Lídri EÚ aj šéf NATO reagujú na správu o úmrtí Navaľného. Spomínajú tragédiu pre Rusko, aj brutálnu vraždu

16.2.2024 14:32 , Aktualizované: 16.2.2024 18:49

Kritické reakcie na adresu režimu ruského prezidenta Vladimira Putina prichádzajú zo sveta po správe o úmrtí väzneného opozičného vodcu Alexeja Navaľného.

Kritika európskych lídrov

Podľa nemeckého kancelára Olafa Scholze ide o strašný dôkaz toho, ako sa Rusko v posledných rokoch zmenilo. Francúzsky minister zahraničia Stéphane Séjourné uviedol, že jeho smrť v trestaneckej kolónii ukazuje realitu Putinovho represívneho režimu. Lotyšský prezident Edgars Rinkévičs označil jeho skon za brutálnu vraždu vykonanú Kremľom.

"To je fakt a je to niečo, čo by sa malo vedieť o pravej podstate súčasného ruského režimu," doplnil na sieti X Rinkévičs. Jeho litovský kolega Gitanas Nauséda vyhlásil, že ruskí predstavitelia by mali za Navaľného smrť niesť následky a stáť pred spravodlivosťou.

"Alexej Navaľnyj zaplatil životom za svoj odpor voči represívnemu režimu," uviedol šéf francúzskej diplomacie.

Pozrite si reportáž o úmrtí Navaľného.

Sunak: Zapálený obhajca demokracie

Britský premiér Rishi Sunak označil Navaľného úmrtie za veľkú tragédiu pre ruský ľud. „Ako zapálený obhajca ruskej demokracie ukazoval neuveriteľnú odvahu,“ uviedol Sunak.

Stoltenberg je zarmútený

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v piatok uviedol, že je "hlboko zarmútený a rozrušený" správou o smrti ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného. "Musíme zistiť všetky fakty a Rusko musí zodpovedať všetky závažné otázky ohľadom okolností jeho smrti," vyhlásil Stoltenberg.

O smrti Navalného dnes informovali tlačové agentúry s odvolaním sa na väzenskú službu, podľa ktorej sa príčina smrti zisťuje. Kritik Kremľa, ktorý mal 47 rokov, zomrel krátko pred marcovými prezidentskými voľbami, v ktorých sa Vladimir Putin uchádza o ďalší šesťročný mandát v čele štátu. Navaľného spolupracovníci uviedli, že nie sú jeho smrť schopní ani potvrdiť, ani vyvrátiť.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok