Ruské korene v pôde biznisu na Slovensku. Podnikali u nás aj ruskí oligarchovia blízki Putinovi (+ infografika)

3.11.2023 00:00

Prepojenia ruských oligarchov so Slovenskom boli v priebehu predchádzajúcich šiestich rokov rozpoznateľné. Podnikatelia s ruskými koreňmi rozvíjali svoje obchody aj prostredníctvom štátnych inštitúcií, či už počas vlády Roberta Fica alebo v období, keď bol premiérom Eduard Heger.

Ruskí oligarchovia
Foto: Denis Dufala/Profimedia/TASR/Pavel Neubauer

Prečo nás to zaujíma?

Problémom obchodovania ruských oligarchov (pozn. red. akými sú napríklad Oleg Deripaska aj Viktor Vekselberg) na Slovensku môže byť potenciálna korupcia aj nedostatočná transparentnosť. Môžu tiež vzniknúť obavy týkajúce sa národnej bezpečnosti v strategicky dôležitých projektoch. Ovplyvniť mohli aj miestnych podnikateľov a inú konkurenciu.

Pred niekoľkými rokmi na Slovensku podnikali minimálne dvaja ruskí oligarchovia. Išlo o Olega Deripasku a Viktora Vekselberga, ktorí majú zároveň blízko k Vladimirovi Putinovi, objavili sa totižto aj na zoznamoch oligarchov blízkych vládcovi Kremľa. Ruské korene má aj Alexej Beljajev, vplyvný podnikateľ žijúci na Slovensku.

Ako na Slovensku obchodovali jedni z najbohatších mužov sveta a tiež ľudia blízki Putinovi?

Hmlisté pozadie

Dopátrať sa k viacerým ruským oligarchom pomocou verejných zdrojov je náročné, pretože často ide o šedé eminencie, ktoré v tomto zmysle slova stoja za spoločnosťami so zamotanými štruktúrami, alebo v nich priamo ani nevystupujú.

Oleg Deripaska

Podľa dát z portálu ICIJ je Oleg Deripaska prepojený cez spoločnosť Batu Mining s akcionármi z Cypru, Britských Panenských ostrovov aj Mongolska.

V minulosti štátu dodávali služby firmy ako TPA, SAT, Strabag, Dálničný stavby Praha, Bitunova KSR Kameňolomy, Cemmac a iné, z ktorých profitoval, a teda držal akcie aj Deripaska. Objavil sa aj na európskom sankčnom zozname – jeho obmedzenia by mali exspirovať začiatkom 2024. Viaceré z jeho spoločností obchodovali aj so Slovenskom.

Sual Holding, spoločnosť Viktora Vekselberga, spojila sily s ruským miliardárom Deripaskom a vytvorili spoločnosť UC Rusal.

V infografikách nižšie si môžete prezrieť prepojenia jednotlivých subjektov - a to potiahnutím myši na desktop verzii, na mobilnom zariadení potiahnite prstom).

Kto je Oleg Deripaska

Je zakladateľom Basic Element, ruskej priemyselnej spoločnosti so zameraním na hliník, energie, stavebníctvo aj poľnohospodárstvo.

V roku 2008 bol najbohatším človekom v Rusku a patril tiež medzi 10 najbohatších ľudí na svete, no takmer všetko stratil v dôsledku krachujúcich trhov a zdrvujúcich dlhov.

Cez svoju cyperskú firmu Rasperia Trading vlastnil viac ako 26-percentný podiel v rakúsko-nemeckom stavebnom koncerne Strabag, čo z neho robilo jedného z konečných užívateľov výhod zo ziskov spoločnosti. Strabag neustále dodáva svoje služby štátu v podobe multimiliónových zákaziek.

Strabag je jednou z najväčších európskych spoločností. Na Slovensku sa vyjíma viacerými aktivitami. Staval napríklad priemyselný park pri Nitre pre automobilku Jaguar Land Rover za vyše 110 miliónov eur.

Úrad pre verejné obstarávanie v minulosti hovoril o porušeniach zákona pri budovaní strategického parku pre automobilku. Bol aj subdodávateľom po boku Doprastavu (pozn. red. za ktorým dnes stojí podnikateľ Dušan Mráz) pri budovaní ciest pre priemyselný park v Nitre. V minulosti bol Miroslav Výboh, kamarát Roberta Fica, podozrievaný, že je šedou eminenciou Doprastavu, súd to však nepotvrdil.

Získal tiež zákazku na rekonštrukciu Slovenskej národnej galérie za 45,6 milióna eur.

Za futbalovým štadiónom tiež stojí firma, z ktorej profitoval práve Deripaska, písali v indexe SME. Spätne sa nám zmluvu vyhľadať nepodarilo.

Avšak, podľa medializovaných informácií v lete v roku 2016 získala firma ďalšiu veľkú zákazku – na výstavbu hrubej stavby futbalového štadióna v Bratislave za 50 miliónov eur bez DPH. Futbalový štadión je stále predmetom kontroverzií, potvrdzuje to širšia medializácia tohto prípadu.

Vila cez Cyprus

Týždenník Plus 7 dní ešte v roku 2014 informoval, že Deripaska kúpil v Bratislave honosnú vilu pod bratislavským Slavínom za asi päť miliónov eur

Denník SME zistil, že Deripaska vilu nekupoval priamo, ale cez schránkovú firmu na Cypre (pozn. red. v jeho portfóliu vystupuje za Cyprus napríklad Rasperia Trading).

Či nehnuteľnosť vlastní dnes, nie je jasné – nehnuteľnosť už nevlastní cyperská schránka spájaná s Deripaskom, ale anonymná schránková firma z Britských Panenských ostrovov.

Viktor Vekselberg

Na Slovensku vlastní závod Oerlikon Balzers vo Veľkej Ide – nástrojáreň, ktorá sa špecializuje na povrchové úpravy napríklad obrábacích dielov, ako sú vrtáky, nože a podobne. Dodáva aj nástroje pre kovopriemysel či spracovanie plastov.

Kamufláž

Vekselberg firmu Oerlikon nevlastní priamo, ale cez neprehľadnú spleť firiem vo Švajčiarsku, Paname a na Bahamách, za ktorými stoja tiež ľudia ako Evgeny Olkhovik (Amapola Development Inc. a Polaris Trust), Andrey Lobanov (Ali International Ltd. z Bahamských ostrovov a Olympia Trust).

Ruskí pešiaci v poli firiem

Nasledujú ruské mená ako Moskov Alexey Valerievich, Mateeva Irina Arkadievna, Sivoldaev Mikhail Sergeevich, Khalikov Rinat Shavkiatovich, Cheremikin Igor Vladimirovich a Shtorkh Andrey Alekseevich – stoja za spoločnosťou Next Generation Trust, ktorá vlastní akcie v Liwet Holding AG., kde je už možné vidieť aj Vekselberga.

Ruský oligarcha vlastní aj Columbus Trust z Kajmanských ostrovov, ktorá sa znova napája na Liwet Holding a je dôležitým medzníkom vo vlastniacej štruktúre cez “Korporáciu” až k Oerlikonu, ktorá pôsobí na Slovensku. Ide teda o firmy založené v daňových rajoch, za ktorými stoja okrem ruského oligarchu aj ďalší menej známi pešiaci.

Newyorský právnik sa v apríli tohto roku priznal k spolupráci na plánovaní prania peňazí s cieľom podporiť porušovanie sankcií prostredníctvom spolupracovníka a sankcionovaného ruského oligarchu Vekselberga.

Kto je Viktor Vekselberg

Ukrajinský rodák a hliníkový magnát svoj prvý milión získal predajom starých káblov a medi z recyklovaných káblov. Neskôr v roku 1996 kúpil niekoľko stredne veľkých hliníkových hút a bauxitových baní a spojil ich do spoločnosti Sual Holding.

Po jedenástich rokoch spojil Sual Holding s ruským hliníkom miliardára Olega Deripasku a vytvoril spoločnosť UC Rusal. Obe spoločnosti boli v apríli 2018 sankcionované Spojenými štátmi.

Vekselberg bol partnerom miliardárov Michaila Fridmana a Lena Blavatnika v ropnej spoločnosti TNK-BP, no v roku 2013 predal svoj podiel štátnemu Rosnefť za 7 miliárd dolárov.

Rusko-slovenské korene 

Alexej Beljajev

Rozsiahlo podniká na Slovensku. Byt v Petržalke nadobudol spoločne s manželkou kúpou v roku 2001. Vlastní aj časti pozemku vo Vrakuni, ktoré kúpil v roku 2019. Chatu so záhradou vo Vrakuni získal v roku 2005.

Vlastní aj významné podiely v ústredných spoločnostiach, akou sú Optifin Invest aj cyperská spoločnosť Erdosa Investments. Prostredníctvom týchto spoločností, cez širokú spleť firiem, v ktorých má Beljajev významné podiely, sme sa dostali až k sieti fitnescentier Golem (pozn. red. ktorej šéfuje jeho dcéra Alexandra Beljajevová), Tatravagónke, SG Security (pozn. red. aj s Ivanom Dedinom, ktorý mal podiel 10 %).

V Tatravagónke mal podiel (36 %) Dán Kristen Mikel Volmer Lind cez maltskú spoločnosti a cyperské firmy. Beljajev aj Lazar v nej mali rovný diel, a to 25 percent.

Oligarchistická mašinéria

Beljajev je uvedený vo vlastníckych štruktúrach spoločnosti Express Group, ktorá je väčším akcionárom v Železničných opravovniach a strojárňach Zvolen, v ktorým šéfoval aj oligarcha Vladimír Poór. Cez spleť firiem a menšinových vlastníkov, medzi ktorými vystupujú aj Poórovci a Natália Horváthová, vlastnia aj podiely v železničných opravovniach.

Blízkym človekom v obchodných štruktúrach bol Beljajevovi aj Michal Lazar, ktorý vlastnil 50-percentný podiel v cyperskej Erdose Investments aj Optifine Invest, ktorá je križovatkou k mnohým firmám. 

Peter Náhlik, bývalý poslanec NR SR, vlastní spolu s Danielou Náhlikovou firmu Tenax, ktorá cez Železničnú prepravu a ZOŠ Trnava (pozn. red. zriadená v roku 1994 na základe privatizácie) drží akcie železničných opravovní, kde už vystupovali Beljajev aj oligarcha Poór.

Alena Gabrielová, Daniela Náhliková, Poórovci, Natália Horváthová – títo ľudia sú akcionármi spoločnosti TOSS, ktorá vlastnila viac ako 50 percent akcií v ZOŠ Trnava – tá cez TOSS nadobudla vlastné akcie (15 %) no bez hlasovacích práv.

Kto je Alexej Beljajev

Podnikateľ s ruskými koreňmi, ktorý začínal s Andrejom Babišom v Petrimexe a je tiež známy, že podporuje Vladimíra Mečiara či Roberta Fica, je na jej čele od roku 2006.

Portfólio vyštudovaného ekonóma so špecializáciou na zahraničný obchod dnes zahŕňa aj zmienku o strojárskom závode v Sabinove na výrobu prevodoviek, poľnohospodárske družstvo Važec, prepravnú spoločnosť Express Group, zlieváreň v Hronci či sieť fitness centier Golem, ktoré vedie jeho dcéra Alexandra.

Sergej Salmanov

Ruskí podnikatelia Sergej Salmanov a jeho syn Alexander boli v minulosti vinní z podplácania. Tresty si dvojica odpykala už v minulosti. Sergej dostal nepodmienečne sedem rokov, Alexander šesť. O pašeráckom gangu informovali Aktuality.

Sergej Salmanov aj s rodinou vystupuje na Slovensku vo viacerých spoločnostiach: NASK, FLUVAL, IN-FLUVAL aj FORUM INVEST. Práve posledná z menovaných je baštou, v ktorej vystupuje okrem syna Alexandra aj kontroverzný bieloruský podnikateľ Anatolij Zubovský. Okrem rafinérie pri Michalovciach, s ktorou mal poťahovačky na súde, sa objavuje aj v SKI Ružomberok. Akcionárom Forumu Invest (pozn. red. ktorá za rok 2022 nevykázala žiaden zisk ani tržby) je tiež cyperská schránková firma Mergila Holdings.

Akcia proti pašerákom

V júni tohto roku na Slovensku rozvírila vodu razia s krycím názvom Krone 2. Prvý o tom informoval portál Startitup.

Kriminalisti odhalili masívny pašerácky kolos s drogami. Medzi zatknutými osobami sa ocitol Rus so slovenským občianstvom, Alexander Salmanov, ktorý bol okrem iného väzobne stíhaný a prokuratúra mu konfiškovala nemalý majetok.

O šokujúcom obchode s drogami obrovského rozsahu prvýkrát informoval spravodajský portál Startitup. Ako je známe, otec Alexandra, Sergej Salmanov, má korene v Rusku a je to známy podnikateľ.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok