Po Košiciach sa premáva auto so značkou, ktorá odkazuje na Moskvu a ruskú inváziu. Polícia problém nevidí

V luxusnej vilovej štvrti mesta Košice vyvolalo pohoršenie zaparkované vozidlo BMW X7 s evidenčným číslom “MOCKBAZ“. Informoval o tom denník Korzár.

bmw19.jpg
Foto: ta3

Tento vizuálny odkaz na vojenskú agresiu vyvolal nevôľu a diskusie medzi obyvateľmi Košíc.

So symbolom ruskej invázie

Skupina písmen v azbuke znamená Moskva, teda hlavné mesto Ruska, a písmeno "Z" sa objavuje na ruskej vojenskej technike v konflikte na Ukrajine a je známe ako vojenský symbol podpory tejto agresie. Pod zadným sklom je navyše nalepená ruská orlica.

Na auto upozornil košický občan.

“Počas rodinnej prechádzky sme si všimli luxusné BMW s ruským znakom a symbolom ruskej invázie. Zaujímalo by ma, kto a prečo tak teatrálne obhajuje násilie,“ napísal Košičan redakcii Korzára.

Muž nerozumie, ako je možné, že bolo takéto evidenčné číslo vydané. Poukázal na paragraf 421 Trestného zákona, ktorý hovorí o podpore a propagácii skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd. Páchateľovi hrozí odňatie slobody na jeden až päť rokov.

Polícia problém nevidí

Prezídium Policajného zboru uviedlo, že všetko je v poriadku.

“Evidenčné číslo nebolo posúdené ako nesúladné s ustanoveniami zákona o cestnej premávke,“ povedala pre Korzár hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová.

Hovorkyňa upozornila, že pri žiadosti o voliteľnú evidenčnú tabuľu nie je možné získať číslo, ktoré obsahuje hanlivé, zosmiešňujúce, pohoršujúce alebo urážlivé výrazy. To platí aj v prípade, ak tabuľa obsahuje názov alebo skratku štátneho orgánu, politickej strany alebo politického hnutia, alebo tvorí takýto názov alebo skratku.

“Moskva ako hlavné mesto v tomto kontexte nie je chápané ako hnutie,“ dodala Bárdyová.

Odkaz majiteľa auta

Korzár oslovil aj majiteľa vozidla. Pre portál uviedol, že v Moskve prežil najkrajšie obdobie svojho života. Je to preňho najkrajšie a najviac rozvinuté mesto na svete. Ruská federácia je blízka jeho srdcu, a to platí aj pre ruský národ, ktorý vníma ako bratský.

“Sme mu vďační za oslobodenie od fašizmu. Tento názor zdieľa aj väčšina Slovákov. Chcel by som len dodať, že som študoval na vysokej škole v Moskve a som hrdý na svoju alma mater. Ľudia by namiesto svojho nudného života, prenasledovania ľudí a závisti mali začať študovať históriu,“ povedal muž.

Ku konfliktu na Ukrajine sa však vyjadriť nechcel.

Pozrite si reportáž z 21. januára 2024 o tom, ako chcel ruský agent ovplyvniť voľby na Slovensku.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok