Strategická výhra alebo mačka vo vreci? Ako Dolinková obhajuje novú nemocnicu v Ružinove

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) obhajuje výstavbu novej národnej univerzitnej nemocnice v bratislavskom Ružinove. Poslanec Oskar Dvořák (PS) aj Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) však poukazujú na riziko drobenia zdravotnej starostlivosti aj otázne finančné aspekty projektu.

Dolinková, Dvořák
Foto: ta3/Laura Kamody

Nová nemocnica v Ružinove

Ministerka v relácii Téma uviedla, že je presvedčená, že lokalita Ružinov je zo strategického a logistického hľadiska pre novú národnú univerzitnú nemocnicu správna. Víta aj využitie existujúceho pozemku, stavebného povolenia a všetky strategické dokumenty na to, aby sa postavil nový národný ústav detských chorôb na Rázsochách.

V relácii jej oponoval poslanec a člen výboru pre zdravotníctvo, ktorý si myslí, že každá jedna nová nemocnica je dobrou správou pre pacientov. Avšak, nová nemocnica by mala podľa neho byť čo najviac komplexnou. „To znamenaná, že čo najviac starostlivosti pod jednou strechou.“

Preto je kritický voči plánom rezortu zdravotníctva. „Podľa nás toto rozhodnutie viac drobí nemocničnú starostlivosť. Ideme dostavovať namiesto štadióna jednu nemocnicu, ďalšiu detskú nemocnicu ideme postaviť na Rázsochách a zvyšné dve nemocnice zostávajú na Kramároch.“

Drobenie starostlivosti

Dvořák tiež upozornil na veci, ktoré nie sú doriešené. „Napríklad sme nepočuli od ministerstva, ako plánuje rozložiť starostlivosť do všetkých nemocníc,“ tvrdí Dvořák.

Podľa ministerky zdravotníctva to „všetko bude súčasťou štúdie uskutočniteľnosti“. Nesúhlasí, že idú rozdrobovať zdravotnú starostlivosť. „Taká komplexná nemocnica, aká by bola plánovaná, keby bola na Rázsochách, taká istá bude aj v bratislavskom Ružinove.“

Mačka vo vreci

K projektu národnej nemocnice v bratislavskom Ružinove sa kriticky postavil aj Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO). Projekt je podľa neho veľkou "mačkou vo vreci" s mnohými otáznikmi. Plánovaný čas dokončenia stavby vyzerá nereálne krátky a plánovaná suma projektu sa javí nereálne nízka.

Hľadanie financií

Ministerka na margo financovania priznala, že peniaze treba hľadať aj z iných zdrojov, ako zo štátneho rozpočtu, obzvlášť v čase konsolidovania verejných financií.

„Ja som otvorená financovaniu akoukoľvek formou peňazí, ktoré do slovenského zdravotníctva vieme dostať, či sú to eurofondy, či sú to PPP projekty,“ dodala Dolinková s tým, že bude rada, ak sa nájdu peniaze aj v štátnom rozpočte. Pripomenula, že peňazí v rezorte je z dôvodu dlhodobej zadlženosti stále málo.

„Predpokladám, že možno viac realistickejší scenár je, že budeme hľadať iné peniaze, ako zo štátneho rozpočtu. Respektíve časť peňazí iných, ako zo štátneho rozpočtu,“ uviedla ministerka.

Nebude to najmodernejšia nemocnica

INEKO zároveň upozornil na to, že plánovaná nemocnica nebude po architektonickej a procesnej stránke najmodernejším zdravotníckym zariadením na Slovensku. Poukázal na to, že má vzniknúť výstavbou novej budovy a rekonštrukciou existujúceho bloku ružinovskej nemocnice.

Tvrdí, že istá zahraničná spoločnosť v minulosti vyhlásila, že zariadenie je nerekonštruovateľné pre účely medicíny 21. storočia. Najmodernejšia štátna nemocnica by tak podľa neho mohla vzniknúť nie v Ružinove, ale v Banskej Bystrici, kde sa aktuálne pracuje na projekte výstavby nového zariadenia.  

Celú časť relácie Téma si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok