Študenti zo školy v Senci udali svojho učiteľa. Propaguje fašizmus a chce, aby ho zdravili hajlovaním

22.2.2024 11:37 , Aktualizované: 23.2.2024 16:45

Študenti jednej zo stredných škôl v Senci udali svojho učiteľa dejepisu. Informuje o tom portál Pluska. Tvrdia, že vyučujúci propaguje fašizmus, mal sa chváliť tým, že zabil psa, a mladšie deti nútil, aby po zdravili zdvihnutím ruky, teda hajlovaním.

škola lavice
Foto: Profimedia (ilustračná fotografia)

Propaguje fašizmus a podporuje vojnu

"Bojíme sa, že sa to nebude riešiť, že to pôjde do stratena," povedala pre Plusku jedna zo študentiek. "My chceme len vyriešiť dlhotrvajúci problém s nelegálnym šírením a navádzaním na fašizmus a nacizmus na našej škole," dodala.

Žiaci prezradili, že učiteľ pôsobí na škole už niekoľko rokov, je vtipný aj priateľský, no zároveň sa netají tým, že podporuje fašizmus. Taktiež podľa nich podporuje vojenskú agresiu Ruska na Ukrajine a ak by bol Ukrajinec, išiel by bojovať proti svojej vlasti.

Šíria sa aj informácie, že sa nenávistne vyjadruje na adresu homosexuálov. Študenti sa sťažovali, že im otvorene rozprával, ako s kamarátom v detstve zastrelili psa. Profesor je zároveň súčasťou Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov.

Iba sranda? Nemyslia si

Tvrdia, že keď sa vyučovanie skončí, svoje slová obhajuje tým, že to myslí len zo srandy. "A na konci nezabudne povedať: hlavne to nehovorte rodičom," povedala pre Plusku študentka, ktorá chcela zostať v anonymite. Žiaci požadujú, aby bol zo školy vylúčený.

Pluska školu v Senci kontaktovala, no riaditeľka reagovala, že ide o internú vec, ku ktorej sa nebude vyjadrovať.

Podnet na stole komisára

Podnet študentov už má na stole Úrad komisára pre deti a odtiaľ putoval na Generálnu prokuratúru. "Komisár pre deti prijal písomný podnet vo veci sťažnosti žiakov zo Senca. V liste poukazujú na závažné konanie, ktorého sa mal dlhodobo dopúšťať pedagóg ich školy," potvrdil komisár Jozef Mikloško.

Dodal, že v podnete sa nachádzajú sťažnosti, ktoré žiaci medializovali.

"Vzhľadom k obsahu oznámenia komisár pre deti vyhodnotil podnet žiakov ako závažný a predmetnú vec bezodkladne postúpil Generálnej prokuratúre Slovenskej republiky," doplnil pre Plusku komisár.

Hovorkyňa Generálnej prokuratúry a Úradu špeciálnej prokuratúry potvrdila, že špeciálna prokuratúra sa bude podnetom zaoberať.

Pozrite si archívnu reportáž z 15. januára 2024 o docielení bezpečnosti na školách.

V prípade nastal zvrat, sú známe nové informácie. Viac sa dozviete z článku nižšie, ktorý sme zverejnili 23. februára 2024.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok