FOTO: Vláda ide stavať dve nové nemocnice, takto budú vyzerať. Opozícia reaguje rozpačito aj kriticky

29.5.2024 15:04

Vláda v stredu odobrila výstavbu novej národnej nemocnice v bratislavskom Ružinove. Nemocnica by mala mať kapacitu 1015 lôžok a dokončená by mala byť najneskôr do konca roka 2032. V lokalite Rázsochy, kde mala nemocnica pôvodne stáť, chce štát najneskôr do roku 2031 postaviť Národný ústav detských chorôb s kapacitou 446 lôžok. Opozícia však s týmito plánmi nesúhlasí.

Neodborné, nesprávne a škodlivé pre pacientov

KDH považuje rozhodnutie vlády nepostaviť univerzitnú nemocnicu na Rázsochách, ale v Ružinove za neodborné, nesprávne a škodlivé pre pacientov na Slovensku. Uviedol to poslanec Národnej rady SR za KDH Peter Stachura. Informovala o tom hovorkyňa hnutia Lenka Halamová.

"Vláda sa vzdala ambície vybudovať špičkovú komplexnú nemocnicu. Oklamala ľudí a chystá sa postaviť len nový pavilón so 400 lôžkami, pričom väčšina novej nemocnice bude sídliť v zrekonštruovanej takmer 50-ročnej budove ružinovskej nemocnice," vyhlásil Stachura.

Poukázal na to, že národná nemocnica na Rázsochách mala spolu s ostatnými súčasťami Univerzitnej nemocnice Bratislava zabezpečiť jedinečné výkony pre všetkých občanov v krajine pod jednou strechou a zároveň byť národným centrom pre vedu a vzdelávanie.

Poslanca NR SR Františka Majerského (KDH) sklamal aj výber lokality v Ružinove. "Namiesto projektu na zelenej lúke sa bude musieť spraviť množstvo kompromisov, aby bol projekt vôbec uskutočniteľný. Je to napríklad zbúranie zimného štadióna, problémy s kanalizáciou, parkovaním a dopravou v Ružinove ako takou," doplnil.

Prístavba ružinovskej nemocnice

Zámer postaviť novú nemocnicu v bratislavskom Ružinove a nie v lokalite Rázsochy kritizuje aj hnutie Slovensko. Tvrdí, že namiesto špičkovej univerzitnej nemocnice dostane krajina len prístavbu ružinovskej nemocnice. Informoval o tom hovorca hnutia Matúš Bystriansky.

Hnutie zdôraznilo, že projekt Rázsoch v novodobej histórii nebol v takom štádiu prípravy, ako je dnes. Kritizuje, že sa ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) rozhodla zastaviť prípravu projektu novej nemocnice s vedeckými pracoviskami a kampusom a namiesto toho sa pokúsi zrekonštruovať a dostavať nemocnicu v Ružinove.  

Podľa exministra zdravotníctva a poslanca Národnej rady SR Mareka Krajčího sa potvrdilo, že treba zmeniť územný plán, ako aj zbúrať štadión pri ružinovskej nemocnici. Hovorí aj o tom, že samospráva pravdepodobne bude žiadať kompenzácie. "Všetci chceme, aby nová univerzitná nemocnica stála čo najskôr. Rázsochy pritom mali k dispozícii pozemok, mali stavebné povolenie, mali EIA a v podstate mali hotový projekt. V krátkom čase sa mohlo začať stavať," priblížil.  

Hnutie pripomenulo, že o výstavbe novej univerzitnej nemocnice na Rázsochách rozhodla vláda Smeru-SD ešte v roku 2017 a vtedy pri hodnotení lokality v Ružinove hovorili napríklad o dopravnom zaťažení, hustej mestskej zástavbe, ako aj to, že "dispozičné usporiadanie nemocnice Ružinov neposkytuje dostatočný priestor pre optimalizáciu procesov a efektívne hospodárenie".  

SaS rozhodnutie víta

SaS naopak víta rozhodnutie postaviť novú národnú nemocnicu v Bratislave v areáli Nemocnice Ružinov namiesto Rázsoch. Uviedol to poslanec Národnej rady SR Tomáš Szalay. Výstavba Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) na bratislavských Rázsochách však podľa neho nie je dobrý nápad, za lepšie riešenie považuje zrekonštruovať aktuálny ústav na bratislavských Kramároch.

Szalay podotkol, že rozhodnutie o výstavbe nemocnice v Ružinove konečne "rozseklo gordický uzol" o tom, čo bude s koncovou nemocnicou v Bratislave a zároveň ukončilo čakanie, ktoré hlavné mesto paralyzovalo. "Dúfam, že tento projekt bude životaschopnejší ako projekt Rázsoch, ktorý má viac ako 50 rokov od prvého rozhodnutia, kde bude stáť nová nemocnica," skonštatoval.

Ružinov je podľa neho v porovnaní s Rázsochami lepšou a dostupnejšou lokalitou pre pacientov aj personál. "Sedí to aj so stratégiou rozvoja zdravotnej starostlivosti v Bratislavskom kraji, ktorú prijal Bratislavský samosprávny kraj pred dvomi rokmi, kde odporúčal, aby sa nová nemocnica stavala vo východnej a nie západnej časti mesta," poznamenal Szalay. Obáva sa, či sa nemocnica stihne postaviť podľa plánovaných odhadov, teda najneskôr do roku 2032.

Nápad postaviť NÚDCH na Rázsochách poslanec nepovažuje za dobrý. "Príde mi to ako nepripravená improvizácia a obávam sa, že z tohto projektu nič nebude," povedal. Vhodným riešením by podľa neho bolo zrekonštruovať súčasný ústav na bratislavských Kramároch.

Pozrite si archívnu reportáž z 23. mája 2024 o sťahovaní v prešovskej nemocnici.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok