Ten sa teraz podľa DPA podrobuje operácii. Bild uviedol, že v nemocnici sú všetci traja zranení.

Na záberoch na sociálnych sieťach je vidieť muž s bradou oblečený v teplákoch a bunde, ktorý sa s nožom v ruke vrhá po ľuďoch a tiež po najmenej jednom policajtovi. Ďalší ľudia sa mu v útokoch snažia brániť. Nakoniec jeden z ďalších prítomných policajtov tasí zbraň a útočníka zasiahne. Aké ťažké zranenie muž utrpel, tiež zatiaľ nie je jasné.

Na mieste zasahoval rad záchranárov aj ich vrtuľník. Polícia námestie uzavrela.

Útočník mal byť plánovaný

SWR napísala, že v čase útoku sa na centrálnom námestí mesta s 300 000 obyvateľmi na severe Bádenska-Württemberska konala akcia spolku Pax Europa, ktorý označuje za pravicovo populistický a kritický k islamu. Či bol útok politicky motivovaný, polícia vyšetruje.

Bild píše, že útok sa zdá byť plánovaný. Útočník podľa neho šiel cielene po Stürzenbergerovi. Tohto päťdesiatdeväťročného muža, ktorý býval hovorcom mníchovskej CSU, server charakterizuje ako "islamofóbneho politického aktivistu". Jedna z jeho spolupracovníčok uviedla, že utrpel zranenie na tvári a na nohe, v ohrození života ale nie je.

Témy: Nemecko útok
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok