Nemecko bojuje proti násiliu voči politikom, útoky sa zdvojnásobili. Scholz odkazuje, že to nebude tolerovať

2.6.2024 21:27

Nemecký kancelár Olaf Scholz v nedeľu odsúdil útoky na politikov. Varoval, že v krajine nebude tolerované akékoľvek politické násilie, informuje agentúra DPA.

Nemecko sprísni kontroly na hraniciach a zintenzívni náhodné pátrania, vyhlásil Scholz
Foto: TASR/AP

Zdvojnásobené množstvo útokov

Počet útokov na politikov parlamentných strán v Nemecku sa od roku 2019 zdvojnásobil, vyplýva z údajov nemeckej vlády zverejnených ešte v januári. Podľa nemeckej ministerky vnútra Nancy Faeserovej sú za tento nárast čiastočne zodpovední aj extrémisti a populisti svojimi nenávistnými prejavmi.

"Či už ide o násilie namierené proti ľavicovým, stredovým alebo pravicovým demokratickým politikom, je vždy neprijateľné a nebudeme ho tolerovať," uviedol Scholz v prejave na hospodárskom fóre v meste Bad Saarow.

Nedávne agresívne útoky

Spolkový kancelár tak odkazoval na nedávne prípady politického násilia vrátane piatkového útoku v nemeckom meste Mannheim na zhromaždenie protiislamskej pravicovej občianskej skupiny Pax Europa.

Muž s nožom tam zranil šesť ľudí vrátane policajta, ktorý na následky zranení v nedeľu zomrel, informovali úrady.

Scholz vo svojom prejave varoval aj ďalších prípadných páchateľov takejto formy násilia. "Nepodceňujte nás. Sme demokratická krajina. Zakročíme proti vám so všetkými možnosťami v súlade so zákonom," zdôraznil.

Upozornil tiež na incident zo soboty v meste Aalen na juhu Nemecka, kde istý muž fyzicky napadol poslanca za Kresťanskodemokratickú úniu (CDU) Rudericha Kiesewettera počas predvolebného podujatia a z miesta ušiel. Politik utrpel ľahké zranenia.

Pozrite si archívnu reportáž z 28.4.2024 o procese s extrémistami v Nemecku:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok