Vo Francúzsku zadržali ruského oligarchu Alexeja Kuzmičova. Mal obchádzať sankcie EÚ

31.10.2023 10:51 , Aktualizované: 31.10.2023 11:29

Francúzska polícia zadržala ruského miliardára Alexeja Kuzmičova pre podozrenie z daňových podvodov a obchádzania sankcií Európskej únie. Informovala agentúra AFP odvolávajúca sa na zdroje blízke prípadu.

Francúzska polícia odhalila sieť prevádzačov migrantov cez Lamanšský prieliv do Británie. Zabavila lode aj palivo
Foto: Twitter/FRANCE 24 English

Kuzmičova, spolumajiteľa spoločnosti Alfa Group, na ktorú sa vzťahujú sankcie EÚ, zadržali v letovisku Saint-Tropez, potvrdil zdroj, ktorý si neželal byť menovaný.

Sankčný zoznam

Polícia prehľadala niekoľko lokalít spojených s ruským magnátom vrátane jeho domu vo francúzskej metropole Paríž.

Európska únia zaradila Kuzmičova na sankčný zoznam v marci 2022 (pozn. red. sankcia od EÚ mu má expirovať v marci 2024) po invázii ruských vojsk na Ukrajinu. Na Ukrajine má zamrazené účty aj zákaz vstupu. Alfa Banka čelí európskym aj americkým sankciám. Kuzmičov podniká s ropou, komunikačným a bankovým sektorom.

Väzby na Putina

Podľa EÚ je Alfa Bank, v ktorej má Kuzmičov veľký podiel, jedným z najväčších daňových poplatníkov v Rusku a samotný podnikateľ patrí medzi "najvplyvnejších Rusov" s úzkymi väzbami na prezidenta Vladimira Putina.

Francúzske úrady v marci 2022 v dôsledku sankcií zhabali jeho dve luxusné jachty, uviedol v tom čase zdroj pre agentúru AFP.

Kuzmičov, ktorý tvrdí, že má rodinné väzby vo Francúzsku, podal žiadosť o zrušenie sankcií EÚ voči svojej osobe, uviedol zdroj blízky prípadu. Rozhodnutie má padnúť 15. novembra.

Podľa magazínu Forbes je 61-ročný Kuzmičov medzi 400 najbohatšími ľuďmi na svete s celkovým majetkom 6,4 miliardy dolárov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok