Zasadala vláda. Nová národná nemocnica vyrastie v Ružinove, s Rászochami sú iné plány

29.5.2024 06:47 , Aktualizované: 29.5.2024 12:28

Vláda v stredu (29.5.2024) odobrila výstavbu novej národnej nemocnice v bratislavskom Ružinove. Návrh predložila ministerka zdravotníctva. O ďalších bodoch, ktoré kabinet schválil, sa dočítate nižšie.

Vláda rokovala o uznávaní dokladov či akčnom pláne. Chce tiež zefektívniť fungovanie bezpečnostného systému
Foto: Facebook/Úrad vlády Slovenskej republiky

Nová národná nemocnica

Vláda odobrila výstavbu novej národnej nemocnice v bratislavskom Ružinove. Nemocnica by mala mať kapacitu 1015 lôžok a dokončená by mala byť najneskôr do konca roka 2032. V lokalite Rázsochy, kde mala nemocnica pôvodne stáť, chce štát najneskôr do roku 2031 postaviť Národný ústav detských chorôb s kapacitou 446 lôžok.

Ľudia bez domova

Každý človek bez domova by mal mať možnosť za poskytnutia primeranej podpory v primeranom čase riešiť svoju situáciu, získať cenovo dostupné bývanie a začleniť sa do života. Vyplýva to z návrhu Akčného plánu na roky 2024 - 2026 k Národnej koncepcii prevencie a ukončovania bezdomovstva. Predložil ho minister práce sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD).

"Ukončovanie bezdomovstva predstavuje súbor opatrení, ktoré smerujú k podpore opätovného získania a udržania bývania pre ľudí bez domova a predchádzaniu straty domova u ľudí v rizikových situáciách, nový prístup k riešeniu bezdomovstva. Na jednej strane totiž mnohé doterajšie opatrenia pomoci ľuďom bez domova ani neboli výslovne zamerané na túto cieľovú skupinu. Zároveň neboli jednoznačne zacielené a systémovo prepojené," uviedol predkladateľ.

Obete tragickej nehody odškodnia. Všetky detaily si môžete prečítať v článku nižšie.

Zriadenie veľvyslanectiev v Austrálii a Bruseli

Sieť zastupiteľských úradov SR v zahraničí sa opätovne rozšíri aj o ambasády v austrálskom hlavnom meste Canberra a belgickom Bruseli.

"Cieľom materiálu je dosiahnuť efektívnejšie presadzovanie zahranično-politických záujmov Slovenskej republiky," objasnilo  Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí.

Upozornilo, že v oboch prípadoch obnovenia zastupiteľských úradov vychádzalo z hľadiska multilaterálnych, ekonomických i kultúrnych záujmov SR, poskytovania konzulárnej asistencie a zabezpečovania spolupráce s krajanskou komunitou.

Nové vojenské zastúpenie

Slovensko by mohlo mať nové vojenské zastúpenie na Veliteľstve Zboru rýchleho nasadenia NATO v španielskej Valencii.

"Aktualizácia vojenského zastúpenia sa navrhuje v nadväznosti na zmeny v globálnom bezpečnostnom prostredí, pričom odráža potreby Slovenskej republiky v procese implementácie transformačných zmien, platných medzinárodných záväzkov voči spojencom v NATO a EÚ a bilaterálnych dohovorov s partnermi. Rozšírenie vojenského zastúpenia súčasne súvisí s realizáciou opatrení v oblasti obrany a odstrašenia na východnom krídle NATO," vysvetlil predkladateľ.

Akty Svetovej poštovej únie

"Slovenská republika ako členský štát Svetovej poštovej únie sa schválením Aktov SPÚ stane ich zmluvnou stranou a prevezme na seba záväzky z nich vyplývajúce. Schválenie Aktov SPÚ má pre SR a jej určený poštový podnik - poskytovateľa univerzálnej poštovej služby, Slovenskú poštu, a. s., zásadný význam z dôvodu zabezpečenia medzinárodnej poštovej služby, nakoľko stanovujú jednotné prevádzkové, prepravné a účtovné pravidlá a postupy vrátane používania jednotnej dokumentácie," píše sa v materiáli, ktorý na rokovanie vlády predložilo Ministerstvo dopravy SR.

Priemyselný park Šurany

Platnosť predkupného práva k pozemkom, na ktorých má vzniknúť priemyselný park Šurany Industrial Park, sa predĺži o jeden rok.

O predĺženie platnosti predkupného práva požiadala štátna spoločnosť MH Invest, ktorá patrí pod rezort hospodárstva a ktorá tento priemyselný park zabezpečuje.

"MH Invest žiadosť odôvodňuje nedostatočnými finančnými prostriedkami vyčlenenými na realizáciu významnej investície Šurany Industrial Park, ktoré neumožňujú vykonať predkupné právo k pozemkom, ktoré sú súčasťou významnej investície a prípadne ani podať návrh na začatie vyvlastňovacieho konania k týmto pozemkom," vysvetlilo v návrhu ministerstvo.

Proces majetkovoprávneho vysporiadania plánuje spoločnosť začať hneď po získaní potrebných financií.

Slovensko a Saudskoarabské kráľovstvo

"Cieľom dohody je podporovať hospodársku, obchodnú, investičnú, vedeckú, technologickú, inovačnú a technickú spoluprácu medzi Slovenskou republikou a Saudskoarabským kráľovstvom formou spolupráce vo všetkých odvetviach hospodárstva, ale aj formou podpory výmeny poznatkov a technickej expertízy potrebnej pre špecifické programy spolupráce," uviedlo Ministerstvo hospodárstva v predkladacej správe k materiálu.

Spolupráca by sa mala týkať výmeny informácií súvisiacich s vedeckým a technologickým výskumom, výmenných programov športových a mládežníckych organizácií, združení a zväzov, ale aj audio, vizuálnej a mediálnej oblasti.

Dohoda predpokladá výmenu návštev oficiálnych predstaviteľov z uvedených oblastí, ale aj podporu cestovného ruchu prostredníctvom výmeny turistických informácií a individuálnych a skupinových turistov.

Aktivity Roka kresťanskej kultúry 

Vláda prispeje sumou 250 000 eur na podujatia Roka kresťanskej kultúry.

"Cieľom celoslovenského podujatia, ktoré organizujú Konferencia biskupov Slovenska a Ekumenická rada cirkví v Slovenskej republike je spojiť kresťanov zo všetkých kresťanských konfesií na Slovensku a priblížiť spoločnosti kresťanskú kultúru prostredníctvom odborných, umeleckých, vzdelávacích a iných aktivít," objasňuje Ministerstvo kultúry.

V prílohe k uzneseniu vlády konkretizuje vyše 40 podujatí a aktivít - koncertov, výstav, prednášok, vydavateľských i filmových počinov, ktorých sa podpora bude týkať, rovnako tak spresňuje i výšku príspevku.

Pozrite si tlačovú besedu poslancov z 23. mája 2024 o tom, ako vláda riešila Plán obnovy.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok